Iohannis, Presedintele nimanui?!


General Br. (r) Aurel I. Rogojan   

Pe ce mana joaca Iohannis?

Nu am putut remarca preocuparea vreunei puteri sau autoritati a statului de a gestiona, in toate dimensiunile si implicatiile, criza provocata de tragedia familiilor care si-au pierdut copiii, ori sunt la capataiul ranitilor care se zbat intre viata si moarte. Romania nu pare a avea un lider adevarat, un lider cu prestigiu si autoritate morala, care sa intruchipeze valorile in care crede comunitatea, pentru ca in momente ca acestea sa ne polarizeze energiile catre un tel. Multimile revoltate, iesite ori adunate in pietele publice, au nevoie sa-si transmita, sa le fie ascultate si satisfacute revendicarile. In patru zile, nu s-a gasit o cale de comunicare. Cine si cum isi va asuma acest rol? Cine si ce directie va da acestor revendicari, stiut fiind ca psihologia multimilor poate, cu foarte multa usurinta, excede rationalitatii. Prima runda a „consultarilor" cu partidele, aliantele politice si „societatea civila" nu au avut un moment de bun augur. Astrologul Palatului Cotroceni a dat gres. Ori i-a schimbat vreun serviciu secret astrogramele, ori nu a avut datele reale ale „situatiei operative din campul tactic". La baza acestei concluzii preliminare sta chiar scurta si saraca declaratie de presa a presedintelui, dupa incheierea celor doua zile de pelerinaj la Presedintie a partidelor, aliantelor si a „societatii civile".

Nu putem crede ce ne-a spus presedintele, fiindca am accepta ca statul roman nu mai exista

Presedintele a facut o declaratie care a aruncat in aer intreaga logistica de pregatire a marilor deciziilor politice, la vedere si secreta, care are obligatia corectei si completei sale informari. Faptul de a fi fost captivat de „think tank"-ul „societatii civile", de a fi aflat lucruri pe care nu le stia, altminteri nu avea ce sa aprecieze, decat daca i s-a spus ce dorea sa auda, trimit in ridicol importante departamente ale Administratiei Prezidentiale. In primul rand, cele de comunicare cu organizatiile neguvernamentale, analiza politica, securitate nationala si, in mod aparte, staff-ul Comunitatii Nationale de Informatii, condus de Dudu Ionescu. O mana de diversi, chipurile, selectionati dintre militantii mitingurilor din ultimele doua zile, au surclasat cele mai profesioniste si performante structuri ale statului, platite cu bani grei pentru ca Presedintele sa poata veghea la respectarea Constitutiei si buna functionare a autoritatilor publice, la apararea drepturilor si libertatilor noastre. Nu putem crede ce ne-a spus presedintele, fiindca am accepta ca statul roman nu mai exista. Daca nu ar mai exista statul Romania, Iohannis ar fi presedintele nimanui! Gestul presedintelui de a face un joc „in orb" pune serioase intrebari in legatura cu autorul regiei. Ceea ce ne apare si mai ingrijorator este ca, dupa toate datele, atatea cate pot fi observate, inducerea crizei politice de la Bucuresti pare a fi o noua veriga adaugata in lantul slabiciunilor care vulnerabilizeaza flancul estic al euroatlantismului.

Erodarea climatului securitatii publice

Comportamentul liderilor partidelor la Cotroceni a fost o mostra de lasitate si complicitate tacita la un joc pe sub masa asa ziselor consultari politice. Toti stiau, caci nu sunt chiar naivii lumii, ca zeci de mii de oameni, in Bucuresti si in marile centre regionale (Iasi, Cluj, Craiova, Timisoara...) nu pot apare organizati in pietele publice, oricat de grav ar fi motivul. Nu era aceasta o tema preocupanta pentru fondul consultarilor? Nu trebuiau, mai intai, sa se intrebe, si o parte si cealalta, ce li se intampla cu adevarat? Mai mult chiar, o importanta portavoce, presedintele Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, Alexandru Cumpanasu, un „prieten" al ambasadorilor straini promovati intr-o emisiune de succes a postului de televiziune „Realitatea", a spus in direct, ca „martienii" (din ambasade! - n.n.) i-au soptit de cateva zile ce va urma. Se putea intui, chiar si fara ajutorul surselor din mediul diplomatic. Dar, in legatura cu acest fapt, cum ca pe la niste ambasade se stia, se discuta si, mai mult, s-a si avertizat, sunt foarte serioase motive de reflectie. si ca sa intaresc temeinicia motivelor de reflectie, am sa relatez un fapt petrecut vineri, 6 octombrie 2015, ora 13,50 in fata unei cladiri abandonate din Piata Charles du Gaulle, unde pana inainte de evenimentele din decembrie 1989 a functionat Atasatura Comerciala a U.R.S.S. In locul numit, la ora mentionata, pe trotuarul de langa imobilul aflat in paragina era adunat un grup de tineri, care comunicau cu un roscovan aflat in curtea fostei reprezentante, in timp ce de peste gard le dadea niste bannere rosii infasurate pe lance neagra. Dupa grai si alte aparente (tradate de cele doua prezente feminine din grup), pareau a fi studenti de dincolo de Prut... Era ceva ilegal, trebuia anuntata politia?! Intrebarea o fi retorica, dar ascunde in talcurile ei erodarea unui climat al securitatii publice, care in alte imprejurari nu ar fi fost posibila .

Fiindca in weekend se duce la Sibiu, revolta il va astepta si in saptamana viitoare

Nu suntem in fata unor revolte, pur si simplu, spontane, oricate aparente ar fi construite pentru a ne manipula perceptiile. Problema este cat costa intretinerea aparentelor si de unde vin banii? Presedintele K.W. Iohannis, printre putinele informatii utile oferite prin declaratia de presa, a lasat sa se inteleaga ca revolta va mai dura, din moment ce, in una din zilele urmatoare, se va duce in Piata Universitatii. stiut fiind ca in weekend se duce la Sibiu, revolta il va astepta si in saptamana viitoare. si cum gestul presedintelui de a ne da de gandit, daca statul roman mai exista, nu poate ramane neobservat, nu putem sa nu reiteram: „Pe ce mana joaca Iohannis, un presedinte al nimanui?!

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a14593-Iohannis-Presedintele-nimanui.aspx