Din Lumea... lui Stanley Kramer (1192)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

In data de 1 Ianuarie 2016, Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a transmis un mesaj foarte dur lui Caligula Imperator, alias Caius Iulius Germanicus, alias Intergalacticul, Interplanetarul, Titanicul...... nostru Pontifus Maximus, referitor la decizia unilaterala a curentei administratii de a institui un control legislativ asupra armamentului aflat in posesia cetatenilor americani, care dispun de acest drept Constitutional consfintit de Amendamentul II la Constitutia Americana. Deja insotit de "admiratorii lui preferati" - ma refer la Loretta Linch, Ministrul Justitiei, si de Jeh Johnson, Ministru al Homeland Security - ambii, apartinand comunitatii afro-americane, Legiuitorul numarul 1 al omenirii doreste sa emita un nou "Executive Order", ignorand nu numai puterea executiva - Congresul si Senatul Statelor Unite ale Americii - dar si Legea Suprema a tarii.
Cum orice restrictie - actiune genereaza o reactie inversa, incepand cu 1 Ianuarie 2016, cetatenii americani, locuitori ai Statului Texas, posesorii unui "dosar" imaculat - cazul meu si al sotiei mele, pentru neavizati - pot sa poarte "dotarea", la curea, in holster-toc, armele pe care le considera de cuvinta. Mesajul guvernatorului s-a incheiat cu o expresie de esenta Spartana pe care am indragit-o din frageda pruncie: " Molon Labe - Come And Take It - Vino Sa Le Iei". Am mentionat acest lucru pentru locuitorii Bujumburei, Liternum, Livezeni, Jedd sau, dupa cum m-a atentionat un OM de dotare cerebrala aparte, "Populi Pomarii - locuitorii livezii", care din lipsa de "dotare" corespunzatoare te ranesc prin comportament la ani lumina de minimum standardelor admise.
Un mesaj similar, pe care pentru evitarea unor termeni pierduti in traducere, am sa-l redau in editia viitoare - 1193, in limba lui Shakespeare, l-am primit din partea lui Steve Eichler, CEO al Boston Tea Party Patriots, organizatie patriotica americana de care cu mandrie apartin si care se conduce dupa preceptele anului 1773, cand a fost infiintata, mai exact in noaptea zilei de 16 Decembrie 1773, atunci cand adevaratii patrioti americani s-au rasculat impotriva sistemului criminal de taxe impus de Britanici.
Doar spre informarea celor care se incadreaza perfect in aforismul lui Aristotel "stiu un singur lucru, acela ca nu stiu nimic", flacara revolutiei americane s-a aprins din Boston; cu alte cuvinte, nu toti locuitorii sunt... Bostani. Pana una alta, cel putin in acte, sunt-suntem apartinatori inegalabilului oras Boerne, Statul Texas, infiintat la 1841, de colonisti de extractie teutonica-germana - oras de o disciplina de tip Spartan si comportamental identic standardelor familiei mele de viata ; asta, in ciuda faptului, ca spiritual sunt legat pe vecie "Perlei Ardealului", orasul descris magistral de Lucia Demetrius in "Perla Ardealului" si unde pe Dealul "Chip", se afla mormintele inaintasilor, langa care doresc sa-mi gasesc locul de veci. Pentru evitarea oricaror confuzii, orasul se numeste Sighisoara, atestat documentar din secolul al 12-lea si construit de colonistii germani. Chiar daca adevarul este greu de suportat, incercati sa va familiarizati cu el, desi in conformitate cu Flanery O'Connor, in nuvela "Wise Blood", "in spatele tuturor adevarurilor, exista un singur adevar: acela ca nu exista adevar".
Pana ce sa vedem unde se afla adevarul - de regula, "In spatele usilor inchise" - va asigur ca vom regreta finalul bataliilor de la Plataea - 479 BC, Salamis - 480 BC si Termopilae - 480 BC cand desi nu se admite in totalite, Sparta, Spartanii lui Leonidas, au salvat civilizatia Europei, permitand lui Eric cel Rosu si ulterior lui Cristofor Columbus ca in anul 1492 sau numai Divinitatea stie cand, au descoperit America, cu consecinte vizibile si, in marea lor majoritate invizibile. Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca Xerxes, Regele Persiei, ar fi iesit invingator in aceste batalii redate magistral de Herodot (484-425 BC) considerat parintele Istoriei in Historia, capitolul VII. Astazi omenirea era impartita in Caliphate, condusa dupa Sharia Law, iar din Moscheile lumii s-ar fi auzit de 5 ori pe zi slogane care ar fi bagat groaza pana si in Spartani. N-ar mai fi existat Al-Qaida, Isis, Al-Sayyef, Al-Shabab si nici Abu Bakr Al Baghdadi, care se considera urmasul Profetului Mahommad decedat in anul 626 AD si ne-am fi salutat foarte simplu: "Marhaba". Totusi, refuz sa cred ca era liniste, astazi fratii musulmani se bat intre ei. Pentru sceptici a se vedea razboiul intre Shia si Sunni, similar cu cel dintre catolici si altii, existent, fara implicatii majore, dupa Marea Schizma din anul 1054. Ma tot gandesc, asta in ignoranta mea, cum putem localiza din satelit,  bar codul unui produs aflat in posesia noastra si nu putem localiza unde se afla dejectiile omenirii ? Daca-l aveam pe generalul Patton, Douglas Mac Arthur, sau fara falsa modestie pe semnatarul acestui eseu, problema era rezolvata in mai putin de o saptamana !!!
Doar spre anamnesis-reamintire, cand regele Persan Xerxes a transmis Spartanilor ca sagetile lor vor obtura lumina Soarelui, Spartanul Dienekes i-a transmis ca atunci vor lupta la umbra - "Then we will fight in the shade". Cand Xerxes a cerut Spartanilor sa le predea armamentul, raspunsul a venit prompt: vino si ia-l - come and take it. Ma bucur ca aceasta expresie Spartana, care reprezinta chintesenta unui curaj greu de egalat si al unui sacrificiu si patriotism suprem, s-a perpetuat de-a lungul istoriei, fiind regasita si pe alte teatre operationale si constituie, pana in zilele noastre, cel mai patriotard slogan - deviza americana. Astazi cand Titanica Faptura, Mesianicul personaj incalca cu nonsalanta Amendamentul al II-lea la Constitutia Americana - dreptul de a purta arme - adevaratii patrioti din organizatia Tea Party Patriots, al carei membru cu onoare declar ca sunt, i-au dat raspunsul cuvenit: MOLON LABE - COME AND TAKE IT - VINO SI IA-L !!!
Zbuciumata istorie a fostelor State Unite Ale Americii, cunoaste situatii similare, cand aceasta celebra expresie a fost folosita: in anul 1778, in plin Razboi de Independenta, trupele Britanice, sub comanda colonelului Fuser, au incercuit trupele americane stationate la Fort Moriss, statul Georgia, aflate sub comanda colonelului John McIntosh. La cererea britanica de a preda armele revolutionarii americani si-au reamintit cuvintele Spartanului Leonidas si au raspuns britanicilor cu aceleasi cuvinte: "Come and take it." Acest patriotic slogan american, provenit din grecescul Molon Labe, s-a folosit si in anul 1835, in Batalia de la Gonzales, Texas, dintre revolutionarii americani, care doreau independenta Texasului, condusi de colonelul John Henry Moore si trupele mexicane, conduse de Francisco de Castaneda. Mult superioare numeric, mexicanii au cerut revolutionarilor texani sa-si predea armele !!! Raspunsul vi-l inchipuiti: vino si ia-le !!! Asta inseamna Sparta, asta inseamna atitudine Spartana, bazata pe cele mai inalte virtuti, care ar trebui sa caracterizeze o natiune, comunitate sau un individ.
Din nefericire, spiritul Texan, Texasul care a fost Republic of Texas, incepand cu 2 Martie, 1836 pana la comiterea erorii fatale la 29 Decembrie 1845, cand a avut loc anexarea Texasului, la ceea ce a fost, pe atunci, Statele Unite ale Americii, a disparut, pe moment se afla partial sub povara "ordinelor executive" emanate de cea mai infantila administratie din istoria USA. La fel, cum nimic nu dainuie o vesnicie, Sparta a fost cucerita de Romani in anul 146 BC. si distrusa definitiv de vizigoti la sfarsitul secolului  al IV-lea, mai exact in anul 395 AD. de trupele conduse de Alaric, cuceritorul de mai tarziu al Romei - anul 410 AD. Jenantul situatiei este ca odata cu Sparta a disparut si spiritul Spartan, care reprezinta chintesenta virtutilor umane, virtuti pe cale de disparitie pe acest terifiant Mapamond in care eroii preferati sunt Kardashian Sisters, Lady Gaga, Beyonce, Jay Z si multe alte similaritati, provenite din  mediocritatea planetei.
Indiferent de turnura pe care o va lua Mapamondul, memoria, sau mai corect, ceea ce a mai ramas din ea, ma transpune in anul 452 AD, la Strasbourg, Franta, la o discutie dintre generalul Roman Flavius Aetius si Regele Hun, Attila, supranumit God Scourge - Biciul Lui Dumnezeu, ocazie cu care Flavius a rostit aceste magistrale cuvinte: "Un popor civilizat, o natiune civilizata, un individ civilizat, va putea fi cucerit usor de un Barbar; dar, pentru vecie, civilizatia lumii va apartine oamenilor civilizati si nu Barbarilor."
Asta, pentru cine are "urechi de auzit, sa auda." Nu de alta, dar este cel mai frecvent citat, regasit in "Cartea Legii". Pentru curiosii, in Mat, 11:15, 13:9; Marc, 4:9 : Apoc. 2:7, 2:11, 2:17, 2:29, 3:6, 3:13 si 3:22.
A.C.TON
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a16763-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-1192.aspx