AL FLORIN TENE – LA BRAT CU ANDROMEDA

Petre DIN


Al. Florin Tene
La brat cu Andromeda.
Viata scriitorului Gib I. Mihaescu.
Intre realitate si poveste.
Editura Napoca Nova
Cluj-Napoca, 2016


Volumul La brat cu Andromeda. Viata scriitorului Gib I. Mihaescu intre realitate si poveste, publicat de Al. Florin Tene la Editura Napoca Nova, Cluj-Napoca, 2016, este un roman care evoca destinul lui Gib Mihaescu in scurta sa existenta terestra. Scriitorul, excelent narator al evenimentelor primei jumatati a secolului al XX-lea, evoca lumea provinciala, dar prozaica din jurul lui Gib Mihaescu, mediu social care a fertilizat cultura romana cu multe capodopere.

Al. Florin Tene este o personalitate remarcabila a culturii romane, a carei viata personifica in intregime paradigma omului de tip renascentist: poet, prozator, istoric si critic literar. In perceptia mea, cunoasterea biografiei autorului semnifica un element important in intelegerea reala a operei sale. La un prim nivel al discutiei, momente semnificative din viata autorului isi pun amprenta in orice carte publicata de acesta. Numai in masura in care cunoastem anumite particularitati ale vietii autorului putem intelege mai exact semnificatia operei sale. In acest sens, biografia Presedintelui Ligii Scriitorilor se confunda preponderent cu ultima sa carte.
 
Nascut la Dragasani, la 13 iunie 1942, scriitorul a absolvit Liceul Teoretic din localitate in 1960, cursurile Facultatii de Filologie a Institutului Pedagogic de trei ani din Baia Mare (1963- 1966), Faculta?ii de Istorie la Targu-Mures (1966-1970) si cursurile de Integrare Europeana la Bruxelles in anul 1999.  Din acest moment biografia domnului Al. Florin Tene, pseudonimul sub care publica, primeste noi dimensiuni stiintifice si ele impresioneaza constiinta culturala romaneasca.

Este membru corespondent al Academiei Americano-Romane de Stiinta si Arta, din anul 2011. Este membru al Societatii Regale a Scriitorilor Romani si Belgieni. Este Presedintele national al Ligii Scriitorilor, infiintata in 2006, cu 34 de filiale in tara si 12 in strainatate. In anul 2011 a primit DIPLOMA DE EXCELENTA din partea Senatului Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, pentru intreaga sa opera si activitate in promovarea literaturii romane. In ianuarie 2012, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Filologie si Fundatia „Vasile Pogor” din Iasi ii acorda DIPLOMA la Festivalul International Eminescu pentru lucrarea „Norocul literaturii romane, Eminescu”.

Rar mi-a fost dat sa citesc un roman mai bine documentat ca acesta, cu verva academica care musteste in fiecare fraza, cu o multitudine de informatii care abunda in fiecare localitate prezentata de scriitorul clujean. Naratiunea romanului debuteaza in noaptea Anului Nou, cand parintii lui Gib Mihaescu sunt invitati la petrecerea ocazionata de intrarea in secolul XX, in incinta Primariei Dragasani. In 1956, sotia defunctului scriitor Gib Mihaescu si cele doua fetite au fost evacuate din casa lor de catre autoritatile  comuniste si mutate cu chirie intr-un spatiu insalubru. Primele contacte au fost stabilite de Al. Florin Tene cu Ioana, fiica cea mica a scriitorului si careia i-a solicitat carti scrise de tatal ei. Ulterior, in 1957, Al. Florin Tene isi propune sa scrie un volum despre concetateanul sau, fapt dificil de realizat in acea perioada.

Vocatia sa de istoric al culturii se reflecta in fiecare pagina a cartii sale. In anul 1864 targul Dragasani este ridicat oficial la rangul de oras, care in 1876 avea 295 de familii. Primul iluminat public cu lampi cu petrol a fost introdus la Dragasani in anul 1877. Biblioteca publica din Dragasani a fost inaugurata oficial in 1840, pe langa scoala nationala din localitate. Cu eleganta si onestitatea ce-l caracterizeaza, Al. Florin Tene ofera numeroase informatii de natura istorica privind orasul Ramnicu Valcea.  Filonul sau de istoric cultural reiese cu pregnanta cand mentioneaza ca la 29 iulie 1848, in parcul Zavoi, se intoneaza pentru prima data cantecul Desteapta-te, romane! compus de Anton Pann pe versurile poeziei de Andrei Mure?anu Un rasunet. Admiratia ?i sentimentul datoriei pentru adevar in cultura romana sunt reliefate printr-o analiza critica a revistelor „Semanatorul” si „Viata Romaneasca”, reviste care au avut un impact extraordinar in cultura romana. Amanunte fascinante asupra personalitatii lui Titu Maiorescu, Garabet Ibraileanu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga si George Cosbuc sunt prezentate intr-o formula moderna, esentializate, toate acestea fiind conexate personalitatii lui Gib Mihaescu. Interesant in aceasta sectiune a cartii sunt explicatiile tanarului Mihaescu privind esecul sau la studii in Ramnicu Valcea. „Eu ma simt strivit de viata cazona din scoli. Cartile sunt osificate, fara o intelegere fata de fenomenele pe care incearca sa le explice, iar profesorii ne obliga sa invatam pe dinafara, fara nicio logica lectiile. Manualele de matematici sunt niste instrumente de tortura. Cartile sunt osificate, iar bietii de noi ne uitam la ele ca la niste moaste. Iar profesorii, draga taticule, ne spun ca ei nu sunt pedagogi, sunt..... profesori”. In pofida acestui esec, tatal sau il inmatriculeaza la Colegiul National „Carol I” din Craiova.

Analiza oferita de autor in aceasta prima sectiune a cartii este pertinenta pe fundalul unei diversitati de surse informative. Al. Florin Tene reuseste cu acuratete sa prezinte realitatile politice ale spatiilor strabatute de Gib I. Mihaescu, fapt ce dovedeste inca odata mobilitatea intelectuala si stilul de romancier al Domniei sale.

A doua sectiune a cartii, intitulata Inceput de drum, semnifica o manifestare erudita a calitatilor sale de prozator si de romancier. Cu inegalabila-i modestie, autorul prezinta istoricul Facultatii de Drept din Bucuresti, la care va studia Gib Mihaescu ?i semnificatia Garii din Filaret la nivelul sensibilitatii colective bucurestene. Bun psiholog, Al. Florin Tene, sugereaza incompatibilitatea dintre caracterul sobru, realist si intrasingent promovat de Facultatea de Drept si viata de boem, de vagabondaj si de apetit pentru iubiri efemere a lui Gib Mihaescu.

Capitolul intitulat Dumnezeu moare, cand vorbesc armele este cel in care autorul intra in problematica ampla a intrarii armatei romane in Primul Razboi Mondial. Scriitorul reface evenimentele care prezideaza implicarea Romaniei impotriva Austro- Ungariei. „In seara zilei de 14 august 1916, tobosarii, gornistii, clopotele bisericilor, pe tot cuprinsul tarii, in sate si orase, pana in cele mai mici catune din creierul muntilor, au inceput sa anunte marea mobilizarea. Incepea Marele Razboi”. Al. Florin Tene analizeaza principalele evenimente care au generat intrarea Romaniei in Marele Razboi impotriva Austro-Ungariei pentru eliberarea Transilvaniei. Retine atentia romancierului, mai ales, climatul mental la nivelul sensibilitatii romanilor, fapt creat si prin articolele de la Romanul, Tribuna, Adevarul si Epoca.

Explorand o serie de concepte strategice despre organizarea armatei romane si dispunerea sa in ofensiva pe arcul carpatic si defensiva in Dobrogea, Al. Florin Tene promoveaza o idee scumpa ethos-ului nationalist: sacrificiul individului in slujba natiunii. In aceste conditii, viata individului devine o ofranda pe altarul natiunii, concept care il determina pe Gib Mihaescu sa se inroleze in armata romana. Atitudinea tanarului contureaza o lume tulburatoare ca forma de gandire si angajare practica in slujba interesului national. Literatura romana ne ofera,  prin intermediul lui lui Al. Florin Tene, un roman extrem de interesant, o reconstituire biografica remodelata literar, dar si o reconstituire a societatii romanesti din primele patru decenii ale secolului al XX-lea.

Autorul impresioneaza prin vastitatea informatiei si dozarea adecvata a acesteia in roman, sub lupa istoricului ajungand istoria coniacului, a Asezamantului Sfantul Spiridon din Iasi, Regina Maria a Romaniei, gara din Pitesti, constructia de cai ferate din Romania celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea. Reinmatriculat la Facultatea de Drept, intrerupta de perioada Marelui Razboi, viata lui Gib Mihaescu a consemnat acelasi comportament: frecventarea cafenelelor, a bibliotecilor si a mai multor redactii culturale.

Capitolul „Un alt inceput” exprima potentialul incomensurabil al autorului de a ne dezvalui bogatia sufleteasca a lui Gib Mihaescu, discursul moralizator la adresa societatii contemporane, dilema sa permanenta intre gloria scrisului literar sau profesia de avocat. Autoritatea literara a lui Gib Mihaescu este in devenire, el fiind prieten in cadrul redactiilor marilor gazete bucurestene cu Ion Pillat, Cezar Petrescu, George Calinescu, Ion Agarbiceanu si Lucian Blaga. Situatia sa materiala se complica prin decesul ambilor parinti, el trebuind sa gestioneze afacerile familiei si cresterea fratilor sai.

Toata aceasta varietate de naratiuni este realizata dintr-o perspectiva noua, cu metodele antropologiei istorice. Descrierile lui Al. Florin Tene sunt captivante prin implicarea afectiva a sa, ca oltean nascut la Dragasani, prin coarda sensibila a sufletului sau care vibreaza la orice schimbare de anotimp in Oltenia, la culesul strugurilor si a recoltei de pe camp. Aici Gib Mihaescu este dublat ca personaj de literar de mare succes de autorul acestui volum Al. Florin Tene. Calitatile Domniei sale de sociolog se deruleaza in mod fructuos atunci cand prezinta lumea de burghezi, viticultori, avocati si negustori cu care Gib isi petrecea timpul discutand. Boema literara este continuata si prin infiintarea unui Cenaclu literar care isi desfasura activitatile acasa la Gib Mihaescu.
Partea a II-a a romanului este extrem de provocatoare, incitanta prin continutul sau, prin imaginile lumii literare bucurestene, ea fiind intr-un raport de continuitate cu expunerile din paginile anterioare. Prezenta literara a lui Gib Mihaescu este apreciata de Zaharia Stancu, Radu Vulpe, Ilarie Voronca, Stefan Nenitescu si admisa in saloanele aristocratiei literare ale timpului. Dupa o prezentare ampla a monumentelor istorice de la Arnota, Bistrita, a succeselor literare tot mai rodnice si mai febrile, a grevei muncitorilor de la Atelirele C.F.R, Al. Florin Tene, elucidand cazul Vasile Roaita, promovat drept erou de catre comunisti, eviden?iaza indicii ale bolii grave ereditare a lui Gib Mihaescu. In urma unei raceli a activat tuberculoza ereditara, cu manifestari de o extrema violenta. Comportamentul sau s-a schimbat ca urmare a acestei maladii prin prezenta insomniilor, culoarea cadaverica a obrajilor si dureri in piept. Internat la spitalul „Martin Luther” din Sibiu, Gib Mihaescu a fost vizitat de Emil Cioran si profesorul Traian Bratu, ingrijorati de evolutia rapida a bolii.

Finalizam prezentarea volumului pe deplin convinsi ca noua aparitie editoriala semnata de omul de vasta si erudita cultura Al. Florin Tene semnifica un demers de mare anvergura stiintifica, demers care are misiunea de a consolida imaginea distinsului autor in peisajul cultural romanesc. Dincolo de prospetimea scrisului si a stilului redactarii volumului, recomandam din tot sufletul, distinsului public, lecturarea acestei fascinante carti.  
-------------------------                                              
Prof. dr. Petre DIN
Cluj-Napoca
28 martie 2016
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a18106-AL-FLORIN-TENE-–-LA-BRAT-CU-ANDROMEDA.aspx