De la suflet de român la suflet de român - eveniment cultural românesc pe alte meleaguri cu prilejul UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE DE LA 1859

 La inceput de an am primit o invitatie extrem de onoranta din partea Cercului Cultural Romano-Austriac UNIREA de la Wiener Neustadt. Mi se propunea participarea cu lucrari din creatia personala la omagierea Unirii Principatelor Romane, in cadrul comunitatii romanesti din aceasta frumoasa localitate austriaca. Am avut alaturi ca partener de dialog cultural pe scriitorul si regizorul Horia Muntenus, domnia sa prezentand filmul ,,Un arbore la mijloc de lumi – Constantin Brancusi”.
Am acceptat imediat, mai ales ca eu cunosteam parte din creatia domnului Muntenus si consideram ca ne completam intr-un dialog extrem de interesant vizual si ideatic. Am realizat intr-un timp extrem de scurt 13 lucrari de grafica ce aveau ca doua capete de pod, doua teme majore, ce ma preocupa – Umbra-OM  sau Amprenta umana ,   Copacul si ingerul  si pe care  le-am reunit sub titlul generic ,,Intre spirit si materie”. Asa cum marturiseam in cuvantul de deschidere omul este definit de ceea ce inmagazineaza in perioada vietii, de ceea ce acumuleaza, este spirit si materie, dar devenind umbra ramane doar spirit. In cea de-a doua tema am definit copacul ca o cale spre divinitate, iar ingerul este cel ce ne protejeaza pasii sa nu ne ratacim in valtoarea vietii cotidiene si sa uitam de credinta.
Surpriza a venit din partea organizatorului domnul Ioan GODJA director al Cercului Cultural Romano-Austriac UNIREA si al Radio Tv UNIREA din Wiener Neustadt care ne-a anuntat ca am fost invitati de catre Ambasada Romaniei de la Praga, Cehia si de catre ICR Praga, Cehia sa ne prezentam ceatiile. O onoare pentru noi si de aceea tin sa multumesc si pe aceasta cale celor doua institutii gazda si mai ales Excelentei Sale Isarcinat cu afaceri a.i. - Bogdan NEAGU, domnului consilier Nicolae BLINDU, domnului Director ICR Ionut -Petre MUNTEANU, doamnei Mariana MIHAILA si Parohiei Ortodoxe Romane, Sfantul Arhanghel Mihail si Binecredinciosul Voievod Stefan Cel Mare si Sfant din Praga 5.
In cuvantul sau de prezentare domnul Horia MUNTENUS a spus ca ,,printrun concurs miraculos de imprejurari magice ma aflu pentru prima data in aceasta tara de vis – Cehia si in acest oras magnific din punct de vedere cultural. Celebrarea Unirii Principatelor Romane de la 1859, 24 Ianuarie, este un eveniment istoric de o importanta  covarsitoare nu doar pentru poporul roman ci si asupra conceptelor culturale si politice ale vremii, pentru intreaga Europa. Vorbim despre insemnatatea a doua subiecte foarte importante: Iata:  un grup de tineri entuziasti ai vremii lui 1848 ce si-au propus foarte multe lucruri si unul dintre ele era realizarea Unirii Principatelor, totul sub atentia a unui mare diplomat al vremii, Mihail Kogalniceanu, care dupa parerea mea, in conceptia proprie, o putem regasi, fragmentar, chiar si la unii cercetatori mari ai nostri in istorie, cred ca a fost creierul intregilor lor actiuni. Sunt aici sa vorbesc si de un alt subiect: marea personalitate a lui Constantin  Brancusi, la fel de importanta pentru poporul roman, la fel de importanta pe plan mondial pentru popoarele lumii. A avut discipoli germani, a avut discipoli japonezi, a avut discipoli americani. Straluceste si pentru secolul XXI ca un avangardist uluitor.   A fost de o bunatate absoluta. Filmul pe care l-am realizat e un film documentar cu o tenta de film artistic. Acest film a fost primul meu film documentar. L-am realizat in 2009. A fost prezentat in 2012 si in Academia Romana.”.
Dupa incheierea scurtului discurs a urmat vizionarea filmului documentar artistic ,,Un arbore la mijloc de lumi, Constantin Brancusi” ce a impresionat in mod pozitiv publicul roman prezent in sala.
Apoi tanarul cercetator Razvan ROSU aducand cu sine un instrument traditional – tulnicul, a sustinut o prezentare interesanta din punct de vedere etnografic a ceea ce reprezinta instrumentul mentionat si traditia zonei sale de bastina din zona Apusenilor, insotindu-si alocutiunea cu imagini proiectate.
Seara s-a incheiat cu un mic recital de muzica folclorica din zona Reghinului sustinut de catre cunoscuta solista Maria NEAG, care a interpretat chiar Hora Unirii si unde sufletele de romani prezenti in numar mare ,,si-au dat mana cu mana”. Seara a coborat peste oras o data cu ninsoarea ce se asternea in tacere ca un covor de lumina.
A doua manifestare a avut loc la Sala de concerte Gemeindesaal din localitatea Lichtenwörth, 2 km langa Wiener Neustadt, avandu-l ca gazda pe domnul Johann Prandl.
Invitati de marca au fost doamna Gabriela Mihaela FOLFA ministru-consilier, coordonator sectie consular, preot paroh Razvan Florin GASCA
Biserica Ortodoxa Romana- Sfanta Cuvioasa Paraschiva din Wiener Neustadt si parintele diacon Felician Petru VLADU de la Biserica Greco Catolica Romana din Wiener Neustad.
Cea mai frumoasa prezenta a fos a IPS  Dr. Serafim JOANTA Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei si Luxemburgului Mitropolit Ortodox Roman al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, ce ne-a binecuvantat si a tinut un cuvant deosebit pentru noi, dar si pentru toti romanii din sala.
Pogramul a fost acelasi pezentarea expozitiei mele ,,Intre spirit si materie”, apoi filmul ,,Un arbore dincolo de lumi – Constantin Brancusi”, expunerea etnologului Razvan ROSU si un concert amplu de muzica folclorica a solistei Maria NEAG. Speram ca cei prezenti, romani stabiliti in aceasta frumoasa zona a Austriei au apreciat efortul nostru de a le oferi o altfel de sarbatorire a unui eveniment istoric ce a marcat evolutia statului roman.
Multumesc tuturor organizatorilor din ambele state si sper ca de aceasta manifestare sa isi aduca aminte cu drag.
Cu sperante si bucurii sufletesti m-am intors in tara mandrindu-ma ca fac parte din acest popor minunat, care nu isi uita istoria.
Autor:
Cristina OPREA
dr. in istorie si arte vizuale


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a16871-De-la-suflet-de-rom226-n-la-suflet-de-rom226-n-eveniment-cultural-rom226-nesc-pe-alte-meleaguri-cu-prilejul-UNIRII-PRINCIPATELOR-ROM194-NE-DE-LA-1859.aspx