Tia Serbanescu – o ziarista de exceptie

Am admirat intotdeauna persoanele supradotate nativ si cu bun simt. Mi-au placut oamenii constienti de nevoia de a se autoeduca, de a-si imbunatati permanent bagajul de cunostinte, folosindu-l in mod constructiv in viata de fiecare zi, ca dovada a receptivitatii lor fata de nou, fata de progres si fata de ameliorarea nivelului lor de cunoastere. Si in calitatea de cadru didactic universitar, mi-au placut studentii care se ridicau deasupra celorlalti prin inteligenta si comportament. Pe acestia am incercat sa-i stimulez si sa-i ajut in a gasi caile cele mai accesibile spre succes si afirmare, chiar si dupa ce au iesit de pe bancile facultatii.

Ca un abonat si colaborator al revistei "Clipa" am fost si sunt incantat de bref-urile Tiei Serbanescu. Le citesc cu prioritate de fiecare data, ca mostre elocvente ale unei eruditii in a scrie si mai ales ale unei inteligente sclipitoare. Cred ca revista are prin colaborarea comentatoarei amintite, una din cele mai de pret achizitii, care-i ridica semnificativ valoarea in ochii cititorilor.

Nu o cunosc personal pe Tia Serbanescu, dar sper ca viata sa-mi ofere candva sansa de a sta de vorba cu dansa. Ar fi pentru mine o delectare sa schimb opinii, sa inregistrez pe viu calitatile iesite din comun pe care sunt convins ca le are.

Fina observatoare a fenomenelor social-politice care o inconjoara, dar in acelasi timp, debarasata de tiparele depasite pe care multi dintre colegii ei, traitori in Romania, continua sa le pastreze, Tia Serbanescu, nu-si ascunde spiritul critic, uneori chiar caustic la adresa celor care, la diferite nivele ale ierarhiei sociale, abuzeaza de prerogativele puterii de care dispun, practicand un stil apartinator de vremurile de acum apuse ale sistemului de trista amintire de care incercam sa ne departam. Dotata nativ cu o conformatie cerebrala aparte, cu multi neuroni si mai ales multe legaturi intre ei, care-i permit corelatii si exprimari surprinzatoare pentru oricare cititor, ziarista Tia Serbanescu face dovada folosirii din plin a inteligentei sale, cuplata cu elasticitatea unor formulari plastice si colorate. Acida fata de apucaturile adesea revoltatoare ale unora dintre cei aflati in fruntea bucatelor, realista in aprecierea parametrilor conjuncturali care genereaza aberatiile la care asista, ea nu ezita in a dezveli in toata goliciunea substratul anormalitatii lor. Pe mine, personal, ma incanta in mod deosebit figurile de stil si comparatiile absolut inedite pe care le foloseste in analizele sale. Lectura acelor brefuri saptamanale trebuie sa marturisesc ca imi aduce satisfactia unei delectari pe care o astept cu nerabdare si o savurez pe nerasuflate. Daca ziaristica romaneasca ar avea mai multi reprezentanti de talia Tiei Serbanescu, sunt convins ca reputatia si aprecierea publica a mass mediei romanesti ar fi cu totul alta, iar Romania s-ar incadra mai eficient in normalitatea morala atat de mult asteptata de toti romanii, atat dinauntrul cat din afara granitelor tarii.

Eu imi permit sa-i urez, pe aceasta cale, multa putere de munca in acest pretentios domeniu care este jurnalistica autentica, mult spor in promovarea valorilor reale la romani, intransigenta si rectitudine in exercitarea cu responsabilitate a sarcinei dificile pe care si-a asumat-o, de a informa corect si accesibil publicul cititor.

Dr. Emil G. Onet

Phoenix, Arizona

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1595-Tia-Serbanescu-–-o-ziarista-de-exceptie.aspx