DAN C. MIHAILESCU – „VIATA LITERARA*II”

Melania CUC


Cartea „Viata literara* II” semnata de Dan C.Mihailescu, a aparut la Editura Fundatiei PRO in anul 2007. Sa scriu despre cartile si despre activitatea maestrului Dan C. Mihailescu este ca si cum as face bungee jumping, as sfida gravitatia, si totusi...

Nu doar ca i-am citit mai toate materialele de presa, din publicatiile culturale nationale, ca i-am urmarit emisiunile televizate cu sufletul la gura, dar am avut privilegiul sa ma bucur pe indelete, si in timp, de lectura volumului in care Dan C. Mihailescu aduna o parte consistenta din textele care i-au fost publicate initial in revista „Idei in dialog” in perioada de anului 2006. Cu toate ca au trecut ceva ani de atunci, de curand recitind cartea am simtit acelasi aer proaspat al ticluirii unui text serios, cu care criticul literar ne-a obisnuit. Nimic distorsionat sau perimat de trecerea anilor! Stilul personal, inconfundabil, savuros si incarcat de o bogatie de informatie din sfera culturala, readuce in memoria mea un ecou al timpurilor bune, in care  Cuvantul avea sens, si Sens(ul) era dat de la Dumnezeu, de la o Divinitate, care l-a inzestrat pe Dan C. Mihailescu cu  darul introspectiei, al valorificarii ideilor care pentru altii ar parea irealizabile, si cu bucuria de-a scrie despre acele  „piraterii” scriitoricesti,  care dau farmec aparte Istoriei Literare.

Nu sunt eu in masura sa-mi dau cu parerea despre viata literara a maestrului Dan C. Mihailescu, dar nu am cum sa-i rezist tentatiei de-a marturisi, nu bucuria lecturii, ci, acel ceva care inseamna mult mai mult, precum cititul  unui volum de „critice”! Dupa ce am inchis copertele cartii la care fac referinta, am trait senzatia ca intreg peisajul scriitoricesc, prin care am haladuit este opera unui arhitect vizionar, nonconformist. Franchetea,  vocabularul, care te duc cu gandul la marile personalitati din Micul Paris, forma vie  care face punte intre Literatura si lumea politica, curajul cu care „taxeaza” moravurile tipic dambovitene, sunt detaliile care ma fac sa spun ca Dan C. Mihailescu este un om de cultura mai altminteri decat eram noi obisnuiti. Fara morga academica, cu simplitatea aristocratica a intelectualului caruia nu-i este frica sa coboare din turnu-i de fildes, maestrul este un depozitar de informatie contemporana si istorica  pe care o valorifica asa cum un bijutier din Amsterdam taie diamantul din  gema bruta.
 
Pentru cei care nu au avut (inca) norocul sa parcurga paginile cartii, voi cita doar cateva  titluri de (mini) capitole: „Istoria lui Alex Stefanescu: Fervoarea criticului kamikadze”, „O utopie: solidaritatea intelecutala la romani”, „Vremea gandirii pozitive”, „A sti, a intelege, a ierta”, „O moarte si mai multe invieri”...

Ironia, rod al unei inteligente creative, este prezenta ca un contrapunct la lucrurile extrem de serioase pe care autorul le dezbate cu dezinvoltura. Inca de la capataiul cartii ne acroseaza cu un titlu care ar trebui sa constituie (clasic) Prefata: „Un an prehensil”. Nu ai cum sa nu zambesti cand, Dan C.Mihailescu, de la care te asteptai sa „taie si sa spanzure”, ca orice critic care se respecta, te introduce in „anticamera” unui volum serios cu... teoria cozii de maimuta la propriu (nu metafora).

Acesta este spiritul liber care actioneaza ca o rezistenta la tabloul electric, spirit prin care   Dan C. Mihailescu  ne demostreaza inca o data ca „Lumea este Literatura” si ca „Literatura este Lumea”. Dan C. Mihailescu este omul care, printre atatea minuni ce tin de istoria literara, a reusit (si) sa transforme o balba de televiziune in perla literara adevarata. Inconfundabil.
 
Dan C. Mihailescu s-a nascut in anul 1953, este absolvent al Facultatii de Litere din Bucuresti. A debutat editorial cu volumul „Perspective eminesciene” iar de atunci a publicat zeci de volume, dar si materiale de presa dintre cele mai interesante. Este un erudit modern. A devenit „vizibil” si in lumea celor care nu se prea  inghesuie la Cultura, cu emsiunea „Omul care aduce cartea” de la ProTV. A spart gheata dintre publicul larg si membrii confreeriei numita Literatura.

Dan C.Mihailescu este ceea ce este, ( si) unul dintre cei mai bine cotati critici de teatru , dar si cetateanul, pe care l-am intalnit la casa de bilete de la Teatrul Foarte Mic din Bucuresti, asteptand la rand ca toti ceilalti. Mai inainte de-a pune punct acestui material, mai trec o data cu privirea peste paginile volumului „Viata literara* II”. Nu am cum sa nu ma opresc pe textele, care, din orice unghi le-as citi, imi ofera imagini spectaculare, decupaje dintr-o lume (literara) pe care o  credeam a fi (aproape) in aer, dar care, s-a dovedit a fi... „prehensibila”ca sa-l citez intr-un registru ceva mai  haios, pe maestru Dan C.Mihailescu.
-------------------
Melania CUC
Archiud
5 august 2015
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13464-DAN-C-MIHAILESCU-–-VIATA-LITERARA-II”.aspx