SCHITE UMORISTICE (48) – LITERATURA

Dorel SCHOR

Cu toate ca Leopold Gurnist e un om foate simpatic, discutiile noastre sunt destul de banale si nu deosebit de cuprinzatoare. Leopold este, de felul lui, o persoana modesta si taciturna. De data asta insa ne-a vizitat putina vreme dupa ce doamna Gurnist abia plecase de la noi. Doamna, ca sa respectam adevarul, ne acordase cu larghete cateva ore bune din timpul ei si ma intrebam, amuzat dar si plictisit, daca va trebui sa-mi petrec intreaga zi in compania cuplului, pe... fragmente.
   - Tocmai a plecat doamna dumitale! i-am spus politicos, dar rezervat.
   - Stiu, stiu..., a facut el discret. De aia am venit.
Mi-am exprimat, mai mult prin gesturi, nedumerirea.
   - S-a intamplat ceva?
   - Depinde, a oftat Leopold. O sa-ti explic...
L-am poftit sa ia loc si iata ce mi-a explicat domnul Leopold Gurnist.
   - Stii ca Matilda vorbeste sapte limbi si ruseste. Si ca este o cititoare pasionata. De cand l-am logodit pe baiat are mai mult timp liber si, daca nu croseteaza, ce sa faca dupa amiezele? Citeste. In cateva limbi...
   - Si eu i-am imprumutat uneori.
   - Stiu, stiu..., m-a asigurat dansul. De aia am venit. Matilda e o fiinta foarte sensibila. Si influentabila!  Cand a citit cum a murit imparateasa Sisi, a plans o saptamana si nici nu a gatit, am mancat numai iaurt si sendviciuri cu marmelada. Imi amintesc ca altadata a imprumutat de la Rozica lui Menase o carte de bucate intitulata "Bucataria exotica". Nu ma intreba ce perioada neagra a urmat. Era decisa sa-mi pregateasca coada de crocodil, stridii in sos de ananas, pulpe de broaste, ficat de gasca cu mirodenii rodeziene, oua de strut, ciuperci cu sos de Andaluzia...
   - Ce-i asta?
   - De unde sa stiu? M-a costat o multime de parale, am mancat ca dracu', ma durea burta si regretam marmelada. Dupa ai, cineva i-a dat cartea cu note de drum intitulata "Hai hui prin Europa". Nu s-a lasat pana ce nu am plecat intr-o excursie organizata prin toate capitalele si n-a vizitat toate muzeele si toate magazinele continentului si, poate n-o sa ma crezi, a inceput un jurnal de calatorie cu impresii, preturi, retete culinare, biografii de pictori si arhitecti, date ale bataliilor, starea vremii,  buticuri si adrese ale unor cucoane din grup.
   - Inteleg, am rostit cu tristete.
   - Nu mai spun ce probleme am avut cu ea dupa ce a citit „Memoriile unui milionar". A trebuit sa fiu un mare diplomat ca sa scap numai cu tapete in salon, un lant de duble, trei perechi de pantofi italienesti si o seara la un restaurant chinezesc. O adevarata risipa, absolut inutila. A urmat o perioada de acalmie...
   - Tot e bine...
   - Asa crezi. De parca nu dumneata i-ai imprumutat „Decameronul" lui Boccacio. Si inca in doua volume... Nu ma intreba ce serviciu mi-ai facut. Si daca nu era destul, a facut rost de la nu stiu cine, de „Viata romantata a curtezanelor". Domnule, cartea asta este o adevarata nenorocire. Pai ce, eu mai sunt la varsta aventurilor? Ca sa nu mai spun ca autorul exagereaza mult, dar incearca  sa-i explici asta Matildei. Asa ca de asta am venit, am vazut-o cu niste carti, stiam ca a fost la voi si vreau sa stiu la ce sa ma astept.
   - Cred, am raspuns, ca nu e nici un pericol. Un volum e  "Cucerirea Everestului", celalalt se cheama "Cu pluta pe Orinoco".
   - Pe unde vine asta, Orinico?
   - Prin America de sud... Dar ce-ai patit, domnu' Leopold? Da-o incolo de treaba, ce faci matale intre fotolii? Respira adanc, asa, ridica-te usurel, indata iti aduc un pahar cu apa rece... Rece de tot!

Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
6 august 2015

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13455-SCHITE-UMORISTICE-48-–-LITERATURA.aspx