REMEMBER: RÂU DE MORI

Cristian Petru BALAN

Parintii mei, in anul 1937, erau ”invatatori de tara”, intr-o comuna transilvaneana de munte, RAU DE MORI, judetul Hunedoara, langa localitatea istorica Sarmizegetusa, capitala Daciei. Raudemorenenii mergeau pe jos pana la Sarmizegetusa vecina s--si vanda produsele pe piata de acolo. De asemenea Hategul era foarte aproape.  

La Rau de Mori toti oamenii si copiii lor umblau pe strada imbracati in costume nationale - pe cap, traditionala caciula... dacica! Unii din ei aveau in picioare opinci... Deoarece poza a fost facuta toamna, in fata scolii, peste straiele nationale multi elevi purtau haine groase de dimie. Era imbracamintea lor zilnica, lucrata in casa. Bineinteles ca nici parintii mei nu faceau exceptie (si nici eu care stateam intre ei, imbracat tot in costum national).

Ulterior, cand ne-am mutat in Muntenia, in jud. Prahova, tata a devenit profesor, iar costumele nationale au devenit piese de arhiva. Chiar si astazi, la Rau de Mori - localitatea vizitata de marele Jules Verne si unde se afla ruinele Castelului din Carpati, descris in romanul cu acelasi nume de scriitorul francez -, chiar si astazi batranii de acolo mai poarta costume nationale!

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19644-REMEMBER-R194-U-DE-MORI.aspx