Diana de Marchi, o italianca cu origine româna, candidata la Primaria din Milano

Cu ocazia alegerilor locale-administrative din Italia de pe 5 iunie 2016, unde numerosi romani din diferite orase ale Italiei au ales sa candideze, la Milano pe lista Partidului democrat am regasit-o pe Diana de Marchi, profesoara de germana la un liceu din Milano, ale carei origine sunt jumatate romanesti, mama sa, Vera, sosind in Italia in anul 1955.
Faptul ca am radacini romanesti, pentru mine este o valoare in plus, este o bogatie culturala, cunosc o alta limba, o alta traditie si asta ma face foarte mandra de ceea ce sunt!
Diana de Marchi, o prezenta cunoscuta in realitatea sociala a emigratiei din Milano, promotoare de multe evenimente de acest gen, a onorat in mai multe randuri si evenimentele culturale promovate de Centrul Cultural Italo Roman, interesata fiind de cum este prezenta cultura si comunitatea romaneasca din Milano.
Vorbind de mama ei, Diana de Marchi, are nu doar respectul cuvenit unui parinte ci si o admiratie extraordinara pentru forta pe care mama ei a dovedit-o, infruntand o realitate dura (deja in Romania se instaurase regimul comunist iar granitele erau inchise) care singura, a parcurs Europa pentru a gasi in acel timp un loc sigur de a trai. Favorizata de a fi cunoscut deja limba italiana, intrucat pentru doi ani studiase la Bucuresti limba italiana, a inceput sa lucreze la Milano, in cadrul unei firme.
Se casatoreste cu un italian si la putin timp se naste Diana. In casa, mama ei a cultivat limba romana pe care i-o vorbea fiiicei sale.
La un an si jumatate - afirma Diana de Marchi: "desi intelegeam ambele limbi nu puteam sa vorbesc niciuna dintre ele, iar pediatrul a insistat sa mi se vorbeasca intr-o singura limba, asa ca mama imi va vorbi si in italiana, intrucat pana in acel moment vorbea doar limba romana". Cu toate acestea, Diana de Marchi, tine legatura cu limba romana, cu Tara mamei sale si cultiva mereu o admiratie pentru "partea ei romaneasca". "Stiind ca sunt romanca totusi imi dau seama ca traind intr-un context cultural diferit de al mamai mele, acesta si-a pus amprenta asupra formarii mele, asupra gandirii mele".
Limba romana i-a fost de ajutor in cariera ei de profesor la liceu, unde dupa 199 0 o data cu valul mare de emigratie, numarul elevilor romani este foarte mare in scolile italiene. "Marturisesc ca pentru foarte multi copii din Romania sau Republica Moldova care vorbesc limba romana, prezenàa mea in scoala le'a fost de mare ajutor! Faptul ca au gasit o persoana care le vorbeste in limba loro (chiar daca am un accent ciudat!) ei sunt foarte bucurosi de a gasi p persoana care ii intelege".
Diana de Marchi este inscrisa pe listele eclectorale ale Partidului Democrat pentru alegerile din 5 iunie 2016. Cine doreste sa ii scrie, sa o sustina: dianaademarchi@gmail.com
"In acesti ani am acumulat o mare si importanta experienta, fiind consilier de zona, consiliera in Provincia Milano. Principalele mele obiective s-au axat pe teme privind scoala, educatia, cutlura, integrarea. Ceea ce imi doresc - spune Diana de Marchi, este sa implic pe toata lumea din Milano in ceea ce se face pentru Milano,indiferent de unde vine, fara bariere, cu respectul cuvenit tuturor. Ma voi implica sa gasesc locuri in care se poate dezvolta o structura adecavata culturala, cu programe libere pentru tineri sau mai putin tineri. Atentia mea se indreapata spre tineri, spre batrani, spre cie pensionati, spre familiiile cu copii.
Scoala si educatia sunt doi piloni importanti pentru societate".
O coresponenta de la Violeta Popescu, Milano
Sursa: Romanian Global News
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19346-Diana-de-Marchi-o-italianca-cu-origine-rom226-na-candidata-la-Primaria-din-Milano.aspx