COMUNICAT DE PRESA

Deputat Aurelian Mihai

Birou Parlamentar

 COMUNICAT DE PRESA

In luna Mai 2015 am inaintat Parlamentului Romaniei, impreuna cu dl. deputat Ovidiu Ioan Dumitru, dar si alti colegi parlamentari, propunerea legislativa pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, avand in vedere prevederea din art. 32 din Constitutia Romaniei prin care statul asigura dreptul neconditionat la invatatura al tuturor cetatenilor prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare”, insistand prin modificarea art. 11 din Legea 1/2011 in privinta infiintarii de unitati de invatamant romanesc in afara granitelor statului roman in virtutea unui fenomen emigrational de amploare in ultimii 15 ani, fapt care a condus la o prezenta in jurul a patru milioane de romani in colegiul Europa de Vest ai carui cetateni romani ii reprezint in Parlamentul Romaniei.

 Iata asadar, o noua problema aparuta si neglijata pana in acest moment de catre statul roman care ar fi trebuit sa cuprinda in arealul sau de problematici privind romanii din diaspora si problema educatiei institutionale in limba romana mult mai extinsa decat prin activitatea Institutului Limbii Romane cu atributii limitate precizate in Hotararea de Guvern 34/1999 pe care o propunem spre abrogare odata cu infiintarea Institutului pentru Invatamantul Romanesc in Strainatate, in subordinea Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice care prin colaborarea cu Ministerul Afacerilor Externe poate stabili organizarea  unor astfel de unitati de invatamant  cu predare in limba romana.

 Am initiat acest proiect legislativ in primul rand pentru situatia cunoscuta in randul comunitatilor de romani, oferind o sansa reintregirii familiilor stabilite in strainatate, sprijinindu-le accesul la educatie peste hotare. Nu am pierdut din vedere posibilitatea cetatenilor romani care au domiciliul sau rezidenta in strainatate, a acelora care nu si-au terminat studiile liceale de a avea aceasta oportunitate, ca in paralel cu serviciul efectuat, sa poata sa-si finalizeze aceste studii, asigurandu-si in acest mod continuitatea educationala insitutionalizata.

 Trebuie sa recunoastem ca prin infiintarea Institutului pentru Invatamantul Romanesc in Strainatate, cu atributiile si competentele specificate in initiativa de modificare legislativa, cetatenii romani din diaspora s-ar bucura de atentia statului roman apreciind eforturile nu doar ca mesaj pozitiv ci ca o sustinere reala si directa a interesului promovarii educatiei si culturii romanesti in strainatate.

 Astfel, in sedinta de ieri a Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor, bucurandu-se de o sustinere unanima, initiativa legislativa a fost votata de catre colegii deputati.

 

Deputat,

Aurelian Mihai

Bucuresti

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13374-COMUNICAT-DE-PRESA.aspx