Nationalism sau internationalism?


USA a ales "Make America Great Again“ a d-lui Donald Trump, nu „Together“ a d-nei Hillary Clinton. Nationalismul socialist masculin, de dreapta, la ordinea zilei, l-a invins, inpotriva tuturor prognozelor presei mincinoase, pe cel de stanga, feminist, multicultural, internationalist, intelectualist, globalist.

Asta se va repeta si in Franta unde candidatul la presedentie François Fillon promite rigoare impotriva islamismului, cote la straini, promovarea harniciei, respectului si restabilirea autoritatii. Tot asa cum Trump a avut succes cu „Great Again“, Fillon e pentru suveranitate si din nou „Grandeur“.

Europenii, dupa falimentul Greciei in est si in vest Brexit, vor, cauta un echilibru: nationalism sau internationalism, protectionism sau globalism, provincialism sau universalism? In fond asistam la lupta dintre protestantism si catolicism, din primul razboi de 30 de ani, 1618-1648, din vremea lui Bismarck si din cel de al doilea razboi de 30 de ani, 1914-1945.

In acest razboi religios Romania ortodoxa este intr-o situatie dificila pentru ca in afara schimbarii paradigmelor politice, USA, UK, Franta, vor colabora cu Rusia in Chestiunea Orientala fara inhibitii. Si pentru ca Germania lui Merkel cu oamenii ei din UE, Schulz si Junker au esuat si Klaus Iohannis cauta o alternativa. Ea se va concretiza in urma apropiatei vizite a papei Francisc in Romania.

Link: https://www.academia.edu/…/Papa_Francisc_in_Romania_Bremen_…
http://www.amosnews.ro/ce-asteapta-romanii-de-la-papa-franc…
http://www.asiiromani.com/2016/10/16/papa-francisc-in-romani>a-si-chestiunea-orientala/
http://vorba.16mb.com/ce-asteapta-romanii-de-la-papa-franci…
http://www.mioritausa.news/…/vlad-corneliu-un-secol-hiper-…/

www.viorel-roman.ro
viorel-roman-bremen.over-blog.de
Bangkok la 1 decembrie 2016
Universitaet Bremen

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19699-Nationalism-sau-internationalism.aspx