2015-2016. Intersectie socio-politica nesemaforizata

Sfarsitul anului 2015 a reprezentat capatul unui drum pe care Romania l-a parcurs in ultimele decenii, o mare raspantie politica si sociala.
Iar ultimul segment al fostului an este una dintre cele mai concluzive etape.
Se fac nenumarate analize politice ca la orice sfarsit de an, bilanturi, se trage linie, se aduna, se imparte, insa nu se stie cum, ca de fiecare data in ultimii 26 de ani, rezultatul este intotdeauna cu eroare. Pentru ca ajungerea la aceasta raspantie seamana cu o intersectie complet nesemaforizata in care prioritatile, fie ele de dreapta sau de stanga, isi pierd complet utilitatea si importanta, atat timp cat participantii la trafic si sensurile de mers se pot confunda usor unele cu celelalte. Atat timp cat toti vor sa detina prioritatea si controlul acestei intersectii istorico-politice, 2016 devine un an care pare a fi accesat cu pericole si cu riscuri majore.
Trecand de metafora, pentru ca politica nu reprezinta o metafora sau nu ar trebui sa o reprezinte, ceea ce ne asteapta de acum incolo intr-un an care de-abia se deschide in fata noastra nu este nicidecum imbucurator sau luminos si datator de sperante chiar si sub lumina sarbatorilor de iarna recent parcurse.
Cred ca toti romanii se intreaba cum va fi viitorul fiecaruia dintre noi si cum va arata viitorul Romaniei in 2016.
Intrebari care s-au nascut nu acum la inceputul noului an, ci catre sfarsitul celui vechi. Nu pentru prima data, dar, cu siguranta, intr-o nota speciala pe fondul evenimentelor care au marcat ultimele luni din anul 2015.
In iarna anului 89, Romania a trecut printr-o revolutie.
In iarna lui 2015, Romania a trecut printr-o disolutie.
Asa cum spunea cineva din politica, un cineva multiplicat intr-un fel infricosator tocmai prin amplificarea mesajului si prin gravitatea lui, de fiecare data, a trebuit sa moara oameni si sa existe suferinta ca Romania sa isi afle ciclicitatea a CEVA.
In iarna lui 89, Romania a incercat sa schimbe un regim politic.
In iarna lui 2015, Romania a incercat sa inghita ca pe o pastila amara acel regim politic cladit in 26 de ani si sa-l digere intr-un fel in care aceasta tara trebuie sa vindece de aici incolo erorile mentalitatii noastre nationale, lipsurile, indiferenta, izolarea si inconstienta fiecaruia dintre noi al caror rezultat se afla sub linia de final despre care am spus ca fiind cea a bilantului anului si anilor trecuti.
Ce urmeaza de aici inainte?
Ce urmeaza sa facem noi si nu ce urmeaza sa faca ei sau ce vor ei?
Intram in anul 2016 cu cel putin doua probleme majore. Urgente si de neevitat in niciun fel.
Problema 1. Cea a neexistentei unui corp politic cu tot ce presupune acesta. Partide, lideri, un Parlament si structuri statale bine conturate si bine calibrate la nevoile actuale ale noastre si ale statului.
Problema 2. Un an electoral in care vom invata iar si de data aceasta mai dur decat in ultimii 26 de ani (sau nu vom invata) ce inseamna sa alegi fara sa intelegi, sa alegi fara sa te implici, sa alegi doar pentru ca altii au ales sa fii parte a unei turme si nu un om, un roman cu vointa si identitate proprie. Cu interese proprii exprimate in mod civilizat, constient si coerent in unica ocazie pe care o ai de a schimba cu adevarat ceea ce in restul celor 4 ani te plangi ca te striveste. Ca te anuleaza.
Ce reprezinta anul 2016 sau ce ar trebui el sa reprezinte pentru noi toti?
Cum suna un ac de macaz sau o semaforizare corecta, completa, legala a acestei mari intersectii numita Romania politica, Romania sociala?
Anul electoral 2016 trebuie sa reprezinte pentru romani- nu pentru politicieni!- momentul in care exercitiul politic devine parte coerenta, continua a vietii fiecaruia dintre noi.
Politicienii fac politica. Ce inseamna politica pe care o face politicianul? Inseamna putere si tot ce decurge din ea.
Cetatenii fac sa existe politica.
Ce inseamna politica cetateneasca? Inseamna sa iti corelezi interesele individuale, cetatenesti cu cele ale statului, ale tarii in care traiesti intr-un mod cat se poate de realist, aplicat la viata de zi cu zi, racordat la tot ceea ce te inconjoara, la tot ceea ce reprezinta existenta ta. De la cel mai banal lucru, pana la cel mai complicat.
Difera interesele politicienilor de cele ale cetatenilor? In Romania, din pacate, da. De ce? Pentru ca cetateanul nu face politica. Cetateanul se supune politicii.
Concluzie.
2016 reprezinta ocazia ca cetateanul roman sa faca politica. Acea politica care trece de bariera virtualitatii, de plictiseala si oboseala zilnice, de eternele lamentari si de ecranul televizorului. Acea politica in care strada devine o arena, in care politicianul este chemat sa ne vorbeasca, sa stea fata in fata cu cetateanul pe care il reprezinta, nu doar pentru cateva luni, ci pentru cat va face politica in numele cetateanului.
Marina Ene
Consultant Politic


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a16746-2015-2016-Intersectie-socio-politica-nesemaforizata.aspx