MIGDALE DULCI AMARE – DRAGA UNIVERSULE HIDOS - (PAMFLET)

Florica BUD                
                          
„In primele mele randuri de scrisoare vei afla despre mine ca sunt bine”. Binele pe care ti-l doresc, de data aceasta si prin mail, inmiit, tie si celor dragi. Daca sunteti nerabdatori si insistenti s-ar putea sa il forwardez si voua, Neostoiti Prieteni Si Colegi Dramatic Amutiti! Pentru inceput, Drag Univers Odios, iti confirm faptul ca Tantarul-Tigru a ajuns si pe la noi. A sosit cu bine si intreg, adica cu toate cele douazeci de valente distructive nealterate si in stare functionala. Asadar si la o adica… nu ne bucuram prea mult de aceasta vizita neanuntata, dar nici nu ne permitem luxul nedemocratic de a-l alunga dintre noi, aruncand cu pietre incinse pe vatra tarii.

Abia-abia ne obisnuiseram cu nabadaile tantarului Anofel, in speta cu ale crudei sale femele, care ne-a facut partasi la adevarate orgii anofeltantariene ca va trebui, Vai Noua Brotarieni Adiposi Si Virilicieni, sa invatam si naravurile tantarului numit Tigru, a carui femela provoaca febra Chikungunya. Acum, vorba poetului nostru national, „Ce e scris si pentru noi, / Bucurosi le-om duce toate de e pace sau razboi.”
 
Prietenii mei - care imi imphistresc tesatura textelor cu contraopiniile lor - si cu mine, ne faceam griji veritabile si suspinoase la gandul ca s-ar putea ca onorabilul tantareti sa ne ocoleasca, noi ramanand tristi si saraci,  dupa cum ai aflat de pe Google si de pe Facebook ca purcedem si suntem in afara catrastofelor prin care trece plina de avant, aici ma repet, lumea buna si inteleapta.
 
Amu avand confirmarea ca sunt bine, din petitia semnata si atasata pe mail alaturi de  reusita mea Selfie, sunt sigura ca Domnia Ta Altetotantareasca cat si Consoarta Ta Universal Valabila sunteti morti de curiozitate sa aflati ce se mai intampla coole in societatea noastra moderna si contemporana. Mi-as ceda regatul pentru o veste buna! Dar, din pacate, anul acesta, ca de altfel de vreun sfert de veac incoace, se poarta raufacerile. Batai in scoli, pe strada, in cluburi si baruri, asa cum vad protagonistii lor pe micile si marile ecrane. Talhariile, crimele si violurile curg in ritm alert. A devenit trendy violul in grup ori singuratic, urmat sau nu de uciderea victimei. In general agresorii sunt de toate varstele; de la bunicii in aparenta neputinciosi pana la tinerii bine hraniti, clubinarii odihniti in zilele lucratoare, cand fermierilor le crapa buza dupa o „forta de munca” oricat de nevolnica. La tara li se mai spune acestor vlajgani pusi pe rele, bitangi. Acum pe buna dreptate daca tot primesc prezervative pe gratis, trebuie sa le foloseasca pana nu le trece termenul de garantie si… lenes focul din sange nu se stinge.

La urma urmei, cei tineri sunt si ei doar niste biete victime ale sistemului eductional grav bolnav, organism ce se comporta ca si cum nu ar avea nicio datorie fata de tanara generatie. Victime ale indiferentei maturilor, viitorii barbati sunt si ei niste neputinciosi beneficiari ai educatiei emisiunilor TV, care emisii le sadesc ideea ca orice tanara mai mult sau mai putin tunata are… o singura intrebuintare. Daca as fi in locul violatorilor sau in locul oricarui raufacator din tara aceasta, as da in judecata… toti factorii educationali incepand cu: Ministerul Invatamantului, Protectia Copilului, Ministerul Tineretului si Sportului, ONG-urile, parintii, doamnele educatoare, doamnele invatatoare, domnii sau doamnele diriginte… pe toti cei care care, din motive impuse sau prin complacere, nu si-au facut datoria sfanta de a forma generatii de isprava si nu niste rebuturi sexuale sau socio-culturale.

Interesanta - Iubit Univers, iti dau pontul gratis - mi se pare ideea unor reprezentanti ai opiniei publice cum ca ar trebui privata de libertate si victima violului, cate un an pentru fiecare violator. Revolutionara opinie! Ma veti sustine si voi, Coroborori Vivaci La Pas En Trois. Mai greu ar fi de pus in practica acest gand constructiv cand victima nu mai este printre noi. Dar si mortii, Dumnezeu Sa Ii Odihneasca Pe Toti, ar putea primi pedepse Post-Mortem. Ma apuca o anumita nostalgie cand ma gandesc la sistemele de judecata care folosesc juratii. Daca ar functiona si la noi aceste jurii alese din public, ce pedepse interesante ar primi victimele, pardon vinovatii! Propun sa brevetam si sa exportam posibilii jurati peste Oceanul Planetar sau in orice loc nebunatic de pe glob!

Legat de pedepsele Post Mortem, ma opresc la umilinta prin care trece doamna Lucia Soreanu, sotia poetului erou, Ion Siugariu, al carui nume si memorie au cazut victime ale legii nr. 2017/ 2015. Slovacii au dorit sa dea numele poetului erou cazut la datorie pe pamant slovac in Cel de al Doilea Razboi Mondial, podului ce trece peste raul Hron si sa depuna o placa comemorativa pe cladirea garii din Bresno, localitatea unde a pierit si unde odihneste poetul. Raspunsul Ambasadei Romane a fost ca nu se poate deoarece Ion Siugariu cade sub incidenta legii pomenite. Ce spune legea respectiva, va las sa aflati si singuri, Martori Neputinciosi Ai Evenimentelor Fantastice Magneto-Triunghiular Extraterestre, prea asteptati sa primiti totul mura in gura!

In rest, „Seceta a ucis orice boare de vant/ Soarele s-a topit si s-a scurs pe pamant”, confirmand spusele poetului Nicolae Labis, atat de actual. Desigur ca sistemele de irigatie apartin in egala masura atat trecutului cat si unui viitor indepartat. Inca nu a crapat de ciuda si de dorul apei intreaga suprafata agricola a tarii! Ici si colo a mai plouat, acolo unde au iesit satenii sa ceara indurarea Cerului printr-o procesiune straveche, cea… a Caloianului. In lipsa unui sistem de irigatie bine pus la punct, in vremuri grele, obiceiurile ne-au scos din impas. De ce nu ar deveni „Caloianul”  marca  inregistrata asa cum este magiunul de Topoloveni?
      
Sfinte Sisoe! veti exclama Silvoitari Fierband In Caldarea Cu Prune Bistritene, facandu-mi didactic in ciuda, am ramas doar cu magiunul! Nu chiar, ne luptam sa impunem Telemeaua de oaie sau de capra. „Piatra crapa capul caprei...”

Asadar, Drag Univers, ai aflat despre mine ca sunt bine, dupa cum se vede si din Selfia pe care ti-am trimis-o. Eram cocotata pe un stalp de telegraf. Doresc sa particip si eu la Concursul National de Selfiuri, facute in locuri periculoase si mai ales pe marginea prapastiilor. La noi nu este greu acest demers, fiindca oriunde si in orice domeniu te-ai afla, esti pe o asemenea margine. Din punctul acesta de vedere stam bine, am putea organiza o Olimpiada a Selfiurilor. Oare Tantarul Tigru are si el o soata crudisima? Nu de alta, dar trece vara si ar fi pacat sa ramanem fara urmasi tantaricosi si nu stiu daca Doamna Anofel se poate combina cu Domnul Tigru. Universul dulcic considera inoportuna ultima zicere, de altfel prosteasca, acum cand toate raspunsurile le gasim din mers pe Internet. Ma intrebi daca avem criminali in serie?  Avem, avem, si in serie si in paralel, sper sa raspunda in locul meu, Cercetasii Atenti La Curgerea Turbulenta A Istoriei! Dar nu are nimeni vremea sa ii caute, acum este vremea vremii vremilor... Dar toate la timpul lor. Apropo de timpuri, iti place Perfectul Simplu sau preferi Mai Mult Ca Perfectul,  Minunat Univers Hidos?
-----------------------------
Florica BUD
Baia Mare
10 decembrie 2015

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a15698-MIGDALE-DULCI-AMARE-–-DRAGA-UNIVERSULE-HIDOS-PAMFLET.aspx