John Dillinger si Al-Qaeda

John Dillinger a fost cel mai fioros bandit din istoria contemporana a USA. Actionand ca un terorist in societatea americana, se infatisa aidoma unei intrupari a Diavolului. Asasinatul ii provoca placere. Apasa pe tragaciul armei de foc, ranjind mefistofelic. Biografia lui Dillinger este o suita de jafuri si crime care au uimit intreaga lume. Banda lui Dillinger a fost pusa sub urmarire de FBI. Cu toate acestea, talharii au sfidat politia, spargand un depozit de armament si munitii, ba mai mult, furand si o masina blindata. A fost ceva nemaiauzit in analele politiei americane. FBI-ul, condus de celebrul J. Edgar Hoover, a pus pe urmele lui Dillinger o armata de agenti, care l-au dibuit intr-un hotel din Arizona. Ca sa-l scoata din ascunzatoare, FBI-ul a dat foc cladirii, precum in filmele western. Parlit de flacari, Dillinger s-a lasat arestat si dus la inchisoarea Crown Point din Indiana. De unde a evadat, fugind chiar cu masina politiei. Povestea s-a repetat. Dillinger jefuieste banca dupa banca, dar este descoperit de agentii FBI intr-un motel, informati de un necunoscut. Expert in evadari, Dillinger reuseste sa fuga din nou, nu inainte de a fi impuscat in umar. Un medic bine platit l-a vindecat. Refacut, o ia de la capat cu faradelegile, ceea ce il infurie de-a binelea pe J. Edgar Hoover, care recurge in extremis la serviciile spioanei de origine romana Ana Cumpanasu. Aceasta il va gasi pe Dillinger si-l va ademeni, spre a-l da pe mana FBI-ului. La 22 iulie 1934, Dillinger este asteptat in fata unui cinematograf, fiind ucis intr-un schimb de focuri cu agentii federali. Ana Cumpanasu a deconspirat mai apoi nu mai putin de 27 de complici ai banditului care teroriza America.

Se pare ca romanii au un talent anume in materie de spionaj. Sigur, daca privim istoria din acest unghi, vom descoperi o multime de rasunatoare exemple, datorate tocmai conjuncturilor ce obligau pe romani sa-si apere fiinta nationala. Am putea sa incepem chiar cu Burebista, regele dacilor, care avea iscoade si la Roma, datorita carora reusise sa tina o stare de echilibru militar la sud de Dunare. Mai tarziu, domnitorii tarilor romane au utilizat spioni atat la Istanbul, recrutati din randul aromanilor si caimacanilor de origine romana, aflati in slujba Portii Otomane, cat si la Viena, Praga, Cracovia, Petersburg, Venetia, Cluj si Brasov. Informatori de marca au fost, intre altii, Andronic Cantacuzino, Nicolae Milescu, Grigore Ghica, Neacsu din Campulung.

militare ale Reichului nazist. Aflata la Paris in timpul ocupatiei hitleriste, ea a reusit sa patrunda in cercul de comandanti militari germani, de la care culegea informatii extrem de utile guvernului de la Bucuresti. Un spion foarte eficient a fost Radu Lecca. El a penetrat chiar Cancelaria lui Hitler, recrutand informatori pentru Romania din randul apropiatilor atat ai Fuhrerului, cat si ai lui Heinrich Himmler si Alfred Rosenberg. Interesant este ca Marta Bibescu, Radu Lecca si altii mai putin faimosi, au fost utilizati ca spioni si de servicii straine, inclusiv britanice, franceze, italiene si germane. Insa indeobste ei au ramas fideli statului roman.

Abilitatile romanilor au interesat si KGB-ul, care a reusit prin spionajul romanesc sa penetreze, la un moment dat, chiar Comandamentul NATO. In timpul invaziei sovietice din Afganistan, grupe de spionaj din Romania au actionat operativ in aceasta tara, intrand in randul mujahedinilor. Agentii serviciilor secrete romanesti au reintrat in actiune in timpul razboiului recent impotriva teroristilor din Afganistan, sprijinind operativ actiunile militare de combatere a bandelor lui Bin Laden intreprinse de trupele americane, romane si aliate.

In Irak, detasamente speciale ale Directiei de Informatii a Armatei - DIA si Serviciului Roman de Informatii- SRI sunt active, asigurand prezenta trupelor romane si bunei desfasurari a miscarilor acestora. Aflati in multime, agentii romani se confunda perfect cu bastinasii. Ispravi extraordinare ale acestora, precum contributia la eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti la Bagdad, ca si a altora francezi, italieni si chiar irakieni, precum si descoperirea unor depozite de arme, cuiburi de talhari si ascunzatori ale unor bande de rapitori au dus la anihilarea de catre trupele americane a sute de teroristi.

Zilele acestea, SRI-ul a confirmat printr-un comunicat oficial ca a anihilat la Iasi un grup terorist islamic. Teroristii erau condusi de sauditul Musaab Mujalli Ahmed, agent si instructor al organizatiei Al-Qaeda. Unul dintre indivizii arestati tocmai isi scrisese testamentul, urmand sa devina "bomba vie", actionand intr-un loc aglomerat un dispozitiv detonant atasat pe corp. Situatia a fost tinuta sub control, datorita faptului ca un agent al SRI fusese infiltrat in randul teroristilor. Tot la Iasi, gratie activitatii informatorilor SRI, a mai fost capturat un alt grup radical islamic, condus de fratii Ammar si Hassan Nannaa, care achizitionasera SC Terom SA, cu bani proveniti din bancile apropiate de Al-Qaeda. Grupul alimenta cu bani gruparea terorista a lui Bin Laden, estorcati din Romania. Zeci de milioane de euro au luat calea bancilor Al-Qaeda din Orientul Apropiat, inainte ca grupul sa fie prins asupra spalarii de bani si fraudelor faptuite in Romania.

In fine, recent, la Bucuresti, s-a desfasurat o reuniune, care a conturat noi directii de actiune ale serviciilor secrete romanesti. Cu acest prilej, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu a cerut ca serviciile de informatii sa contribuie si la construirea unei imagini favorabile Romaniei, modificand opinia nefavorabila din strainatate despre romani, datorata mai ales infractorilor fugiti din tara spre a scapa de rigorile legii. Seful Agentiei Nationale pentru Strategii Guvernamentale, Valeriu Turcan, a fost de parere ca modul in care serviciile de informatii pot imbunatati imaginea Romaniei ar fi anihilarea retelelor de crima organizata, actiuni aduse la cunostinta opiniei publice prin mass-media, care ar putea relata evenimente spectaculoase. Stefan Stanciugelu, directorul Institutului pentru Studiul Comunicarii "Come In", a prezentat observatii ale specialistilor pe care ii conduce, subliniind ca SRI este gresit asimilat in strainatate cu fosta Securitate, in timp ce Jose Iacobescu, prim-vicepresedinte al Camerei de Comert, a remarcat faptul ca serviciile de informatii au asigurat pana acum cu succes siguranta Romaniei, putandu-se miza pe faptul ca in tara nu s-au produs atentate teroriste si in plus au fost anihilate multe grupari islamice radicale care isi propuneau sa atenteze la linistea cetatenilor, prin actiuni teroriste.

In sfarsit, tot aici s-au discutat si metode de contracarare a subversiunii prin mass-media, remarcandu-se un nou tip de terorism foarte subtil, menit a determina in randul populatiei o stare de tensiune, nesiguranta si confuzie, altfel decat prin acte violente la vedere, cum sunt atentatele. Organizatiile teroriste si-au dezvoltat branduri puternice de transmitere catre mass-media, contra cost, utilizand sume importante, a unor informatii care intoxica opinia publica.

Serviciile de informatii sunt tinute sa descopere aceste surse de intoxicare prin mass-media si sa descurajeze utilizarea lor de catre diverse publicatii si posturi de radio si de televiziune.

S-a dat exemplul perioadei in care autoritatile romane se aflau in tratative cu rapitorii ziaristilor de la Bagdad, cand soseau pe diverse canale tot felul de informatii false produse chiar de rapitori si apropiatii lor din Romania. Informatii care aveau darul sa provoace confuzie in randul opiniei publice din Romania care, din pacate, au gasit ziaristi naivi sa le reproduca in unele ziare si pe posturi TV.

Gh. Bassarabescu

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1678-John-Dillinger-si-Al-Qaeda.aspx