Diplomatia in actiune

Umanitatea sufera deopotriva de calitatile si de cusururile ei, precum si de o multime de forte vazute si nevazute, dar natiunile se straduiesc in aceeasi masura sa-si uneasca resursele si luminile pentru a castiga victoria tolerantei si a pacii. Istoria a demonstrat in permanenta ca omul nu este o fiinta singulara, ca viata sa e strans legata de cea a semenilor sai, ca soarta unei natiuni atarna de intreaga omenire, care isi stapaneste din ce in mai greu pasiunile si orgoliile.

In prezent, lumea are un for calauzitor - Organizatia Natiunilor Unite, a carei misiune principala consta in apararea pacii, apararea drepturilor omului si promovarea unei dezvoltari mondiale mai putin inegale. Cel mai important dintre organismele ONU este Consiliul de Securitate, alcatuit din cinci membri permanenti cu dreptul de veto (China, Franta, Marea Britanie, Rusia si SUA) si 10 membri nepermanenti alesi pe o perioada de doi ani. Acesta detine puterea, rezolutiile sale devin obligatorii, propune votarea unui secretar general al ONU si admiterea de noi membrii. Romaniei ii revine meritul de a exercita pe parcursul lunii octombrie presedintia Consiliului de Securitate al ONU, pentru a doua oara in timpul actualului sau mandat de doi ani de membru nepermanent al acestei inalte organizatii mondiale.

Intr-un interviu acordat Rompres, ambasadorul Romaniei pe langa Natiunile Unite, Mihnea Motoc a subliniat ca "presedintia Consiliului de Securitate este deopotriva un mandat de exceptional prestigiu si de responsabilitate aparte". Dupa cum a anuntat si ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va trebui ca Romania, in aceasta calitate, sa gestioneze mai multe dosare si teme politice, dintre care cele mai importante se refera la Kosovo, Irak, procesul de pace in Orientul Mijlociu, Liban si reforma Consiliului de Securitate. Romania va promova in timpul presedintiei sale o rezolutie a Consiliului de Securitate statuand cadrul prin care organismul de la varful ONU sa consulte punctele de vedere ale organizatiilor regionale referitoare la aceste teme sensibile. Agenda pentru luna octombrie a Consiliului de Securitate include dezbaterea raportului misiunii ONU din Kosovo, ce poate duce la inceperea negocierilor privind statutul juridic international al acestei provincii. In ceea ce priveste Irakul, seful diplomatiei romane a reiterat faptul ca Romania va sprijini mentinerea in aceasta tara a implicarii ONU, inclusiv a fortelor multinationale. De asemenea, Romania va gestiona rezultatele evaluarii de catre misiunea ONU a situatiei din Israel dupa retragerea din Fasia Gaza, raportul ONU privind retragerea trupelor straine din Liban si dezarmarea militiilor locale, dar si concluziile anchetei internationale privind asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri. Alte dosare aflate in atentia ONU ce vor completa agenda presedintiei romane a Consiliului de Securitate sunt instalatiile nucleare iraniene de la Ispahan, Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, lupta impotriva terorismului si neproliferarea armelor de distrugere in masa, Nagorno-Karabah, Cipru, Afganistan, Haiti, Sudan, Somalia, Liberia etc. ~n calitate de reprezentant al tarii care detine presedintia Consiliului de Securitate in luna octombrie, ministrul Mihai-Razvan Ungureanu a efectuat in saptamana trecuta vizite in Irak si in Federatia Rusa. La Bagdad a avut o serie de intalniri cu inalti oficiali irakieni, pe agenda discutiilor cu acestia aflandu-se problema stabilizarii politice a Irakului si restabilirea relatiilor economice dintre cele doua tari.Vizita in Rusia s-a derulat pe parcursul a doua zile, incluzand mai multe actiuni.

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si omologul sau rus, Serghei Lavrov, au avut o intrevedere la Moscova, in cadrul careia au abordat problemele pe care Romania trebuie sa le administreze in calitate de presedinte al Consiliului de Securitate al ONU in luna octombrie, dupa cum informeaza Rompres. Discutiile s-au concentrat insa pe aprofundarea dialogului, a intelegerilor la nivel inalt si pe identificarea celor mai eficiente modalitati si mecanisme de solutionare a problemelor aflate pe agenda relatiilor bilaterale romano-ruse.

In programul vizitei, seful diplomatiei romane a deschis Consulatul general al Romaniei la Rostov pe Don, a tinut la sediul Arhivelor Statului din Moscova, o prelegere despre relatiile romano-ruse din prima jumatate a secolului al XIX-lea si a fost primit la Manastirea Sf. Daniel, de patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksii al II-lea. In plus, potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Mihai-Razvan Ungureanu, a fost prezent, joi si vineri, la reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), organizata sub egida presedintiei in exercitiu a Procesului, exercitata de Grecia.

Clipa

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1674-Diplomatia-in-actiune.aspx