Comunicat de presa - Jay A. Burgess, fost director al Biroului State Europene din cadrul Departamentului Comertului (Statele Unite ale Americii) decorat cu Ordinul National „Steaua României” în grad de „Ofiter”

15 aprilie 2016

Jay A. Burgess, fost director al Biroului State Europene din cadrul Departamentului Comertului (Statele Unite ale Americii) decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de „Ofiter” in cadrul unei ceremonii organizate la Ambasada Romaniei la Washington D.C.

Pe data de 14 aprilie 2016, la sediul misiunii Romaniei in Statele Unite ale Americii, ambasadorul George Cristian Maior a oficiat ceremonia de decorare a domnului Jay A. Burgess, fost director al Biroului State Europene si fost adjunct al asistentului Secretarului Comertului pentru Europa si Eurasia.   
„In semn de inalta apreciere pentru contributia indelungata avuta la promovarea relatiilor economice dintre Romania si Statele Unite ale Americii, asigurand premisele pentru dezvoltarea optima a acestora, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis confera Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de „Ofiter”, domnului Jay A. Burgess.”
La eveniment au participat din partea americana, reprezentanti ai Departamentului Comertului, in frunte cu adjunctul secretarului Comertului, domnul Bruce Andrews,  fostii ambasadori ai Statelor Unite ale Americii Alfred Moses si Mark Gitenstein, precum si reprezentanti ai Departamentului de Stat.
Din partea romana au participat inalti oficiali ai Ministerului Finantelor in frunte cu ministrul Finantelor, doamna Anca Dragu, viceguvernatorii Bancii Nationale a Romaniei, domnul Bogdan Olteanu si domnul Liviu Voinea, precum si reprezentanti ai Guvernului Romaniei.
De asemenea, la eveniment a fost prezenta si o delegatie reprezentand Ministerul Finantelor al Republicii Moldova condusa de ministrul Finantelor, Octavian Armasu.
Evenimentul a fost onorat inclusiv de reprezentanti ai Bancii Mondiale, ai Fondului Monetar International si ai mediului de afaceri romano-american.
Cu ocazia ceremoniei, ambasadorul George Cristian Maior a evocat faptul ca “Romania si Statele Unite ale Americii au astazi o relatie exceptional de apropiata, imparatasind oportunitati fara precedent de extindere a relatiilor comerciale; consolidarea unei agende robuste pe dimensiunea comerciala si de investitii reprezinta o prioritate a mandatului meu pe care o voi urmari in mod consecvent.”
Ambasadorul Romaniei a apreciat ca in cei peste 40 de ani petrecuti in Departamentul Comertului si dedicati implementarii politicilor comerciale ale Statelor Unite ale Americii in Europa Centrala si de Est, domnul Jay A. Burgess a sustinut cu pasiune consolidarea legaturilor economice dintre Romania si SUA aducandu-si astfel o contributie unica si de durata la dezvoltarea unui parteneriat economic solid intre cele doua tari.  „In acest context, nu este o surpriza faptul ca multe dintre programele si initiativele aflate in discutie intre cele doua tari poarta amprenta viziunii lui Jay pe care il onoram astazi prin decorarea sa de catre Presedintele Romaniei cu cea mai inalta distinctie a statului roman, Ordinul Steaua Romaniei”, a declarat ambasadorul George Cristian Maior.
La randul sau, adjunctul Secretarului Comertului, domnul Bruce Andrews,  declarat ca decorarea lui Jay A. Burgess este o reflectare deosebita nu numai a prieteniei romano-americane, ci arata cat de departe a ajuns relatia dintre tarile noastre intr-o perioada importanta pentru istoria Romaniei,  legatura puternica pe care o avem de un numar de ani, precum si perspectiva excelenta a relatiilor bilaterale.
Domnul Jay A. Burgess a multumit Presedintelui Romaniei Klaus Ioahnnis pentru onoarea de a fi decorat, iar ambasadorului George Cristian Maior pentru nominalizare. „In urma cu aproape 47 de ani aterizam pe aeroportul Baneasa in calitate de bursier Fulbright la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Asa a inceput o calatorie indelungata care a devenit o cariera si o experienta de viata lucrand la consolidarea relatiilor romano-americane. Pentru mine, prietenia calda si ospitalitatea generoasa a romanilor au fost constante. In vremuri dificile am fost martorul curajului, tariei morale si a sperantei nezdruncinate a romanilor intr-o viata mai buna. Am admirat dorinta de libertate, capacitatea de a munci si abilitatile speciale ale romanilor implicati in construirea unei economii puternice. De aceea, salut poporul roman si accept aceasta onoare si distinctie din partea Presedintelui Romaniei, si in special din partea poporului roman”, a declarat Jay A. Burgess in cadrul ceremoniei.
Jay A. Burgess este un prieten statornic al Romaniei de peste 40 de ani, contribuind activ la intarirea legaturilor economice dintre cele doua tari.  
Jay A. Burgess si-a inceput cariera profesionala ca referent pentru Romania in cadrul Departamentului Comertului (1975-1982), fiind apoi atasat comercial la ambasada Statelor Unite la Bucuresti si director adjunct al Departamentului Afaceri Est - Europene (Departamentul Comertului). In perioada 1982-2005, a fost director al Directiei pentru Europa Centrala si de Est (Departamentului Comertului). Intre 2005 -2015, domnul Jay A. Burgess a ocupat timp de 10 ani functia de Director al Oficiului State Europene (Departamentului Comertului), coordonand in mod direct relatiile romano-americane in domeniul comertului si investitiilor.

Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a18172-Comunicat-de-presa-Jay-A-Burgess-fost-director-al-Biroului-State-Europene-din-cadrul-Departamentului-Comertului-Statele-Unite-ale-Americii-decorat-cu-Ordinul-National-Steaua-Rom226-niei”-238-n-grad-de-Ofiter”.aspx