Oamenii de stiinta germani au creat un "soare artificial" care emite energie

Oamenii de stiinta germani au anuntat joi ca au ajuns la o etapa cheie in cercetarile lor cu privire la energia care rezulta din fuziunea nucleara, odata cu lansarea unui reactor supranumit "soare artificial", informeaza agentia France Presse.
 Sursa foto: ipp.mpg.de

Fizicienii de la Institutul Max Planck pentru fizica plasmei (IPP) au lucrat noua ani la construirea dispozitivului numit "stellarator", care a costat pana in prezent un miliard de euro.

Scopul lor este sa dezvolte o noua sursa de energie, generata de fuziunea nucleara, care apare in mod natural in centrul Soarelui si al celor mai multe stele.

Spre deosebire de centralele nucleare, in care energia vine de la divizarea sau fisiunea atomilor, 'stellaratorul' functioneaza prin asamblarea sau fuziunea miezului atomilor.

Procesul implica prezenta atomilor de hidrogen la temperaturi de pana la 100 de milioane de grade Celsius pentru a forta imbinarea nucleelor acestora, generand astfel energie.

Temperatura foarte ridicata determina formarea unei plasme, care trebuie impiedicata sa se raceasca si trebuie mentinuta un timp suficient de indelungat pana la atingerea fuziunii si, prin urmare, la crearea de energie.

Fizicienii germani au inceput joi testarea colosalei lor masinarii numite Wendelstein 7-X, creand o plasma de heliu.

"Suntem foarte multumiti", a declarat Hans-Stephan Bosch, al carui departament este responsabil pentru functionarea reactorului. "Totul a mers conform planului", a spus el, citat de AFP.

Prima plasma de heliu formata in agregatul de 16 metri latime s-a mentinut o zecime de secunda si a ajuns la o temperatura de circa un milion de grade Celsius.

Echipa va incerca apoi sa prelungeasca durata mentinerii plasmei si sa determine cel mai bun mod de a o produce.

Incepand din luna ianuarie, oamenii de stiinta vor folosi hidrogen in acest experiment, acesta fiind de altfel obiectivul real al studiului.

Energia din fuziunea nucleara este considerata ca un Sfant Graal al energiei curate si este prezentata ca fiind nelimitata. De asemenea, acest tip de energie nu prezinta pericolele cunoscute generate de energia nucleara in ceea ce priveste securitatea si deseurile radioactive care raman nocive vreme de mii de ani.

Mai multe tari s-au lansat deja in cursa pentru construirea unui reactor, precum proiectul international al reactorului experimental ITER, situat in partea de sud a Frantei unde este construit un 'tokamak', un mecanism in forma de inel pentru fuziune nucleara. Insa intarziat de probleme tehnice si de costuri, ITER este inca in stadiul de a urma sa efectueze primul sau experiment la aproape zece ani de la lansarea proiectului.

Alte reactoare experimentale de dimensiuni mult mai mici sunt, de asemenea, in curs de dezvoltare in SUA, dar finantarea ramane in acest domeniu o problema cronica, comenteaza AFP.

AGERPRES/(autor: Constanta Nita, editor: Mariana Ionescu)
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a15692-Oamenii-de-stiinta-germani-au-creat-un-soare-artificial-care-emite-energie.aspx