Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" si Conducatori dupa "Inima Oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14).

(Continuare din editia precedenta)

Una dintre celebrele sentinte de judecata ale lui Solomon

Intr-o zi au venit la Solomon doua femei desfranate sa le faca judecata. Atunci, una dintre ele a zis regelui: Noi traim amandoua intr-o casa, si dupa ce eu am nascut un copil, a treia zi a nascut si ea un copil. Insa noaptea a murit copilul acestei femei, pentru ca a adormit peste el! La miezul noptii, pe cand eu dormeam, ea s-a sculat si a luat copilul meu si l-a pus la sanul ei, iar pe fiul ei mort la pus la sanul meu! Dimineata, cand m-am sculat sa-mi alaptez fiul, el era mort si uitandu-ma mai bine am vazut ca nu era fiul meu! „Iar cealalta femeie a zis: „Ba nu, fiul meu este viu, iar fiul tau este mort! Iar aceasta ii zicea: „Ba nu, fiul tau este mort si al meu e viu!". Contrazicandu-se ele asa inaintea regelui, Solomon a zis: „Dati-mi o sabie"; si i s-a adus regelui o sabie. Si a zis regele: „ Taiati copilul cel viu in doua si dati o jumatate din el uneia si o jumatate din el celeilalte!" Atunci, femeia al carui fiu era viu, si i se rupea inima pentru el sa moara, a zis regelui: „Rogu-ma, domnul meu, dati-i ei acest prunc viu si nu-l omorati!" Iar cealalta a zis: „Ca sa nu fie nici al meu, nici al ei, taiati-l!" si regele a zis: „Dati-i acesteia copilul cel viu, ca aceasta este mama lui!" si auzind tot Israelul de judecata lui Solomon, s-a mirat de intelepciunea ce i-a dat-o Dumnezeu, ca sa faca judecata si dreptate (cf. 3 Regi 3:16-28).

Zidirea Templului de catre regele Solomon

„Fiul tau pe care eu il voi pune in locul tau pe tron, acela va zidi templul numelui Meu" (3 Regi 5:5). Asa a zis Dumnezeu catre regele David despre zidirea templului din Ierusalim. Cand Solomon, fiul lui David, a ajuns rege al Israelului a dus la indeplinire zidirea templului. Mai intai, a inceput pregatirile mari, cu vreme inainte, trimitand la Hiram, fostul prieten al lui David, care era regele Tirului, sa-i dea lemn de cedru si de chiparos din padurea Libanului. Regele Tirului Hiram, i-a daruit lui Solomon pentru Casa Domnului tot lemnul, iar Solomon i l-a platit foarte bine. Solomon a poruncit sa se pregateasca si pietre scumpe pentru zidire etc.

Data istorica la care a inceput Solomon zidirea Templului ne-o descopera Scriptura, care zice: „Iar in anul patru sute optzeci, dupa iesirea fiilor lui Israel din Egipt, in al patrulea an al domniei lui Solomon peste Israel, in luna Zif, care este a doua luna a anului, a inceput el sa zideasca templul Domnului. Templul pe care l-a zidit regele Solomon Domnului era lung de saizeci de coti, lat de douazeci si inalt de treizeci ..." (cf. 3 Regi 6:1-6). Este bine a citi in continuare despre dimensiunile si impodobirea Templului (cf. 3 Regi 6:7-36), care va va da o imagine mare in comparatie cu cele mai faimoase cladiri si turnuri, care s-au zidit vreodata in lume.

Marele si binecuvantatul Templu din Ierusalim al lui Israel s-a zidit in sapte ani, dupa Scriptura care descopera, zicand: „Iar in anul al unsprezecelea, in luna Bul, care este luna a opta, a terminat el (Solomon) Templul, cu toate partile lor si dupa toate randuielile lor; asa ca l-a zidit in sapte ani" (3 Regi 6:38). Este bine de mentionat, cum a impodobit Solomon Templul Domnului, dupa Scriptura care zice: „Tot Templul l-a imbracat el (Solomon) cu aur, tot Templul pana la capat, si tot Jertfelnicul, care este dinaintea Altarului, l-a imbracat cu aur!" (3 Regi 6:22). Deci, Solomon nu s-a zgarcit in impodobirea Templului Domnului, de unde invatatura ca nici oamenii in istoria timpului lor, nu trebuie sa se zgarceasca in construirea si impodobirea Bisericilor, unde se aduna la Slujbe in prezenta lui Dumnezeu.

Dumnezeu s-a aratat lui Solomon in timpul zidirii Templului

In timpul in care Solomon zidea Templul din Ierusalim, Domnul i s-a aratat, zicand: „Atunci a fost cuvantul Domnului catre Solomon si i-a zis: „Iata, tu-Mi zidesti casa; daca te vei purta dupa legile Mele, si vei urma dupa hotararile Mele, si vei pazi toate poruncile mele, lucrand dupa ele, atunci Imi voi implini si Eu cuvantul Meu, pe care l-am grait catre David, tatal tau: voi locui in mijlocul fiilor lui Israel si nu voi parasi pe poporul Meu Israel" (3 Regi 6:11-13).

Reflectie

Se subintelege, ca daca nu va implini Solomon legile lui Dumnezeu, El nu isi va putea implini Cuvantul catre el, ca si catre ceilalti lideri si popor, care merg dupa alti dumnezei idolatri in istorie. De ce zice Dumnezeu de multe ori in Biblie „poporul Meu Israel"? Pentru ca, desi tot Dumnezeu a creat si pe celelalte popoare, ele nu voiau sa asculte de Dumnezeul adevarat: al lui Avraam, Isaac si Iacov. Popoarele celelalte si-au facut alti dumnezei idolatri si slujeau lor, impreuna cu regii lor, care nu erau „dupa inima lui Dumnezeu", parasind pe Dumnezeul adevarat. Din aceasta, intelepciunea fiecaruia, trebuie sa ne spuna ca: se inseala omul de azi si din toate timpurile, care crede ca Dumnezeu il va primi dupa legile facute de el, si nu dupa legile pe care Dumnezeu i le da omului.

 

Sfintirea Templului zidit de Solomon

Dupa terminarea Templului, Solomon a chemat pe toti batranii lui Israel, pe capeteniile urmasilor celor doisprezece fii ai lui Iacov, din cele doua regate unite, si pe toti capii de familii ai poporului Israel, la Ierusalim ca sa aduca Chivotul cu Legea Domnului din cetatea lui David, adica din Sion, in noul Templu zidit. Astfel, adunandu-se toti Israelitii la Solomon, in zilele sarbatorilor din luna Etanim, a saptea luna din an, preotii si levitii au ridicat Chivotul Domnului, cortul adunarii si toate lucrurile sfinte cu mare evlavie, mergand inaintea Chivotului regele Solomon si toata adunarea lui Israel si au asezat astfel Chivotul cu Legea Domnului in Sfanta Sfintelor din Templul nou, sub aripile heruvimilor. In Chivotul Domnului erau cele doua Table de piatra, pe care Dumnezeu scrisese cele Zece Legi sau cele Zece Porunci pe muntele Horeb, cand a facut legamant cu fiii lui Israel, si le-a dat lui Moise pentru popor, iar Moise le-a pus in Chivot. „Cand preotii au iesit din locasul Sfant, un nor mare a umplut Templul Domnului, si nu au putut sa stea in timpul slujbei acolo, caci slava Domnului umpluse Templul" (cf. 3 Regi 8:1-11).

Reflectie.

Asa umple prezenta Domnului Dumnezeu cu slava Lui, in chip nevazut, si Bisericile dintotdeauna, dupa ce sunt consacrate lui Dumnezeu, in urma slujbei de sfintire. Acest adevar il avem revelat si de Mantuitorul Hristos, cand a zis: „Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor" (Matei 18:20). Ori, lacasul bisericesc este locul unde se aduna mai multi in numele Domnului, si astfel cu atat mai mult prezenta lui Dumnezeu este acolo in chip nevazut, revarsand harul Sau si ascultand rugaciunea fiecaruia, alaturi de Slujba suprema, ce se aduce de preot impreuna cu intreaga obste de credinciosi. Acum putem intelege Scriptura, care zie:„Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis mie: „In casa Domnului vom merge!" (Psalm 121:1), pentru ca prezenta lui Dumnezeu, in chip nevazut, in Lacasul Sfant, umple sufletele credinciosilor de norul binecuvantarilor de viata. Si o alta Scriptura, care zice: „Ca mai bine este o zi in Curtile tale, decat mii in alte locuri; ales-am a fi lepadat in Casa lui Dumnezeu, mai bine decat a locui in lacasurile pacatosilor"(Psalmul 83:11).

Va urma

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1690-Conducatori-dupa-Inima-lui-Dumnezeu-si-Conducatori-dupa-Inima-Oamenilor.aspx