CARAREA FLORILOR

Dorel SCHOR

Acesta este titlul expozitiei de pictura, fotografie, grafica si sculptura deschisa la Auditoriumul de pe Muntele Carmel, in Haifa, la care pot fi admirate lucrarile a nu mai putin de douazeci creatori. Toate exponatele ne prezinta flori, diversitatea florilor in culorile si farmecul lor, incercand si sa descifreze misterul si semnifictia lor, capacitatea de a da nastere unei emotii.

Capul de afis al expozitiei este asigurat de prestigioasa prezenta a picturilor semnate de Baruch Elron care, numai el, ar fi putut sa ilustreze, prin varietatea creatiei sale, multiplele aspecte diverse pe care le sugereaza limbajul florilor. Exista multe interpretari, multe obiceiuri de a darui flori, multe intelesuri ascunse in gestul acesta aparent simplu. Caci tipul de floare, culoarea, numarul de fire prinse in buchet spun intotdeauna ceva. Dar ce?!

 Voi insirui o parte din cuvintele traduse prin flori (sau flori in loc de cuvinte), marturisind sincer ca pentru mine unele sunt surprinzatoare. Florile pot exprima iubire, tristete, splendoare, inspiratie, delicatete, asteptare, puritate, noroc, dor, bucurie. Dar transmit si urari de bine, dorinta, prietenie, noblete, speranta, protectie, loialitate, consolare, prioritate, uitare, rabdare, fidelitate, frumusete...Precum si ambitie, gelozie, tacere, vitejie, picanterie, deceptie, lumina, prevenire, pace, gratie, moarte si... casatorie.

Sunt flori care reprezinta simbolic teritorii. In S.U.A., de pilda, fiecare din cele 50 de state are o floare specifica. Florida (!) pe cea de portocal, New York-ul trandafirul etc... Sa nu uitam din istorie razboiul celor doua roze sau heraldica din care florile nu lipsesc. Ii voi cita, dintre artistii participanti la expozitie pe Nurit Epstein, Tatiana Boloconenco, Haim Biran, Liora Dreifus, Ayala Hohma, Dan Lioni, Bubi Lichtenberg, Ruti Segal, Natur Natur, Tamar Magdal, Olya Kirzner, Iulia Krasnov, Arie Rubinovici, Ahuva Serman, toti cu tendinta realismului spre rigoare si simplitate. Curatoarea expozitiei este Shuli Feuer Scheinwald.
-------------------------------
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
1 mai 2015


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13263-CARAREA-FLORILOR.aspx