Buletin informativ al Fundatiei române din Canada

Sambata, 20 februarie 2016, a avut loc la Colegiul Jean-de-Brébeuf, din Montreal, intalnirea comuna a prietenilor literaturii (editia nr. 27) si a pasionatilor de istorie (editia nr. 16). Reuniunea celor doua cenacluri exilate s-a desfasurat sub egida Fundatiei romane din Canada, in parteneriat cu scoala romaneasca - Junimea. Au participat 38 de invitati, care si-au adus o contributie esentiala la dezbaterea temelor puse in discutie se arata intr-o corespondenta preluata de Romanian Global News.

La inceputul Cenaclului umoristilor (care s-a extins structural promovand poezia, proza, dramaturgia si artele plastice), au fost celebrate doua personalitati. Din totalul luarilor de cuvant, se desprinde ampla prezentare, facuta pictorului stefan Luchian, de catre presedintele cenaclului, Ion Anton Datcu. Tot cu acea ocazie, s-au evidentiat trasaturile lui Ion Luca Caragiale, prin interventiile doamnei Maria Palcu si ale domnului Constantin Dusescu.

In continuare au fost oferite versuri incarcate de satira si umor, deviza aleasa fiind: „El i-a furat o sarutare,/ Ea ce-a gasit prin buzunare" (Nic Petrescu). Dintre productiile pline de verva si amuzament, cele mai multe sufragii a intrunit o epigrama cu tenta de actualitate: „Sanda, fata de codrean,/ S-a luat c-un musulman/ si le-a fost o mangaiere.../ Semiluna lor de miere" (Ion Diviza).

In partea a doua a evenimentului, in cadrul Cenaclului de istorie, presedintele Marius Finca a adus detalii la doua sarbatori importante: Sfantul Valentin si Dragobetele, care se inscriu la capitolul traditii romanesti si universale. In interventiile ulterioare, memorialistul Ion Anton Datcu a sintetizat patru evenimente importante: 1. Rascoala taraneasca de la 1907. 2. Abdicarea lui A.I.Cuza. 3. Cucerirea Prefecturii Dolj. 4. Finalul Bataliei de la Staligrad.

Pe parcursul prezentarii marii batalii, care s-a desfasurat intre Cotul Donului si fluviul Volga, cronicarul Ion Anton Datcu a pus doua intrebari retorice, cu gandul la sutele de mii de victime romanesti, care au murit in campania din est pentru eliberarea Basarabiei: „Oare, care este recunostinta fratilor de peste Prut fata de cei 624.740 de luptatori ai Armatei Romane, ale caror morminte nestiute se intind de la Prut la Stalingrad, viteji care au ales sacrificiul suprem, pentru recuperarea Basarabiei? Unde este omagiul pios adus acelor eroi care s-au jertfit pe Campul de Onoare, pentru a reface Romania Mare?" Raspunsul s-a vazut. Exemple sunt destule. Exista, chiar, o recenta sfidare deosebit de graitoare.

Spre final, cronicarul Ion Anton Datcu a facut o scurta analiza a noului sau volum cu titlul - Dulceata tradarii, oferind celor interesati date din cuprins. In debutul lucrarii, este plasat un motto sugestiv: „Tradatii, tradatorii - ne vindem reciproc/ La crancena taraba a lipsei de noroc" (Gelu Negrea). Recenta aparitie editoriala se recomanda ca fiind o cronologie densa si intensa, care se incheie cu o fraza edificatoare: „Libertatea de expresie este neatinsa. Fiecare este liber sa scandeze ce vrea, la orice ora, la adresa oricui, dar, numai...sub pat, cu patura pe cap!" Manifestarea s-a incheiat cu proiectia unui film despre originile poporului roman.

Referitor la perspectivele activitatii celor doua cenacluri exilate, urmatoarea intalnire comuna a prietenilor literaturii (editia 28) si a pasionatilor de istorie (editia 17) va a vea loc sambata, 19 martie orele 10:00 a.c., la aceeasi adresa: Colegiul Jean-de-Brébeuf, din Montreal, 5625, rue Decelles, H3T 1W4, corp A, etaj 3, sala A3-20.

In debutul Cenaclului umoristilor (care s-a extins structural promovand poezia, proza, dramaturgia si artele plastice), vor fi omagiati doi mari poeti: George Toparceanu (prezinta Ion Anton Datcu) si Alexandru Macedonski (prezinta Maria Palcu), precum si sculptorul Constantin Brancusi (prezinta Ileana Anghel Mester)

In continuare se va declansa verva si amuzamentul. Deviza lunii martie va fi: „E suficient sa-mi spui / Varsta ei si leafa lui." (Nic Petrescu). Vor fi sarbatoriti epigramistii de mare rafinament, nascuti in luna martie, precum Petre Gigea-Gorun, Constantin Paun, Mircea Ionescu-Quintus, Mircea Ursei si altii. Din multitudinea epigramelor pregatite se remarca una la moda: „Foaie verde maghiran, / Ea din Bals, el din Sudan, / Ca nici nu trecu un an / si-l facu muica oltean" (Mircea Ionescu-Quintus).

In partea a doua a reuniunii va avea loc Cenaclul de istorie, traditii si spirit romanesc, condus de scriitorul Marius Finca. Memorialistul Ion Anton Datcu va relata momentul crucial, cand, la 6.03.1945, regele Mihai l-a desemnat pe dr. Petru Groza sa conduca un guvern coordonat de comisarii sovietici. Dupa ce si-a inceput activitatea represiva si agresiva, seful primului guvern comunist i-a adresat regelui Mihai cateva cuvinte incarcate de amenintari: „Datoria este sa plecati. tara a fost invatata sa va iubeasca. De acum o s-o invatam sa ne iubeasca pe noi!" Aceasta iubire a insemnat peste doua milioane de condamnari si deportari, care totalizeaza doua zeci de milioane de ani de detentie si izolare, adica o cifra geologica!

Dintre toti acesti opozanti ai comunismului, considerati dusmani ai poporului, 400.000 au fost masacrati in cele 44 de inchisori pline de atrocitati, 72 de lagare de munca silnica si nesfarsite imprejmuiri ale domiciliului fortat din aridul Baragan, unde au aparut 11 sate cu bordeie sapate sub pamant, dar...in secolul XX! Toate aceste abatoare umane au fost infiintate cu scopuri precise de exterminare, prin mijloace barbare, a generatiei de intelectuali. Fata de toate crimele comise de acest guvern comunist, sistem declarat recent ca fiind criminal si nelegitim, filozoful Petre tutea a spus: „Comunistii au vrut sa ne faca fericiti cu forta, pe principiul: - Ba, sa fiti fericiti, ca va ia mama dracu'!"

In interventiile care vor urma, scriitorul Marius Finca va face doua prezentari: 1. Marea sarbatoare a crestinatatii - Buna Vestire. 2. Personalitatea unui vizionar tradat, Tudor Vladimirescu. Manifestarea se va incheia cu proiectia unui film despre originile poporului roman.

Aceste actiuni au menirea de a mentine vie flacara romanismului, chiar daca suntem departe de patria noastra, Romania. Prin eforturile noastre incercam sa reprezentam cu demnitate diaspora romaneasca din Montreal. Sa ne cunoastem prietenii fideli, de o inalta tinuta morala, cu un caracter onest.

Cenaclul umoristilor si-a extins aria preocuparilor spre poezie, proza, dramaturgie si arte plastice, proiecte din ce in ce mai variate, atractive si agreate de cei avizati.

Au consemnat Ion Anton Datcu si Marius Finca, Montreal, Canada
Sursa: Romanian Global News

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a16961-Buletin-informativ-al-Fundatiei-rom226-ne-din-Canada.aspx