ARGUMENT LA O CARTE – „DE AJUNS” DE VIOREL SAVIN

Ionel RUSEI


Savin Viorel
„De ajuns”

(Tranzitie, tranziti(h)oti si plagiate)

Editura Babel
Bacau, 2016 (234 pg.)

Omul a furat inainte de a se da porunca a 8-a. S-a furat si dupa ce s-a dat aceasta porunca. Probabil ca se va mai fura inca mult timp de-acum incolo. Inainte de a se da aceasta porunca, dar si dupa aceea, fiecare lupta cu armele lui impotriva furtului. Eu, ca editor, fac ce pot: scot o carte despre plagiat.

Tot timpul s-a furat. Uneori mai mult, alteori mai putin. Acum, la noi, dupa revolutie, s-a furat si se fura mult. Foarte mult. Din ce in ce mai mult. Se fura cu legea in mana (ca sa fie clar: se dau legi care permit celor cu putere sa fure cat vor), dovada modul cum hotii dovediti si (cu greu) condamnati, fura din nou (din puscarie si in complicitate cu „doctori” de afara) si ies mai repede din puscarie pe baza unor carti „furate”.

De aici si revolta, la inceput singulara, apoi din ce in ce mai extinsa si organizata, a celor care constata ca s-a depasit cu mult limita „permisibila” a furtului si care au inceput sa strige: de-ajuns! (vezi apelul adresat Presedintelui Academiei Romane de Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara, Cluj-Napoca).

Cartea de fata cuprinde cateva opinii, fieacre incercand sa devoaleze un alt unghi al acestui fenomen. Dar cartea aceasta nu este o analiza ci trebuie privita ca un strigat de alarma care atentioneaza asupra cancerului care a cuprins fiinta morala a Neamului. Eu
cred ca se poate invinge cancerul. Sigur ca sunt multe cai de a-l invinge dar un lucru este cert: e nevoie de un efort concertat pentru a fi gasite acele solutii care sa aduca lumea noastra acolo unde trebuie (microbii exista pretutindeni, nu se poate trai fara ei, dar cand se inmultesc peste o anume limita apare boala si apoi, daca nu gasesti solutiile bune de lupta impotriva lor, survine moartea).

Astept cu maxim interes clipa in care universitatile din Romania vor stabili ca teme de doctorat si cercetare: plagiatul in domeniul juridic, medical, politie, aparare, informatii, sportiv, muzical, literar, etc. Atunci (Doamne ajuta!) vom aplauda aparitia doctorilor in plagiat care (alaturi de alte solutii) vor asana atmosfera morala a Neamului, adaugand (chiar si post-mortem) acolo unde cazul, pe langa titlul de doctor si pe acela de „plagiator”. Iar acolo unde e cazul, DNA-ul sa stabileasca si sa recupreze pana la ultimul leu veniturile pe care posesorul fraudulos al titlului de profesor, doctor, academician, sau ce-o mai fi, le-a obtinut in urma acestui plagiat (furt).

Doamne ajuta!

Ionel RUSEI
29 martie 2016
Bucuresti


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a18184-ARGUMENT-LA-O-CARTE-–-DE-AJUNS”-DE-VIOREL-SAVIN.aspx