LUMINI SI... UMBRE, - DE LA NISTRU PAN’ LA TISA!


"Maghiarii lui Tökés cer autonomia la ONU" - titra mass-media romaneasca, zilele trecute, precizand ca "trei asociatii maghiare care au legaturi directe cu UDMR si cu Lászlo Tökés au trimis la ONU un «Raport din umbra», intitulat «Discriminarea maghiarilor din Romania», in care acuza statul roman ca incalca drepturile maghiarilor pe toate nivelurile si propune ca unica solutie autonomia teritoriala", profitand, probabil - cum bine observa jurnalistii de la "Adevarul" - de programul Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale, care includea in agenda de luni si marti, la Geneva, Raportul de Tara al Romaniei privind situatia minoritatilor.

In replica, Forumul Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures a trimis un comunicat in care se arata ca "documentul denatureaza, intr-un mod grosolan, realitatile privind drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale din Romania" si ca raportul "este menit sa aduca o grava atingere credibilitatii Romaniei".

Apropo de credibilitate, ne amintim ca, recent, cu obisnuitul tupeu, neamendat conform unei bizare si deja traditionale lasitati la nivelul tuturor guvernelor noastre postdecembriste, europarlamentarul (roman, totusi!) Tökés Lászlo declarase, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca, asa cum Kosovo si-a dobandit independenta, si maghiarii din Transilvania ar putea sa obtina autonomia, si ca Tinutul Secuiesc ar trebui sa urmeze modelul catalan. Asta, incluzand, evident, si preluarea – dupa modelul citat - "a protestelor" de strada: "Catalanii au iesit pe strada. Si noi am putea iesi pentru obtinerea autonomiei" - clama europarlamentarul raspopit, fulgerandu-l din priviri pe liderul UDMR, Marko Bela, si aratandu-i matura de dupa usa: "In acest an, voi nu veti mai putea fi la guvern, daca nu doriti ca aceasta manifestatie sa se indrepte si impotriva voastra. Foarte repede va trebui sa treceti de cealalta parte!" E drept, nu prea am priceput eu care ar putea fi... "cealalta parte": Opozitia romaneasca sau marea unitate maghiara? Fiindca "Orbán Viktor, in calitate de premier al natiunii, si-a propus ca scop unitatea natiunii maghiare. Ne-am inteles ca vor largi aceasta unitate si peste maghiarii de peste hotare", povestea, printre altele, Tökes Lászlo.

Revenind acum la oile noastre, potrivit "Raportului din umbra", prestat de cele trei asociatii maghiare, in opinia autorilor, in conformitate cu legislatia europeana, ar fi din nou posibila acordarea unui statut special legal Tinutului Secuiesc. Mai mult, sustine raportul, "maghiarii sunt tratati ca cetateni de mana a doua in Romania", iar dezvoltarea infrastructurii Secuimii este foarte lenta sau uitata cu totul. "Din contra, alte regiuni mai degraba retrase ale tarii, in special Moldova si sudul Romaniei, au o dezvoltare rapida", se arata in Raport -, absolut aiurea, de altfel. Admitand, prin absurd, ca lucrurile ar sta asa cum se jeluiesc scribii de serviciu, chiar cu riscul de a parea grea de cap, nu inteleg de ce sunt suparati! Din moment ce traiesc, de buna voie si nesiliti de nimeni, "intr-o tara de mana a doua" - cum afirma insusi presedintele Traian Basescu -, tratamentul ar fi absolut firesc. Pe de alta parte, dreptul la libera circulatie fiind garantat, inclusiv in Romania, nu vad ce ii retine intr-un spatiu care le displace si cine ii opreste sa se stabileasca la Caracal, la Vascautii din Deal, la Budapesta sau oriunde in lumea asta mare si globalizanta! Desi e greu de crezut, baietii destepti din cele trei asociatii mai scapa si cate-"o pasarica": "Restituirea proprietatilor confiscate de comunisti este un proces foarte lent in toata tara, dar este cu mult mai evident in Secuime", asa ca "solutia legala pentru aceste probleme" este, nici mai mult, nici mai putin decat acordarea autonomiei teritoriale, deci transformarea regiunii intr-una autonoma, cu statut special. Cum nimic nu e nou sub soare, principalele revendicari ale raportului sunt: acordarea statutului de limba regionala oficiala pentru limba maghiara folosirea libera a simbolurilor nationale ungare si a emblemelor secuiesti.

Profitand de toate mizeriile si deviatiile care se intampla, zi de zi, in viata asta de doi bani, conform zicalei orientale ca "sarpelui, cand i se face de moarte, iese la drum", Ministerul de Externe de la Tiraspol a cerut Organizatiei Natiunilor Unite recunoasterea independentei Transnistriei, intr-o scrisoare transmisa la 26 iulie a.c., salutand avizul Curtii Internationale de Justitie privind Kosovo. Simpla coincidenta? Ce-i drept, autoritatile separatiste de la Tiraspol se adresasera ONU si in 2008, solicitand recunoasterea independentei si facand referire la situatia din Kosovo. (Va reamintim ca, la 22 iulie, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga a decis ca declararea independentei Kosovo, la 17 februarie 2008, nu a incalcat legea internationala). Majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene s-au exprimat, intr-un referendum desfasurat la 17 septembrie 2006, pentru independenta Transnistriei si aderarea ei ulterioara la Rusia. Astfel, autoproclamata Republica Nistreana si-a declarat independenta fata de Republica Moldova, la 2 septembrie 1990, dar aceasta nu a fost si nu este recunoscuta pe plan international. In plus, de mai bine de doua decenii, Rusia are in Transnistria trupe despre care afirma ca sunt de mentinere a pacii, iar Moscova sustine economic regimul separatist de la Tiraspol. Sa precizam ca, recent, reprezentantul Tiraspolului in procesul de negociere, ministrul de Externe, Vladimir Iastrebceak, a declarat, in conferinta de presa, ca mai este nevoie de consultari atunci cand se vorbeste despre pastrarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova!!! El este de acord cu principiul impacarii partilor, dar Transnistria pledeaza pentru oferirea unui statut egal partilor aflate in conflict, scrie Info-Prim Neo, care citeaza o stire a agentiei Novii Reghion. El este, insa, constient ca autoritatile de la Chisinau, la randul lor, nu vor fi de acord cu tratarea Transnistriei pe picior de egalitate in procesul de negocieri. Ministrul tiraspolean a mai declarat ca incepe sa aiba impresia ca diferendul va fi rezolvat sub presiunea fortelor externe, astfel incat stanga Nistrului sa fie alipita "artificial" malului drept (???) "Alegerea Transnistriei este statul independent, care va putea tine cont de interesele straine, ale tarilor partenere si ale tarilor garante, dar care, mai intai de toate, trebuie sa-si vada de interesele proprii" - a conchis Vladimir Iastrebceak.

Apropo de tari vecine, "Nezavisimaia Gazeta" subliniaza ca, in conditiile in care Romania este membra a Uniunii Europene, pentru multi cetateni moldoveni accesul in tara vecina inseamna, de fapt, acces in Europa, adica la un loc de munca onorabil. Ziarul rus noteaza ca "romanii le asigura, pe sest, moldovenilor integrarea in UE", amintind, in acest context, de articole recente pe aceasta tema din "Der Spiegel" si "Il Giornale". Ministerul de Externe al Romaniei a replicat la aceste critici din presa straina, subliniind ca Romania nu iese din cadrul normelor europene. Pe marginea acestui subiect s-a pronuntat si presedintele roman Traian Basescu, care a declarat ca Romania are "obligatii de sange sa-i sprijine pe moldoveni", oferindu-le cetatenie romana. Basescu a subliniat ca moldovenii care obtin aceasta cetatenie locuiesc, in marea lor majoritate, pe teritoriul Romaniei si ca europenii nu au de ce sa-si faca griji in privinta lor - scrie "Romania Libera". "La Chisinau, aceste declaratii au fost interpretate in mod univoc: Romania vorbeste despre Republica Moldova ca despre propriul teritoriu, cu atat mai mult, cu cat Basescu a vorbit in repetate randuri despre reunificarea «celor doua Romanii» in cadrul UE". Despre aceasta aminteste intr-un interviu acordat "Nezavisimaia Gazeta", liderul miscarii proruse "Ravnopravie", Valeri Klimenko: "Astazi, la putere, la Chisinau, se afla romani, care desfasoara in mod activ romanizarea statului moldovean". Aceasta politica a Romaniei ar trebui sa fie analizata la Consiliul Europei, iar Rusia si Ucraina ar trebui, la randul lor, sa adopte o pozitie, deoarece – considera Klimenko -, in acest caz, sunt lezate drepturile tuturor cetatenilor Republicii Moldova: "Nimeni nu a cerut acordul cetatenilor, cu atat mai mult, cu cat este vorba despre o tara (Romania) in care majoritatea moldovenilor nu au incredere, din cauza incercarilor Bucurestiului de a-i vaduvi de propria statalitate". Ca sa vezi si sa nu crezi! Deocamdata, liderii Republicii Moldova nu comenteaza acest subiect, continuand sa insiste asupra retragerii trupelor rusesti din Transnistria. Presedintele interimar al republicii, Mihai Ghimpu, le-a solicitat parlamentelor altor tari sa faca presiuni in acest sens asupra Moscovei, subliniind ca Rusia se face vinovata de faptul ca Republica Moldova este cea mai saraca tara din Europa. "Pentru ca moldovenii sa o duca mai bine, ar fi necesar, potrivit «retetei lui Ghimpu», ca militarii rusi sa fie evacuati, dupa care nu va mai ramane niciun obstacol in calea reunificarii dintre Republica Moldova si Romania" - conchide ziarul moscovit.

Macar de-ar fi asa! Da, Doamne!

Mariana Cristescu

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1800-LUMINI-SI-UMBRE-DE-LA-NISTRU-PAN’-LA-TISA.aspx