ANUL NOU, 2016 - URARI PRIETENESTI DE LA PICTORI

Dorel SCHOR

Anul nou 2016 este un prilej pentru prietenii nostri pictori sa-si exprime urarile asa cum stiu ei mai bine, adica prin culoare, linie si textura. Subiectul nu permite foarte multe inovatii, dar intotdeauna ei vor gasi o imagine noua, o compozitie originala prin care sa ne doreasca noua tuturor un an de succese si realizari, prosperitate si multa sanatate (care-i mai scumpa decat toate!).

De la Paris, maestrul Samy Briss ne trimite, in stilul sau bine cunoscut, o felicitare care, prin elementele simbolice cuprinse, sugereaza dorinta de pace, liniste si intelegere in aceasta lume framantata si ingrijorata. Speranta in implinirea acestor deziderate se desprinde din mesajul sugerat  in elementele vizuale, traditionale.

Si doamna picturii romanesti, venerabila Alma Redlinger ne bucura cu o lucrare plastica focalizata pe un manunchi de floarea soarelui, planta care simbolizeaza buna intelegere in cadrul familiei, dar nu numai. Caldura solara, lumina sperantei, optimismul - sunt elementele care se desprind, simbolizand increderea in viitor.

Elementul sarbatoresc, dar si gutuile coapte, sunt folosite plastic de pictorita Miriam Cojocaru care, in doua lucrari distincte, ne transmite parca o invitatie la dialog. Frumusetea sensuala si estetica  permite temelor usor metaforice sa razbata din obiectele simple si obisnuite, atat de familiare noua.

Aceasi atmosfera sarbatoreasca, dorinta de mai bine si incredere in zilele care vor veni exulta cu vigoare din desenul colorat al pictorului Lipa Natanson. Realitatea existenta, dar si o discreta combinatie de idealism si abstract expresionist sugereaza vis si speranta in lumea aparent vulnerabila in care traim.

Andi Ceausu, cunoscut indeobste pentru caricaturile sale satirice, devine de asta data nostalgic si deliberat traditional, folosind pentru buna lui urare miturile care ne-au incantat copilaria, cu eternul mos si sania trasa de patru reni, intr-un peisaj albit de iarna geroasa care pe noi ne ocoleste bland.

Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
1 ianuarie 2016


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a16761-ANUL-NOU-2016-URARI-PRIETENESTI-DE-LA-PICTORI.aspx