Vederi de pe prispa - Aliat sau partener strategic ?

Notiunile susnumite definesc, dupa spusele presedintelui K.J., politica externa a tarii intre Prut si Dunare. De asemenea apartanenta la UE si NATO a Romaniei.
Calitati, la prima vedere laudabile, dar cel, care e dispus sa citeasca printre randuri unele intelesuri mai ascunse, va deduce rapid si alte calitati mai putin vrednice ale liniei politice externe romanesti
„In caruta sau in teleguta“ ? A te ascunde dupa un partener cand te sileste eventual nevoia nu e tocmai o strategie pe placul tuturor. Iar daca apartii cumva si la UE, deci unor grupuri de interese in majoritate diferite de cele ale partenerului strategic, vei realiza ca de fapt n-ai realizat nimic !
„ Cu-n ochi la faina si cu altul la slanina !“ Cam asa as descrie aceasta situatie. Chiar daca in politica excludem prietenia, dar reciprocitatea intereselor se scrie cu litere mari si e de fapt litera de lege. Ori nu de multe ori UE si Statele Unite nu canta pe aceeasi struna ci chiar pe voci diferite.  Si atunci dupa cine ne ascundem, cu cine suntem parteneri si cine ne e aliat ? Poate cate un pic din toate dar judecand dupa virtutile teutone, asta inseamna lipsa de seriozitate. Crede cineva ca proiectul „ Devaselu“ si prezenta in Marea Neagra a catorva nave americane servesc la apararea strategica a tarii sau la crearea unei bariere de interese intre Biscaia si New York  cu mijloace militare in care partenerul strategic pune la dispozitie tehnica militara iar celalalt terenul, apele teritoriale si o parte din suveranitatea sa nationala ?  Fara nici-un fel de recompensa ? Fara alte servicii sau deservicii ? Ne ascundem dupa degete si facem pe desteptii, numind acest lucru strategie, de fapt insa o intreprindere lasa si fara responsibilitate de a te „lasa aparat“ in loc sa te aperi singur !
UE priveste cu ingaduinta acest joc al membrului ei rasaritean de pe tarmul Marii Negre. Atat cat nu contravine propriilor strategii este si aceasta acceptata. Dar ce ne facem cand dupa oferta de aparare vin doleantele economice mai putin strategice ci foarte concrete, ale concernelor internationale ce nu mai tin seama de granite, de cerintele suverane ale popoarelor si nici de interesele maselor ci doar de nivelul si saltul dividendelor si cotatiilor la bursa ? Ne aplecam dupa cum bate vantul ? Ba ne asundem dupa partenerul strategic ori dupa obligatiile organizatiei europene de care apartinem ?
Da! La smecherii nu ne intrece nimeni ! Mai ales cand dam dovada ca pana si noi insine credem in ele. Personal insa, as mai analiza un pic chestia cu partenerul strategic si cu apartanenta la UE. M-as intreba daca in lumina revolutiei maghiare din 1956, invaziei Cehoslovaciei din 1968 nu va trebui in caz de nevoie sa scoatem singuri castanele din foc. De asemenea m-as intreba daca rachetele intercontinentale persane reprezinta intradevar o primejdie pentru Romania, ori daca ambitiile teritoriale, ofensive ale Rusiei indreptatesc o strategie, dupa mine, previzibila, calculabila si mai ales usor de anihilat, care ne costa azi o atitudine de raceala si reprosul de tradare a apartenentei noastre la UE ca si tratarea aroganta a intereselor economice romanesti de catre partenerul nostru strategic. Chem pe J.K. sa priveasca la randul sau de pe prispa nonsensul orientarii politice externe romanesti.

Robert Pugler
Fürth / Germania
 29.01.2016


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a16849-Vederi-de-pe-prispa-Aliat-sau-partener-strategic.aspx