George Damian: De ce a aparat Putin Pactul Hitler-Stalin în fata Angelei Merkel?


Putin a abordat duminica o tema mai putin actuala: Pactul Hitler-Stalin, denumit gresit Pactul Ribbentrop Molotov, si a facut acest lucru la conferinta de presa tinuta impreuna cu Angela Merkel la Moscova, scrie istoricul George Damian in www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Afirmatiile lui Putin sunt destul de limpezi: "Uniunea Sovietica a facut imense eforturi pentru a crea conditiile favorabile unei rezistente colective la nazismul in Germania, pentru a forma un bloc antifascist in Europa. Dar toate aceste eforturi nu au avut succes (...) Cand a realizat ca a fost lasata singura in fata Germaniei lui Hitler, URSS a luat masuri pentru a evita o confruntare directa, si a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop (...) Acest pact avea sens din punct de vedere al garantiilor de securitate pentru Uniunea Sovietica". Angela Merkel a avut o parere diferita: "Este greu de inteles pactul Molotov-Ribbentrop, daca nu luam in considerare clauza aditionala secreta. Din acest punct de vedere, eu cred ca nu a fost corect, ceea ce s-a facut a fost ilegitim".

Putin a avut de-a lungul timpului o atitudine schimbatoare fata de Pactul Hitler-Stalin. In 2009 Putin spunea ca intelegerea dintre Hitler si Stalin a reprezentat "o intelegere pentru rezolvarea unei probleme pe seama altora". Pe atunci Putin credea ca protocolul secret al Pactului Hitler-Stalin (prin care tarile Baltice, o parte din Polonia si Basarabia urmau sa treaca in sfera de influenta a Uniunii Sovietice) a fost inacceptabil din punct de vedere moral, iar din punct de vedere politic a fost lipsit de sens, daunator si periculos. Ar mai exista si alte exemple ale schimbarii atitudinii lui Putin fata de Pactul Hitler-Stalin, insa este inutil sa le repetam aici.

Afirmatia de duminica a lui Putin constituie o repetare a tezelor istorice sovietice. Iar istoriografia sovietica facea mai degraba parte din aparatul de propaganda, fara legaturi cu cercetarea stiintifica. Deschiderea arhivelor de la sfarsitul razboiului pana in ziua de azi a scos la iveala cam toate documentele de care ar fi nevoie pentru a intelege ca teze sovietica este mincinoasa.

Din toamna anului 1938, dupa ce Hitler a procedat la spargerea Cehoslovaciei, Marea Britanie si Franta au incercat din rasputeri sa creeze un front estic care sa se opuna agresiunii naziste. Piesa principala a acestui front urma sa fie Uniunea Sovietica – insa Polonia si Romania au fost reticente in a se alia cu vecinul lor pe care il cunosteau prea bine. Putin, imbratisand tezele sovietice, sugereaza ca occidentalii au fost vinovati de esecul unei intelegeri cu Uniunea Sovietica. Insa desfasurarea propriu-zisa a negocierilor contrazice aceasta teza. Stalin a incheiat intelegerea cu Hitler chiar in momentul in care in orientul indepartat se dadea o batalie necunoscuta in manualele noastre. La Halhin Gol, generalul Jukov zdrobea armatele japoneze – Stalin scapa de cosmarul unui razboi pe doua fronturi si se putea concentra asupra Europei. Cosmarul razboiului pe doua fronturi devenea din acest moment problema lui Hitler.

Referinta lui Putin la Pactul Hitler-Stalin din 1939 de fata cu Angela Merkel pare ca ar constitui o invitatie la o repetare a intelegerii ruso-germane (invitatie respinsa scurt de cancelarul german in fata camerelor de luat vederi). Cert ramane un singur lucru: Putin vrea o intelegere cu un "sef" al Europei (ceea ce nu prea exista), vrea sa discute in termenii simpli ai acordului de la Ialta, sa traga niste linii pe o harta si sa isi asigure granitele imperiale. Doar ca lumea s-a schimbat foarte mult de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Astfel de inetelegeri nu mai functioneaza, oricat si le-ar dori Rusia.

In eventualitatea unor rearanjamente politice si teritoriale in regiunile ce apartin Poloniei, sferele de influenta ale Germaniei si ale U.R.S.S. vor fi limitate conform liniei raurilor Narev, Vistula si San. Chestiunea privind modul in care interesele ambelor parti fac dorita pastrarea statului independent Polon si cum acest stat trebuie demarcat, poate fi determinat doar in cursul viitoarelor discutii politice.

Privitor la Sud-estul Europei, atentia este atrasa de catre partea Sovietica privitor la interesul acesteia in Basarabia. Partea Germana declara dezinteresul politic total in aceasta regiune.

Prezentul Protocol trebuie tratat de ambele parti ca unul strict secret.

Moscova, 23 August 1939

Pentru Guvernul Reich-ului German, v. Ribbentrop

Plenipotentiarul Guvernului U.R.S.S., V. Molotov
Sursa: Romanian Global News

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13273-George-Damian-De-ce-a-aparat-Putin-Pactul-Hitler-Stalin-238-n-fata-Angelei-Merkel.aspx