“Ziua Brâncusi” ca sarbatoare nationala… a fost votata în unanimitate

        Madalina Corina Diaconu

Astazi, 4.10.2015, in haosul politic creat de demisia lui Victor Ponta, s-a intamplat, totusi, un lucru minunat: in Camera Deputatilor (camera decizionala) s-a votat, fara niciun vot impotriva, Legea privind declararea zilei de 19 februarie – “Ziua Brancusi” ca sarbatoare nationala.

 Meritul principal ii revine, desigur, scriitorului Laurian Stanchescu care, de ani de zile, lupta pentru recunoasterea oficiala a lui Brancusi ca personalitete de patrimoniu, iar de anul acesta a introdus proiectul votat astazi in Parlament. Ceea ce este spectaculos in victoria de azi (caci o victorie este decizia Camerei Deputatilor) este faptul ca Laurian Stanchescu nu a fost si nu este membru al niciunui partid politic, cu atat mai putin parlamentar.

 In acest demers el a reprezentat, singur, societatea civila, demonstrand ca, atunci cand exista vointa si determinare aceasta (societatea civila), isi poate impune punctul de vedere. Merita mentionat ca, in ianuarie 2015, Laurian Stanchescu il rugase public pe Presedintele Romaniei sa propuna chiar el acest proiect de lege, data fiind importanta nationala si mondiala a marelui artist. Solicitarea a ramas fara raspuns, drept pentru care Laurian Stanchescu a luat singur taurul de coarne.

Al doilea merit in acest demers legislativ ii apartine lui Bogdan Ciuca, presedintele comisiei juridice a Camerei Deputatilor, care a sustinut din rasputeri in Parlament proiectul de lege al lui Laurian Stanchescu, ceea ce a dus la votul unanim de astazi. In stilu-i caracteristic, Laurian Stanchescu il considera pe Bogdan Ciuca „eroul din Parlament al lui Brancusi”. In orice caz, solidaritatea lui Bogdan Ciuca cu proiectul unui apolitic si apartinic ca Laurian Stanchescu confirma observatia lui Marian Munteanu facuta ieri la Realitatea Tv, ca in fiecare partid exista si oameni de calitate.

P.S. Scriitorul Laurian Stanchescu a mai avut un proiect legislativ, care a fost votat in ambele camere, dar a fost respins de presedintele Klaus Iohannis, care l-a trimis din nou in Parlament: proiectul de lege privind declararea lui Avram Iancu erou national. Proiectul este obstaculat, in acest moment, de UDMR… Ramane de vazut care va fi atitudinea Presedintelui Romaniei fata de recent votatul proiect de lege privind declararea zilei de 19 februarie – “Ziua Brancusi” ca sarbatoare nationala…

Autor: Miron Manega
Certitudinea

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a14583-“Ziua-Br226-ncusi”-ca-sarbatoare-nationala…-a-fost-votata-238-n-unanimitate.aspx