Eva Simon: Spirit civic vs. spirit de turma


Traim intr-o societate din ce in ce mai egoista. Traim vremuri in care toata lumea cauta numai folosul propriu, deseori omul bun si constiincios fiind luat de prost. Egoismul si dezinteresul fata de problemele altora, inclusiv de cele ale grupului restrans, ale comunitatii in care traim, uneori cunosc cote ingrijoratoare.

Deseori ne comportam ca niste spalati la creier, ca o armata a clonelor, suntem speriati de moarte nu doar sa ne spunem parerea, dar nu avem curajul nici macar sa gandim limpede. De ce? Pentru ca nu avem un spirit civic dezvoltat, si pentru ca deseori spiritul de grup este confundat cu spiritul de turma. Functionam ca o turma atunci cand ne lasam influentati de ce ne spune televizorul si raspandim in jurul nostru ura si dusmanie, de exemplu, fata de imigrantii care-si para- sesc zilele acestea tarile cuprinse de razboi spre o lume mai pasnica.

Dam dovada de spirit de turma si atunci cand, cu toate ca vedem ce nu e bine in jurul nostru, sau si mai rau, stim sigur ca suntem pacaliti si manipulati, tot nu avem curajul sa ne spunem parerea si sa ne impunem vointa. Spiritul de turma nu cunoaste responsabilitatea. In caz ca ceva nu iese bine, turma da vina pe altii, pe oricine si pe toata lumea. Cu cat grupul este mai mic, mai redus la numar, daunele comportamentului de turma sunt mai grave. Spiritul de turma nu recunoaste libertatea gandirii, nu accepta ideile individuale, cel care nu merge dupa turma este etichetat ca fiind tradator sau dusman. Nimeni si nimic nu a cultivat vreodata mai bine manipularea spiritului de turma decat Facebook-ul.

Oameni adulti, in toata firea, stau si numara cat e ziua de mare „like"-urile primite sau neprimite, analizand: de ce a dat cutare „like" la poza cuiva, iar cel care nu a dat de ce n-a dat? Pentru majoritatea oamenilor, spiritul de turma este foarte comod. Ei sunt cei carora le place sa creada ca ceea ce e acceptat de multi trebuie sa fie adevarat, ca doar nu se poate ca atatia oameni sa se insele. si cum se insala...

Opusul spiritului de turma este spiritul civic.

Acesta din urma se caracterizeaza prin: constiinciozitate, corectitudine si responsabilitate, mai pe inteles: prin faptul ca iti pasa de ceea ce se intampla si actionezi. E putin doar sa vezi, daca nu faci nimic.

Spiritul civic inseamna sa-ti iubesti familia, prietenii, tara, natiunea si sa lupti din initiativa personala pentru apararea si mentinerea valorilor nationale si pentru viitorul celor care vin dupa tine.

E important sa-ti cultivi intelectul, sa cunosti si sa intelegi, pentru a evita cat posibil sa cazi in plasa manipulatorilor (fie ei politicieni sau mass-media).

Spiritul civic presupune idei proprii, argumente clare si solide, un cuget liber, lipsit de orice manipulare.

Acesta exista in orice societate normala, chiar daca uneori nu in numar suficient de mare. Pentru a ajunge la ideile proprii si la cugetul liber e nevoie de multa invatatura, educatie, intelere. O comunitate sanatoasa si normala se bazeaza pe oameni cu atitudine si care sunt gata oricand de actiune, pe oameni care stiu sa vindece bolile unei lumi bolnave, stiu sa indrepte greselile trecutului. Daca iei atitudine inseamna ca te intereseaza si iti pasa de societatea in care traiesti, de comunitatea din care faci parte.

Spiritul civic nu te lasa sa fii lenes, sa fii neglijent, ci iti aminteste ca daca tu ii ajuti pe cei cu probleme, la randul tau, cand vei avea tu nevoie, poti sa te bazezi pe oamenii din jurul tau. Uneori suntem in stare sa incurcam spiritul de grup cu cel de turma.

Daca antenele invizibile va semnaleaza ca sunteti manipulati sau ca cineva va foloseste in scopuri rele, atunci luati atitudine. Pana se mai poate si nu e prea tarziu.

Eva Simon Foia Romaneasca
Sursa: Romanian Global News
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13466-Eva-Simon-Spirit-civic-vs-spirit-de-turma.aspx