Din Lumea... lui Stanley Kramer (1209)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Anticipand ceea ce ne asteapta in ziua de Marti, Noiembrie 8, 2016, cand cei mai mari ignoranti ai umanitatii alesi de cohorte de inexistenti cerebral, de purtatori ilegali de creier, incapabili sa depaseasca un IQ cifrat la nivelul cifrei de 50, indivizi total nefamiliari cu notiunea de Common Sense - Bunul Simt sau Sense of Decency - Sensul Decentei isi vor disputa scaunul prezidential aflat in incinta Biroului Oval, mi-am reamintit de filosoful Platon si capodopera lui The Republic - Republica - scrisa in anul 380 BC, care  in urma cu 2396 de ani ne-a avertizat urmatoarele: ”Pedeapsa pe care oamenii intelepti, care refuza sa intre in politica o primesc, este sa traiasca sub un guvern condus de oameni incapabili - The punishment which the wise people suffer, who refuse to take part in the government, is to live under the government of worse men.”
“Satirele” lui Decimus Iunnius Iuvenalis ne-au lasat acest aforism de exceptie:”Cel mai mare pacat este sa preferi viata in schimbul onoarei - The greatest sin is to prefer life to honor". Paradoxal, notiunea de onoare si alte similare, nu se mai regasesc decat in putine din lexicurile omenirii, iar acest atribut lipseste cu desavarsire din arsenalul politicienilor. Ma gandesc ca daca actualii politicieni ar fi avut atributele Imparatului Roman Galba (5 BC-69 AD), omenirea era la cu totul alte standarde si total lipsita de mediocritatile intelectuale, morale si spirituale care ocupa in mod nemeritat toate functiile decizionale ale Universului. Pentru nefamiliari, la 15 Ianuarie, 69AD, Imparatul Galba a cerut Garzii Pretoriene care asigura paza Imparatului, sa-l omoare daca aceasta este in folosul Romanilor, lucru materializat imediat. Din nefericire, odata cu caderea Imperiului Roman, Garda Pretoriana a fost desfiintata. Tot in “Republica” s-a stipulat ca un guvern nu este destinat promovarii moralitatii sau virtutilor, dar nu poate exista fara cetateni morali sau virtuosi. Analizati candidatii  la presidential USA si puteti constata ca aceste atribute lipsesc cu desavarsire, atat Billei cat si lui Donald. Moralitatea si virtutea sunt singurele arene unde libertatile individuale pot fi auzite. Fara aceste atribute comportamentale sfarsitul va insemna haos or tiranie. Imperiul Roman, mai corect sfarsitul lui, este exemplul tipic de la abdicarea acestor virtuti.
Raman in continuare la perceptul ca cel mai mare cadou al libertatii este acela ca ne permite sa ne conducem singuri. Dar pentru aceasta trebuie sa invatam sa ne guvernam si sa crestem generatii succesive care vor fi capabile sa inteleaga acest percept filosofic numit libertate.
James Madison, considerat parintele Constitutiei, a explicat in eseul Federalist No 55 ca morala - caracterul poporului modelat prin educatie, este cel mai important atribut intr-o reala democratie, condusa de popor. Acest subiect a constituit o preocupare curenta a putinilor oameni de exceptie, pe care omenirea a avut sansa sa-i posede. Inca din anul 1256 geniul cerebral, Vincent De Beauvais - Vincentus Bellovacensis, in capitolul Speculum Doctrinale al celei mai ample enciclopedii pe care omenirea a avut sansa s-o posede, Speculum Majus, ne-a lasat urmatorul postulat: ”oamenii - omenirea - poate fi salvata numai prin educatie, studiu, lectura - citit”. Dupa modesta mea opinie, sansele sunt inexistente, aceste preocupari se regasesc cu greu la actualii locuitori ai mapamondului. Chiar astazi, un adevarat om de presa - este vorba de Bill O’Reilly - ne-a relatat  despre faptul ca marea majoritate a studentilor unei celebre Universitati, pe care din respect nu-i dau numele, nu cunosc perioada in care a avut loc razboiul civil si nici mobilul lui !!! Surprinzator, nici studentii afro-americani nu erau familiari cu faptul ca mobilul razboiului a fost abolirea sclaviei. Eu pot fi eronat, dar consider acest lucru o ofensa adusa celor peste 625.000 americani, cazuti pe frontul de lupta.
Indiferent ca va fi Billa sau va fi Donald, trebuie avut in vedere magistralele cuvinte, ramase de la politologul Thomas Paine: ” atunci cand planificam pentru posteritate, trebuie sa ne reamintim ca virtutea nu este ereditatra - when we are planning for posterity, we ought to remember that virtue is not hereditary.” Sa ne rugam Supremului Creator al Universului, ca Chelsea, fiica Billei, pregatita in umbra pentru o virtuala cariera politica, sa nu posede “virtutile” Billei.
Patrick Henry, politician si orator de exceptie, autorul memorabilelor cuvinte, “give me liberty or give me death - dati-mi libertatea sau dati-mi moartea”, rostite cu ocazia Conventiei din 23 Martie, 1775, la St. John’s Church din Richmond, statul Virginia, ne-a atentionat ca “o morala inefectiva, o constiinta publica corupta, este incompatibila cu libertatea - a vitiated state of morals, a corrupted public conscience, are incompatible with freedom.” Oricum, cu ce avem acum si cu ce se prefigureaza, supravietuirea Americii ridica semne serioase de intrebare. Libertatea este total pierduta cand poporul nu este vigilent sa-si monitorizeze conducatorii; cat tip cel mai folosit slogan este “who cares - cui ii pasa”, suntem  intr-un iminent pericol ca USS America sa atinga Groapa Marianelor.
 Presupun ca si cei mai ardenti sustinatori ai infantilismului politic practicat de cel mai diletant presedinte pe care America a avut nesansa sa-l aleaga, au ajuns la concluzia ca soarta  tarii este incomparabil mult mai importanta decat soarta partidelor Republican sau Democrat. Tara continua sa degenereze si sa speram ca niciodata nu se va ajunge la faza disperata cand numai armata poate s-o salveze de la catastrofa creata de cohortele de politicieni incompetenti.
In anul 1932, filosoful spaniol Jose Ortega Y Gasset a publicat capodopera The Revolt of the Masses, din care doresc sa va familiarizez cu cele de mai jos: ”The health of democracy, or whatever type and range, depend on a wretched technical detail: electoral procedure. All the rest is secondary - Starea de sanatate a democratiei, indiferent de tip sau gama, depinde de un mizerabil detaliu tehnic: procedura electorala.Toate celelalte sunt secundare.” Cand se vehiculeaza ideea ca la presedintie poate fi numita si o persoana care n-a fost inclusa pe listele electorale in alegerile preliminarii, o logica elementara iti transmite ca democratia este…. bolnava.   
A.C.TON
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a19233-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-1209.aspx