Contributiile de asigurari sociale de sanatate în România pentru românii din strainatate.

Precizari!
 
In ultima vreme ziarele din Italia si portalurile de pretutindeni au creat o isterie generala cu titlurile care anuntau contributii obligatorii de asigurari sociale datorate, incepand cu data de 01.01.2016, de persoanele fizice care realizeaza venituri in/din strainatate, transmite Romanian Global News.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF a facut o serie de precizari privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata, in anul 2016, de contribuabilii – persoane fizice cu domiciliul in Romania, care obtin venituri din strainatate/Romania. Precizarile se refra la 2 categorii de cetateni:

1. cetatenii care au resedinta legala in strainatate si realizeaza venituri in/din strainatate,

2. cetatenii care nu au resedinta legala in strainatate si realizeaza sau nu venituri in/din strainatate

1. Persoanele fizice romane, cu domiciliul in Romania, (asadar cetatenii romani care poseda o carte de identitate romaneasca, act ce atesta domiciliul in Romania) care obtin venituri din strainatate sau din Romania si pentru care, potrivit legislatiei in vigoare datoreaza pentru aceste venituri, contributia de asigurari sociale de sanatate, dar care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei si fac dovada valabilitatii asigurarii, NU AU CALITATEA de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate, deci nu trebuie sa plateasca contributii si in Romania. Ca urmare, pentru a nu achita si in Romania contributie de asigurari sociale de sanatate este necesar sa faceti dovada valabilitatii asigurarii in statul respectiv in care realizati venituri, Procedura prin care se va face dovada valabilitatii asigurarii va fi stabilita prin ordin comun al presedintilor CNAS si ANAF. Conform articolului 11 din Regulamentul (CE) 883/2004, cetatenii care au resedinta legala pe teritoriul unui stat sunt obligati sa se asigure la sistemul de sanatate al statului respectiv;

2. Cetatenii cu domiciliul in Romania care se afla pe teritoriul altui stat, dar care nu au resedinta legala in acel stat, sunt obligati sa se asigure in Romania ca persoane fara venituri in Romania (Legea nr.95/2006 republicata) si sa achite lunar suma stabilita de ANAF in functie de valoarea salariului minim brut pe economie.

Informatii detaliate se pot obtine:

- accesand pagina de Internet, www.anaf.ro;

- telefonic, la Biroul central asistenta telefonica a contribuabililor, la nr. 031.403.91.60;

- la serviciille/birouri de asistenta pentru contribuabili din cadrul unitatilor fiscale teritoriale.

Precizarile au fost publicate de pagina in limba romana a Primariei din Torino.

Sursa: Romanian Global News

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a16770-Contributiile-de-asigurari-sociale-de-sanatate-238-n-Rom226-nia-pentru-rom226-nii-din-strainatate.aspx