Eva Simon: Ungaria, tara camasilor în carouri

 In diferite momente istorice, culoarea camasii avea roluri simbolice. In momente de crize politice, culoarea vestimentatiei transmitea un mesaj catre lume: voluntarii lui Garibaldi se identificau cu camasi rosii, fascistii italieni ai lui Mussolini au purtat camasi negre, paramilitarii nazisti din SA erau identificati cu culoarea camasilor maro, hungaristii si membrii Partidului Crucilor cu sageti al lui Szálasi purtau camasi verzi, dar o altfel de nuanta decat legionarii romani, etc.

Incepand de vinerea trecuta, in Ungaria tot mai multi, adulti, tineri si copii deopotriva, au inceput sa poarte camasi cu carouri, de orice culoare. Scopul acestei actiuni este schimbarea fundamentala a sistemului de invatamant public, care este tot mai mult criticat nu doar de pedagogi, dar si de parinti si elevi.

Primii care au imbracat camasi cu carouri au fost profesorii unui liceu din Budapesta, care au ales aceasta forma a protestului fata de o declaratie a fostului secretar de stat pentru invatamantul superior. Acesta a spus intr-un interviu ca il supara cand vede la televizor „profesori nebarbieriti, nepieptanati si cu camasi cu carouri". Exemplul profesorilor budapestani a fost urmat apoi de zeci de scoli, atat profesori cat si elevi au imbracat camasi cu carouri, dar si numerosi parinti si personalitati cunoscute, chiar luni, 22 februarie, si deputatii din opozitie au purtat astfel de camasi in Parlamentul de la Budapesta. Mesajul tuturora catre Guvern este ca viitorul invatamantului este o cauza comuna si ca sistemul trebuie schimbat in mod fundamental.

Profesorii sunt nemultimiti de sistemul extrem de birocratizat si depasit, tinerii se plang de oboseala, de lectiile inutile, care nu-i pregatesc pentru viata si pentru continuarea studiilor in spiritul secolului XXI. Cu totii cer libertate educationala, alegerea libera a manualelor, descentralizarea sistemului, ca statul sa nu mai doreasca sa-i controleze si sa-i dirijeze. Profesorii protesteaza fata de sistemul mult prea conservator, invechit, cand era mai important raportul executarii planului central decat produsul si calitatea in sine. Tinerii solicita un invatamant conform asteptarilor secolului XXI, cand cel mai important este creativitatea, studiul continuu si dezvoltarea capacitatilor de a se adapta la lumea mereu schimbatoare.

Actiunea „Elevi pentru camasile in carouri!" a fost popularizata pe retelele de socializare si a miscat in jur de zece mii de scolari. Ministerul de resort si Guvernul de la Budapesta a primit o critica dura si din partea a peste o suta de tineri olimpici, care au cerut sa nu se mai foloseasca de succesele lor nici un ministru, nici un politician. Dintre scolile de nationalitate, doar una singura, o scoala germana, am vazut la stiri ca ar fi aderat initiativei.

Ca urmare a nemultumirilor pedagogilor si elevilor fata de sistemul actual de invatamant, un grup de parinti, organizati tot prin retelele de socializare, au anuntat ca in ziua de 29 februarie nu-si vor trimite copiii la scoala. Grupul de Facebook „Nu voi merge la scoala" a atras pana in acest moment zeci de mii de simpatizanti.

Toate aceste actiuni pot deveni insa total inutile, ba mai mult, caraghioase, daca nu se va ajunge la tratative deschise si constructive in vederea schimbarii fundamentale a sistemului de invatamant, iar daca protestele vor continua numai prin camasi cu carouri si selfie-uri distribuite pe Facebook, clasa politica conducatoare nu are de ce sa se ingrijoreze: luptele duse de acasa, din fotoliul asezat in fata calculatorului, si cu aruncarea unor like-uri in spatiul virtual, nu dureaza si nici nu produc schimbarile mult asteptate.

Eva Simon, Foaia Romaneasca nr. 9, februarie 2016

Foto : Zeci de mii de elevi si profesori din Ungaria au imbracat zilele acestea camasi cu carouri in semn de protest fata de sistemul de invatamant depasit (Foto: via facebook)

Sursa: Romanian Global News

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a16960-Eva-Simon-Ungaria-tara-camasilor-238-n-carouri.aspx