In vremuri de criza, Cine reprezinta aspiratiile populatiei spre un trai mai bun?!

In mod normal, la intrebarea de mai sus nu ar exista decat un singur raspuns: Partidul Social Democrat. De ce? Pentru ca e “de stanga”, iar majoritatea populatiei din Romania este, prin structura sociala, social-democrata. Mai ales ca, spunea pe blogul personal fostul premier Adrian Nastase - “Dreapta (alias PD-L, PNL) stie sa ocupe spatiul comunicational, dar nu prin proiecte pozitive, ci prin scandaluri, atacuri la persoana si diversiuni.”.

Teoretic, asa ar sta lucrurile! In realitate, ce constatam? Perceptia la nivelul opiniei publice de pasivitate si lipsa de coerenta a actiunilor politice ale PSD. Pe de alta parte, cum poate sa aiba incredere populatia in noul partid, autoproclamat de “centru-stanga” - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), care, chipurile, si-a propus sa castige disputa “pe stanga” -, cata vreme, liderul sau, Gabriel Oprea, este ministru intr-un guvern, de dreapta”, iar in aceste zile, deputatii sai independenti (in majoritate, provenind din PSD si PNL) au sustinut masurile antipopulare de taiere a pensiilor si salariilor bugetarilor? Exclus.

Dar, revenind la PSD, acest partid - cel mai mare din Romania - numara, in 2004, peste 600.000 de membri. La care se adauga alte mii si mii de simpatizanti. Insa, actualmente, daca ar fi sa-i dam dreptate lui Adrian Nastase (si nu sunt argumente contra!), formatiunea social-democrata “nu mai are o statistica clara a numarului de membri si in acest context devine incerta si infrastructura pe care partidul poate construi o strategie electorala”.

Asta, pe de-o parte. Pe de alta parte, ce incredere sa aiba populatia (electoratul majoritar “de stanga”) in liderii PSD, cand e vorba de imaginea publica si exemplul personal al celui (al celor) care se erijeaza in postura de purtator de mesaj al stangii?! Indiferent daca acesta (acestia) sunt lideri ai PSD sau ai altui partid, ei pot fi convingatori in propagarea ideilor Stangii veritabile (nu mimate!), doar in masura in care se identifica cu cei carora li se adreseaza.

Cata vreme lumea afla (te stie) ca fiind… “putred de bogat” - individ cu conturi (in euro si dolari) grase in banci si, pe deasupra, si ca bogatia ai obtinut-o pe cai indoielnice, discutabile, e greu sa le vorbesti milioanelor de romani (precum fariseul Basescu) despre virtutile Stangii, despre combaterea masurilor de Dreapta. O poti face, dar nu te crede nimeni! Sigur, pe cai cinstite, fiecare se poate imbogati. Insa la acest aspect ar trebui sa reflecteze multi lideri “de stanga”, care, prin profilul lor moral si social, se situeaza exact la polul opus. Inclusiv, Adrian Nastase, Gabriel Oprea (ambii, proprietari la vreo sapte case!) si altii ca ei.

Daca la acestea mai adaugam ca (si) unii lideri sindicali cocheteaza cu Puterea (fiind dispusi la compromisuri condamnate de masa mare a sindicalistilor), concluzia este ca, la ora actuala, nu prea are cine sa reprezinte - ferm si credibil - aspiratiile populatiei spre un trai mai bun.

Trist, dar adevarat.

GHEORGHE GIURGIU

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1794-In-vremuri-de-criza-Cine-reprezinta-aspiratiile-populatiei-spre-un-trai-mai-bun.aspx