SARBATORILE ÎN PREZENT... SAU COCOSATUL CONTINUU

Liviu JIANU

Marea bucurie a sarbatorilor, este shopping-ul. Fireste, pentru spiritele multiculturale apusene, si rasaritene, avansate. Din punct de vedere al tuturor vanzarilor si cumpararilor. Marfurile te cocoseaza. Sub abundenta lor. Cumparata, sau doar caraita. Problema cea mai mare, a oricarui client, de sorginte de la tara, nu este ce cumpara. El  nu stie ce bucurie si ce nevoie cauta. Ci cum o cara. Aici, piata ii ofera o diversitate si multiculturalitate de pagube, care mai de care mai largi, la risipa.

Unu: carucioare. Ba prea scurte, ba prea fix, la tractiune, ba prea scumpe, ba cu rotile prea mici, ba cu baza prea stramta, ba fara baza de sustinere, la sarcina, ba de nici macar un sac de faina, nu pui sa pui si duci, pe ele, ce sa mai zic, de o bute cu miere, ba de urcat scarile, la pret de o fantana, de catedrala, cand – ele, saracele, scarile, ar fi avut nevoie, macar de o perna de aer, manuala, gonflabila.

Doi: tricicluri. Se ne imaginam un mare patron, nabab, de la tara, care – dupa ce devalizeaza supermarketul, si ia – fireste – pe o comanda rezervata speciala – pana si toata painea din el, isi umple caruciorul de la supermarket, si – econom, cum e - credeti ca da banii pe un taxi? Sigur, ar merge pe jos, dar daca are o afectiune congenitala? Rau de mare distanta? Si atunci, afara, cu caruciorul plin cu varf, mediteaza, saracul, in hainele lui de lux, in ploaie, poate, ca nici umbrela nu isi permita sa o mai deschida, de atatea copnvorbiri telepatice, ce le are si il asalteaza in afaceri despre multiculturalitate, si multietnicitate, in milenara noastra Europa, Asie, America, etc... in care, uite, numai de marfa nu s-a ales praful si de caratul ei – dar... cu ce o duci pana acasa?

Ei, zice el, daca as avea un triciclu; eu, in fata, pe pedale, cu galosi de iarna, chiar, pe cauciucuri, si tot caruciorul asta, in spate. Eu sa nu il aduc inapoi? Pai, nu am nume cu buletin? Ma cunoaste toata Craiova... Ala cu... „...anu”!
(va continua, eventual, si pe lumea cealalta)

Cu deosebit respect,

Liviu-Florian JIANU
24 decembrie 2015
Craiova


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a16741-SARBATORILE-206-N-PREZENT-SAU-COCOSATUL-CONTINUU.aspx