SCHITE UMORISTICE (78) – ZBOR AUSTRAL

Dorel SCHOR

Nu stiu daca ati avut ocazia sa calatoriti cu avionul si sa aveti locul alaturi de un grec din Australia. Mie mi s-a intamplat si, va rog sa ma credeti ca e o experienta interesanta, instructiva si placuta. Aveam locul intr-o formatie de trei fotolii inguste, in asa fel ca in stanga se afla sotia mea si culoarul, iar in dreapta domnul Costas Papaghianis din Australia si fereastra ovala.

Cand s-a instalat, am fost chiar amabil si l-am ajutat sa-si aranjeze bagajul de mana. Era o persoana de varsta mijlocie, de talie mijlocie si parea sa fie si de conditie mijlocie, altfel n-ar fi calatorit la clasa turist. La inceput nu i-am dat prea multa importanta si, probabil, in ochii lui, nici eu nu valoram prea mult. Pana cand ni s-a servit masa. Atunci ne-am cunoscut mai bine. Vecinul meu a insistat sa primesc de la el un ou fiert, pe motiv ca tine regim si oricum nu-l mananca. M-am simtit obligat si i-am oferit, in schimb, compotul. A fost atat de incantat incat i-am soptit sotiei ca poate ar fi cazul sa-i cedeze si ea compotul. Asta l-a cucerit definitiv...

Dupa masa a venit ceasul confidentelor. In primul rand, ne-am recomandat. Omul a scos o carte de vizita eleganta, cu o adresa care m-a impresionat pentru ca era in engleza... I-am dat-o pe a noastra. Apoi, dansul ne-a relatat ca este proprietarul unui restaurant grecesc la Melbourne, unde se poate manca cea mai buna musaca de la antipozi. I-am spus ca am apreciat foarte mult o asemenea musaca la Megalopolis, in Peloponez, la care dinsul a replicat ca nici nu se compara... In mod firesc, ne-a ivitat la restaurantul lui, urmand sa locuim cateva zile la dansul. Sotia sa se va bucura foarte mult de oaspeti, au o casa mare si deranjul nu conteaza, chiar dimpotriva...

I-am oferit si noi ospitalitate si, ca sa compensez musacaua, i-am promis ca-i tratez definitiv matreata. Ne-am strans mainile precum doi oameni de stat care semneaza o intelegere si schimba documentele parafate, in fata camerelor de televiziune. Restul calatoriei a decurs banal, am reusit sa mai atipim din cand in cand, nimic special.  

Mult timp dupa calatoria respectiva, mai povesteam prietenilor cum la trei zile dupa pomenitul zbor, m-am trezit acasa cu domnul Costas, cum m-a imbratisat si si-a depus valizele in salon, cum a cerut a doua zi sa-i fac rost de componente si cum in a treia zi a preparat personal o musaca cum nu s-a mai pomenit in Israel si cum a mai ramas inca o saptamana la noi, pana ce s-a epuizat respectiva mancare si nu a mai avut un fir de matreata in par. Si cum apoi l-am condus la aeroport si cum nu s-a despartit de noi pana ce nu am promis solemn ca-i vom intoarce vizita cat mai curand posibil.

Trebuia sa ma gandesc, sustin amicii mei, ca promisiunea mea are sanse inegale, din moment ce schimbul de invitatii s-a facut in cursa Atena - Tel Aviv si nu, de exemplu Atena - Melbourne. Si ca dupa ce si-a terminat sejurul dinainte comandat, la Ierusalim, era usor ca omul sa-mi onoreze invitatia. Cat priveste reciproca, mai va, ca doar n-o sa plec la mama dracului numai sa mananc musaca de oaie si sa vad cum topaie cangurii. Oricum, e totusi reconfortant sa stii ca undeva departe, un prieten e gata orisicand sa te invite la masa, impreuna cu sotia.
---------------------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
19 mai 2016


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19339-SCHITE-UMORISTICE-78-–-ZBOR-AUSTRAL.aspx