10 idei gresite despre catolicism

Desi catolicismul este una dintre cele mai raspandite religii din lume, multi oameni au idei preconcepute si, de cele mai multe ori, gresite despre aceasta credinta.

Preotii carora le este interzisa casatoria, platirea indulgentelor pentru mantuire si respingerea stiintei sunt doar cateva dintre miturile cu privire la religia catolica, potrivit site-ului listverse.com.

Mit: Biserica Catolica descurajeaza citirea Bibliei

Prima Biblie crestina a fost editata de Biserica Catolica. Culeasa de eruditii catolici din al doilea si al treilea secol, a fost aprobata pentru uzul general al crestinilor de catre Consiliile Catolice din Hippo (393) si Cartagina (397). Prima Biblie tiparita a fost produsa sub auspiciile bisericii Catolice si imprimata de catre inventatorul catolic al tiparului, Johannes Gutenberg. De asemenea, cea dintai Biblie cu capitole si versete numerotate a fost produsa tot de Biserica Catolica, fiind opera lui Stephen Langton, arhiepiscop de Canterbury.

La fiecare slujba tinuta oriunde in lume in zilele noastre, preotul citeste cu voce tare din Biblie. In cadrul slujbei traditionale se citeste un pasaj din Biblie si doua din Evanghelie. La slujbele catolice moderne, se citesc doua pasaje din Biblie si unul din Evanghelii. Fiecare familie catolica are in casa Biblia, iar invatamintele sale sunt predate in scoli.

Mitul provine din faptul ca, in trecut, Bibliile erau tinute in biserici, sub lacat, dar nu pentru a limita accesul oamenilor la ele, ci pentru a se preveni furtul lor. Mai mult, oamenii cred ca Biserica Catolica a interzis oamenilor sa citeasca Biblia, indexand-o pe lista cartilor interzise, dar acest lucru se referea doar la versiunile protestante si la cele traduse prost - cea mai cunoscuta astfel de versiune a fost a regelui James, pe care catolicii nu trebuie sa o utilizeze.

Mit: Catolicii o venereaza pe Fecioara Maria, deci comit idolatrie

In teologia catolica exista trei tipuri de venerare:

1. Latria reprezinta adorarea, numai fata de Dumnezeu. Daca venerezi pe oricine altcineva se considera pacat capital si idolatrie, condamnata in Biblie.

2. Hiperdulia este un tip special de inchinare, destinat numai Fecioarei Maria si nu este considerata idolatrie, dar nici adorare, ci mai mult o forma de respect.

3. Dulia, adica cinstirea sfintilor si ingerilor, care, de asemenea, nu reprezinta un pacat, ci tot o modalitate de a arata respectul.

Aceasta distinctie a fost facut in cadrul celui de-al doilea sinod ecumenic de la Niceea, in 787, unde s-a hotarat ca nu reprezinta idolatrie sa ai statui sau imagini cu sfinti: "Imaginile cu sfinti, fie statui, fie picturi, servesc ca memento al virtutii persoanei pictate sau sculptate", se arata in canonul sinodului.

Mit: Catolicii nu sunt crestini

Catolicii sunt primii crestini. Scrierile crestine timpurii dezvaluie clar doctrinele si invataturile Bisericii Catolice de astazi. Se vorbeste despre episcopi, calugarite, preoti, spovedanie, botezul copiilor, episcopul Romei ca fiind capul religiei crestine si cinstirea sfintilor.

Astfel, este evident ca practicile Bisericii Catolice moderne sunt cele mai apropiate de practicile apostolilor si ale primilor crestini. In plus, cei mai multi istorici accepta Biserica Catolica drept prima biserica crestina, fapt dovedit de textele antice.

Mit: Papa este infailibil

Romano-catolicii cred ca numai in anumite circumstante papa este infailibil, adica nu poate gresi. Biserica defineste trei conditii in care papa este infailibil:

1. Papa da un decret legat de probleme de credinta si morala

2. Declaratia trebuie sa reprezinte unanimitatea membrilor Bisericii

3. Papa trebuie sa vorbeasca in numele Bisericii, nu in nume personal

Acest lucru inseamna ca daca Papa vorbeste despre stiinta, poate gresi. Totusi, daca vorbeste despre religie, catolicii considera ca vorbele sale sunt cuvintele lui Dumnezeu. Aceste declaratii nu pot contrazice declaratii precedente si trebuie crezute de toti adeptii religiei. Catolicii cred ca daca o persoana ignora aceste decrete solemne, comite un pacat capital.

Ultimul eveniment care a cazut sub auspiciile infailibilitatii papale a fost atunci cand Papa Ioan Paul al II-lea a declarat ca femeile nu se pot face preoti.

Mit: Biserica Catolica se opune stiintei si respinge evolutia

Multe dintre progresele stiintifice s-au realizat datorita burselor si educatiei catolice. Cel mai interesant caz este cel al monsignorului Georges Lemaitre, un preot belgian care a propus teoria Big Bang. Cand i-a aratat-o lui Einstein, acesta a respins-o, iar Lemaitre i-a scris: "Matematica ta este corecta, dar esti ingrozitor la fizica". Pana la urma, Einstein i-a acceptat teoria.

In plus, spre deosebire de cei mai multi protestanti americani sau de religiile evanghelice, Biserica Catolica nu respinge teoria evolutionista. Chiar din primele zile ale aparitiei teoriei, Biserica a ramas in mare parte tacuta cu privire la acest subiect. Prima declaratie publica in care s-a vorbit concret despre evolutie a fost cea a Papei Pius al XII-lea: "Biserica nu interzice cercetarile si discutiile oamenilor de stiinta despre aceasta teorie, atata timp cat priveste originea corpului uman ca provenind din ceva pre-existent si viu". In plus, scolile catolice din toata lumea au in curicullum ore de evolutie stiintifica.

Mit: Indulgentele inseamna sa platesti iertarea pacatelor

Biserica Catolica spune ca, atunci cand o persoana pacatuieste, sunt doua tipuri de pedepse: cea eterna (iadul) si cea temporara (pedeapsa in timpul vietii, sau in purgatoriu, dupa moarte). Pentru a evita pedeapsa eterna in iad, o persoana trebuie sa isi marturiseasca pacatele si sa fie iertata. Totusi, pedeapsa temporara ramane valabila. Pentru a scapa de ea, indivizii pot primi o indulgenta. Aceasta este o "binecuvantare" speciala cu ajutorul careia pedeapsa temporara este eliminata, daca persoana face fapte bune sau citeste anumite rugaciuni.

In Evul Mediu, unii slujitori ai preotilor scriau indulgente false, oferind iertarea pacatelor si indepartarea pedepsei eterne in schimbul banilor, care erau de obicei folositi pentru construirea bisericilor. Oamenii au incercat multa vreme sa puna capat acestor abuzuri, dar a durat cel putin trei secole pana cand vinderea indulgentelor a fost eliminata. Adevaratele indulgente au existat inca de la inceputul crestinismului si Biserica ofera si astazi astfel de binecuvantari speciale.

Mit: Imparatul Constantin a inventat Biserica Catolica

In 313, Imparatul Constantin a anuntat tolerarea crestinismului in Milano, lucru care a eliminat pedepsele pentru cei care practicau aceasta religie. La varsta de 40 de ani s-a convertit la crestinism si in 325 a convocat primul sinod ecumenic de la Niceea. Datorita importantei acestui consiliu, multi oameni cred ca Imparatul Constantin a creat Biserica, dar de fapt au existat multe astfel de intalniri, desi nu atat de mari, inaintea celei de la Niceea, iar structura Bisericii exista deja. Constantin a participat la sinod ca simplu observator, iar episcopii si reprezentantii Papei au luat toate deciziile. Inainte de sinodul de la Niceea, celibatul preotilor era deja norma, botezul copiilor era practicat, iar ierarhia preotilor si episcopilor era veche de sute de ani.

Mit: Preotii catolici nu se pot casatori

In interiorul Bisericii Catolice universale exista mai multe sectiuni. Cea mai comuna este cea romano-catolica. Apoi mai exista si Biserica catolica de est, diferita de Biserica Ortodoxa, care este o alta religie. Ambele biserici respecta regulile Papei si se ghideaza dupa aceleasi doctrine. Exista diferente intre cele doua, dar in materie de modalitati de venerare sau anumite reguli de functionare. In Biserica de Est, spre exemplu, preotii se pot casatori, dar nu pot deveni episcopi.

Ocazional, acest lucru se intampla si in Biserica romano-catolica. Pastorii care se convertesc la catolicism din alte religii au voie sa devina preoti chiar daca sunt casatoriti.

Mit: Biserica a adaugat alte scrieri in Biblie

Versiunea catolica a Vechiului Testament difera de versiunea protestanta in sensul ca editia catolica contine sapte carti in plus fata de Biblia protestanta. Aceste carti "extra" sunt motivul pentru care multi oameni cred ca Biserica Catolica a adus adaugiri Bibliei, dar de fapt cartile erau considerate canonul oficial de catre toti crestinii, pana la reforma protestanta in timpul careia Martin Luther le-a scos din Biblie. Unele dintre aceste carti contin afirmatii despre doctrinele catolice pe care Luther le-a respins. Motivul pentru care Biserica Catolica foloseste editia greceasca este pentru ca apostolii au foslosit-o exclusiv in predicile lor.

Mit: Pontificatul este o institutie medievala

Papa este episcopul Romei si inca de la inceputul crestinismului a fost considerat conducatorul Bisericii Catolice. La acest fapt se face aluzie in multe dintre documentele din Biserica timpurie si chiar si in Biblie: "Si eu iti spun tie: Tu esti Petru (grecescul pentru" piatra "); si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea" (Matei 16:18). Petru a fost primul episcop al Romei si a condus Biserica pana la moartea sa, in 64 d.Hr., moment in care St. Linus a devenit al doilea Papa.

(Articol preluat prin amabilitatea colegilor de la publicatia Ziua USA)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1367-10-idei-gresite-despre-catolicism.aspx