Eva Simon: Incompatibilitatea care ne încurca viata


De luni de zile se tot impiedica de acest cuvant urat si lung – incompatibilitate - Autoguvernarea pe tara a Romanilor din Ungaria. Un cuvant care nici in ungureste nu suna nici mai bine, nici mai scurt: összeférhetetlenség.

Incompatibilitatea inseamna, in explicatie juristica, o stare de nepotrivire intre doua functii, profesii sau sarcini, care fac ca o persoana sa nu le poata exercita ori ocupa in acelasi timp. Pana la alegerile minoritare din toamna anului trecut, o persoana putea fi, in acelasi timp, de exemplu, presedinte al unei autoguvernari de sector din Budapesta, presedinte al autoguvernarii pe Capitala si membru in adunarea generala si sef de comisie in autoguvernarea pe tara. Acesta a fost cazul Anei Roxin din Budapesta. Dar tot asa a indeplinit trei functii (presedinte la nivel local si judetean si membru in AtRU) si doamna Elena Silaghi din Bedeu. Legea Nationalitatilor din 2011 insa reglementeaza pentru prima data si problemele de incompatibilitate in cazul autoguvernarilor minoritare. Iar asta da multa durere de cap unora.

In prima varianta a legii, care a fost modificata brusc inaintea alegerilor din 2014, figura ca element de incompatibilitate si faptul ca un angajat al institutiei de invatamant, administrata de autoguvernarea pe tara, sa devina membru in autoguvernare. Daca ramanea neschimbat acest punct, atunci in AtRU nu ar putea fi azi nici un professor de la scolile romanesti din Jula, Chitighaz, Batania, Sacal sau Aletea, toate acestea fiind administrate de AtRU.

Dar, spre marea bucurie a unora, acest singur punct a fost modificat, si profesorii – angajati ai autoguvernarilor minoritare – s-au putut avanta in luptele electorale si castiga locuri in autoguvernari. Prin asta s-a deschis calea ca unele scoli sa devina adevarate sedii pentru campanii electorale, iar profesorii unelte electorale, uitand pentru cateva luni bune de adevarata menire a institutiei. S-au lasat la o parte necesitatile copiilor, fiind mult mai importanti parintii: cei mici nu au drept de vot, in schimb parintii si bunicii lor – da. si da-i si lupta..., cum ar zice marele dramaturg. Ce nu interzice legea, e slobod.

Autoguvernarea pe tara a Romanilor din Ungaria s-a lovit pentru prima data de problema incompatibilitatii atunci cand la alegerile din octombrie 2014 a castigat un loc in Adunarea generala si Trajan Kreszta, purtatorul de cuvant al romanilor in Parlament. Functia de parlamentar cu cea de membru in AtRU a devenit incompatibila, astfel ca Kreszta a ales varianta mai buna pentru el, renuntand la postul de presedinte al ATRU pe care l-a indeplinit din 1999 pana in 2014. Apoi, ca sa poata fi ales de presedinte, Tiberiu Juhász a trebuit sa renunte la postul de sef de Oficiu al ATRU. La impartirea functiilor de varf, Erica Borbély, directoarea scolii din Chitighaz a fost aleasa in functia de vicepresedinte al ATRU, care s-a dovedit a fi insa incompatibila, asa ca doamna Borbély a fost nevoita sa renunte la functia mult dorita, multumindu-se pana la urma doar cu cea de consilier pe probleme de invatamant. Cea mai noua lovitura a regulii de incompatibilitate au suferit-o directoarea revistei Cronica, Delia Kovacs, care nu mai poate fi membru in Comisia Civila si pentru Tineret, precum si Ana Roxin si fratele ei, Bálint István, care sunt presedinti in doua autoguvernari de sectoare din Budapesta (sect. V si XIII), prima e presedinta, iar al doilea e vicepresedinte la Autoguvernarea pe Capitala (cu functie de autoguvernare teritoriala).

Cei care au inventat regula incompatibilitatii probabil stiau ca vor fi unii oameni, care vor dori sa stapaneasca cat mai multe functii, sa ia bani din cat mai multe parti si sa tina sub control tot ce se poate. Iata ca e buna la ceva si Legea Nationalitatilor din Ungaria.

Eva Simon, Foaia Romaneasca
Sursa: Romanian Global News

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13229-Eva-Simon-Incompatibilitatea-care-ne-238-ncurca-viata.aspx