Comentariu - Liviu Dragnea, de la stânga, la dreapta

A fost rezolvata problema nodului gordian legata de candidatura la sefia PSD-ului.
Pe modelul mercurului, toate candidaturile depuse pentru functia de presedinte al PSD-ului s-au adunat si au rezultat intr-una singura- cea a lui Liviu Dragnea.
Probabil ca ar fi fost mai simplu ca toata povestea asta sa se incheie inainte de a incepe, insa, de dragul show-ului mediatic si de dragul spectacolului politic, PSD-ul a regizat un set de pasi artistici, spectaculosi spre unicul deznodamant, care, atunci cand vine vorba de codul intern al social democratilor, nu a fost niciodata altul decat al unei dictaturi oligarhice mentinuta de cel putin 25 de ani de cand exista aceasta formatiune politica.
Ion Iliescu, paterfamilias si creierul intregului spectru politic romanesc postdecembrist, intr-unul dintre binecunoscutele-i si antologicele-i momente de “iritare politica dogmatica”, spunea zilele trecute ca metoda de descentralizare si deconcentrare a votului dinspre capii structurilor de partid locale si nationale spre fiecare membru nominal al partidului reprezinta “o metoda ceausista” complet nepotrivita si paguboasa pentru imaginea si capacitarea puterii politice in sanul polului social democrat.
Este de-a dreptul o ironie a sortii ca cel care a gandit si a nascut intreaga structura politica pe care se bazeaza actualul sistem politic romanesc, omul plamadit si copt in vatra rosie a comunismului, sa se simta lezat si sa reclame ca pe un pericol si o completa anomalie tocmai setul de reguli si proceduri pe care s-a bazat sistemul politic ceausist ca fiind tendinta si mentalitatea liderilor PSD.
Iar faptul ca Liviu Dragnea, unicul candidat actual al PSD-ului, este anchetat judiciar intr-un dosar de coruptie la nivel politic vine cu prisosinta in completarea si sublinierea viziunii interne a PSD-ului in legatura cu “sistemul democrat” de participare si electivitate din cadrul partidului si din oricare aspect al politicii de stanga.
Insa, dincolo de orice, nimic si nimeni nu poate sa-l impiedice pe Liviu Dragnea sa vorbeasca, printre altele, de un o noua orientare si o noua tendinta in ceea ce priveste viitorul stangii politice romanesti, facand referire, “in treacat”, la sistemul laburist politic.
In fond, dupa 25 de ani in care PSD-ul a pierdut constant si dramatic din substanta politica si din bazinul electoral care au mentinut viabila si implacabila prezenta acestui monolit pe piata puterii, totul culiminand cu o criza interna ce a pulverizat definitiv ruinele edificiului politic al stangii, creand un urias vid care a absorbit un guvern devitalizat complet si o majoritate parlamentara ramasa in deriva pe meterezele politice, a venit momentul reformularii si reconstruirii notiunii de “lider politic” si de partid politic de stanga.
Ei bine, Liviu Dragnea se pare ca este noua figura de paterfamilias ce urmeaza sa relanseze stanga politica la apa, sub insemnele altui partid care, de data asta, ar dori sa aduca o noua imagine a social democratiei in Romania. Aceea a unui “laburism vasalizat” in care seniorii politici teritoriali isi oficializeaza juramantul de credinta si secularitate in fata marelui senior lider de partid prin “liberalizarea si democratizarea fortei decizionale de la baza spre varf”.
Cu mentiunea ca sistemul politic laburist, cel autentic, vine dintr-o traditie politica statala bipartitista, lucru care reclama automat o opozitie puternica cu un pol de dreapta bine conturat si concentrat intr-un partid capabil sa mentina balanta puterii in stat si in intreaga structura politica a lui.
Asadar, ca o concluzie fireasca, pe langa noul partid pe care Liviu Dragnea il are in vedere pentru polul politic al stangii, el ar trebui sa isi orienteze atentia, mai inainte de orice!!, asupra contrapartidei politice din dreapta esicherului.
Pentru ca este esential, vital as spune, ca noua stratagema sa aduca in fata electoratului din 2016 o linie politica complet noua, adunata si impartita echilibrat de aceasta data, oricum ai privi sau ai vota, la stanga sau la dreapta spectrului politic.
Deci, si-a inceput constructia politica Liviu Dragnea de la stanga sau de la dreapta? si, mai ales, cine va fi liderul dreptei care va sta in oglinda cu liderul stangii, devenind urmatoarea noua figura politica a opozitiei?!

Marina Ene

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13450-Comentariu-Liviu-Dragnea-de-la-st226-nga-la-dreapta.aspx