EXPO MILANO 2015: Schimbarile climatice, a treia cauza majora a nesigurantei alimentare (Caritas)


Schimbarile climatice sunt considerate ca fiind a treia cauza majora a nesigurantei alimentare, care duce la delincventa, migratie si dependenta de ajutoare sociale, potrivit unui sondaj prezentat marti la EXPO Milano 2015 de reteaua Caritas de organizatii catolice de binefacere.
 Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO

Realizat de 98 de organizatii nationale ale Caritas, care actioneaza in tari unde locuieste 83% din populatia mondiala, sondajul arata ca, in perceptia publica, principale cauze ale insecuritatii alimentare sunt: lipsa resurselor (terenuri, seminte, credite, acces la piete) pentru micii agricultori (42% dintre cei intervievati), productivitatea scazuta (36%) si impactul schimbarilor climatice (34% dintre persoanele chestionate).

Celelalte cauze semnalate de Caritas sunt insuficienta protectiei sociale (24%), proasta guvernare (22%), specula (20%), politicile care favorizeaza industria (19%), razboaiele (17%) si lipsa infrastructurii (17%).

Numai 19% dintre cei intervievati au spus ca tara lor se bucura de o totala securitate alimentara si aproape o treime, ca traiesc intr-o tara care se confrunta cu o forma de nesiguranta alimentara. Aproape o jumatate din persoanele care au raspuns la sondaj au afirmat ca securitate alimentara in tara lor este relativa.

'Consecintele insecuritatii alimentare nu sunt numai foamea si malnutritia, ci si migratia, diferenta dintre venituri si delincventa. Lipsa hranei adecvate are impact nu numai asupra sanatatii si mortalitatii, ci si a educatiei si a coruptiei, si favorizeaza o cultura a dependentei de caritate si de ajutorul social', a constatat Caritas.

Organizatiile Caritas din Africa sub-sahariana au observat ca accentul a fost pus pe slaba productivitate agricola si schimbarile climatice, iar cele din Asia au evidentiat lipsa accesului micilor agricultori la resurse si proasta guvernare. Caritasul din America Latina a denuntat specula din domeniul produselor alimentare, in timp ce organizatiile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au reliefat combaterea conflictelor si lipsa apei potabile.

De programele de securitate alimentara realizate de Caritas au beneficiat 106 milioane de persoane in 2013, principalele sectoare vizate fiind instruirea in domeniul agricol (41% din fonduri), agricultura durabila (39%), distribuirea alimentelor si semintelor in cazuri de urgenta (39%), precum si imbunatatirea alimentatiei si a sanatatii (39%).

Rezultatele sondajului au fost prezentate de cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga din Honduras, presedinte inca in exercitiu al Caritas Internationalis, si cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, presedinte ales saptamana trecuta la adunarea generala a organizatiei. Caritas Internationalis este o confederatie mondiala de organizatii catolice de ajutorare si dezvoltare, prezenta in peste 200 de tari si teritorii din toata lumea.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Cristina Mac)


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13303-EXPO-MILANO-2015-Schimbarile-climatice-a-treia-cauza-majora-a-nesigurantei-alimentare-Caritas.aspx