MAGISTER DURGHEU ’70 – FINIS CORONAT OPUS!

George ROCA

Finis Coronat Opus! (Das Ende krönt das Werk) - un dicton enuntat pare-mi-se pentru prima data de Ovidiu, dupa cum ne informeaza Deutsche Wikipedie. Adica mai pe romaneste „Finalul incoroneaza opera”! Eu i-as mai zice: „Incoronarea muncii apare mai spre toamna vietii” sau mai corect ar fi „Eveniment Durgheu ‘70”. Asa cred ca e mai bine, caci cunoscutul artist plastic oradean, Cornel Teodor Durgheu, chiar daca a implinit 70 de ani pe data de 16 noiembrie 2015... este inca in culmea creatiei si mai are multe de facut! De aceea urbea de pe malul Crisului Repede il sarbatoreste cu mult respect! Oare si oficialitatile!? Promotor cultural, inovator, dascal, profesor universitar, initiatorul, mentorul si mai apoi decan al Facultatii de Arte vizuale a Universitatii din Oradea, presedintele Fundatiei Culturale „Cetate Durgheu”, vicepresedinte al asociatilor nationale „Cultul Eroilor” si „Cavalerii de Clio”, director al Departamentului de Cultura din cadrul Asociatiei „Pro-Romania Europeana” si multe alte „comitii” si comintete de interes national sau regional.

Activitate profesional-artistica, stiintifica si de cercetare: Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Doctor in istoria artei (Magna cum Laude). Sculptor si pictor talentat. Participa inca din 1977 la diferite expozitii si saloane de arta plastica judetene, republicane si internationale. Din 1968 pana in prezent (2015) prezinta o serie de comunicari stiintifice la diferite sesiuni nationale de cercetari stiintifice, simpozioane si conferinte vizand activitatea universitara, artistica, istorica si academica. Elaboreaza o serie de studii si lucrari teoretice precum: „Sculptura Monumentala din Bihor” si „Bihor: Istorie, Evolutie si Civilizatie Artistica Plastica”, ambele volume aparute la Editura Universitatii din Oradea, 2007. Coordonator si redactor (1996-1999) al revistei Universitatii din Oradea.

Creatii personale. Arta monumentala si spatiala: Peste 24 de lucrari de for public. Prolific sculptor monumentalist de anvergura nationala si internationala, cu o bogata activitate expozitionala in tara si in strainatate. Preocupare permanenta – continuarea activitatii de creatie, realizarea unor noi proiecte artistice de sculptura, pictura, grafica, s.a.

Lucrari in colectii de stat si muzee: Muzeul Tarii Crisurilor - Oradea, Muzeul de Arta Moderna - Galati, Muzeul de Arta – Cluj-Napoca, Muzeul de Arta Moderna – Asuan, Egipt, Muzeul Painii – Altamura, Italia, Muzeul „Ceghi” – Roma, Italia. Lucrari in colectii particulare: Romania, Ungaria, Israel, Germania, Elvetia, Italia, Egipt, Turcia, Grecia, Slovacia, Austria, Suedia, Finlanda, Statele Unite ale Americii, Canada, Chile, Ecuador...

Pe sarbatorit il cunosc de o viata. De mai bine de 50 de ani! Suntem acelasi leat... si amandoi (consider!) mari iubitori de arta. Domnia Sa = profesionist! Prieten bun! Vesnic saritor sa te ajute. Vesnic preocupat de destinele semenilor sai si ai comunitatii din care face parte. Daca il intalnesti pe corso-ul oradean iti vine sa-l saluti chiar daca nu il cunosti personal. Asa mi-a zis o prietena! Prestanta combinata cu eleganta. Respect pentru arta sa si pentru estetica individuala. Distinsul domn cu barba... semanand la figura cu un dac cazut de pe Columna lui Traian, vesnic decent, elegant, politicos, impozant, cuceritor, vesel si binedispus! Daca s-ar da un titlu de Doctor Honoris Causa pentru bun-simt si prietenie, Cornel Durgheu ar fi oradeanul cel mai recomandat. Si eu... i-as face atunci cel mai nastrusnic „laudatio”. Desigur, pozitiv! Este pomenit si la Sydney de catre prietenii de la Academia Romano-Australiana si la Toronto, Canada, de catre membrii Cenaclului „Nicapetre”, care il cunosc si il aspreciaza. I-a vizitat in urma cu cativa ani si i-a impresionat! Ba il mai elogiaza si yankeii de la World Records Academy, care au omologat recordul (in noiembrie 2009) privind „cel mai mare monument dedicat cepei”, realizat desigur de sculptorul Cornel Durgheu, decanul Facultatii de Arte Vizuale din Oradea in aceea vreme! Acest monument destinat cepei - adica mai pe latineste „Allium Cepa”, din familia „AmarylliDaceae” (care, dupa cum ii spune terminatia, demonstreaza ca „ceapa” tot din daci se trage!) - „se gaseste in comuna Pericei din Salaj si are o inaltime de sase metri. Bulbul, in marime de 4,5 metri este realizat din fibra de sticla, rasini sintetice si este acoperit cu tabla de cupru batuta. Soclul pe care este asezat bulbul are o inaltime de doi metri si este realizat din beton placat cu travertine”. Pentru a va convinge accesati:
http://www.worldrecordacademy.com/biggest/largest_monument_to_the_onion-world_record_set_by_Pericei_90418.htm ! Si astfel, cei de la Pericei au devenit celebri de la o ceapa! Punct! Ba, nu! Mai am ceva de zis... Fratii ucraineni din Liov il curteaza pe sculptorul oradean, dorind sa le faca si lor o statuie similara, dar ceva mai maricica... deh (cred!), pentru a detine dansii recordul mondial!!! I-auzi!

La multi ani, Magistre Durgheu!
La multi ani, draga prietene!
La multi ani, distinse domn!

George Roca
Scriitor
Noiembrie 2015
Sydney, Australia


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a14655-MAGISTER-DURGHEU-’70-–-FINIS-CORONAT-OPUS.aspx