SCHITE UMORISTICE (27) – O SUTA DE DOLARI

Dorel SCHOR

Boris Israelovici Glazpapier isi sufla nasul intr-o batista enorma, sovietica, si mi se plange:
- Am o ruda in Canada. Nu ma intreba exact cum mi-e ruda, ca nu stiu. Un om foarte cumsecade, ceva mai in varsta, are un restaurant chinezesc la Montreal. Restaurantul se numeste Fay-Bysh. De ce? Foarte simplu, pentru ca pe el il cheama Faibis. Intr-o zi, cam acum un an, primesc de la unchiul Faibis o suta de dolari. O suta de dolari sunt ceva, nu? Oricand si oriunde, fie criza cat de rea, o suta de dolari raman o suta de dolari. Ce sa-ti spun, ne-am bucurat grozav...
- Inteleg foarte bine, il asigur. O suta de dolari sunt...
- Exact! Si atunci imi spune Liuba, nevasta-mea: „De luni de zile nu mi-am cumparat o pereche de pantofi ca lumea, ce-ar fi sa profitam de ocazie si sa ma incalt si eu mai modern?". Ce puteam sa-i spun? Aveam o suta de dolari la care nici nu m-am asteptat, asa ca i-am dat pe niste pantofi italienesti. Nu trec doua zile si vede nevasta-mea la un magazin, un serviciu de cristal. „Nici nu stii, imi zice, de cand imi doresc eu asa un serviciu de cristal, ca madam Brodiciche are tot asa unul si-mi scoate sufletul de cate ori ma duc la ea, in fiecare zi". Spun eu, nu e mai bine sa nu te duci la ea, decat sa aruncam banii pe sticlaria asta care e buna numai s-o stergi de praf?

Pe scurt, ca sa nu mai lungim, am adus eu argumente foarte sanatoase si, pana la urma, am cumparat serviciul. Dar nu m-am amarat prea tare, vorba aia, daca nu primeam o suta de dolari si primeam cadou un serviciu de cristal, ce era?
- Calul de dar...
- Exact, cu toate ca darul a mers pe pantofi...

Numai ca peste vreo doua saptamani, imi spune Liuba ca are o ideie. Chiar in clipa in care mi-a spus ca are o ideie, am simtit asa un junghi usor in stanga, dar nu am vrut s-o sperii. „Tot am primit o suta de dolari la care nu ne-am asteptat, zice ea, ce-ar fi sa-mi cumpar o haina de piele moderna?".
- Inteleg foarte bine... Si ati cumparat haina de piele.
- Exact! Dar sa stii ca nu m-am omorat. Ce era daca nu primeam cadou o suta de dolari? Ce era daca primeam un pachet cu o haina de piele din Canada? Nu ma bucuram? Ma bucuram, noi sa fim sanatosi, altii au necazuri mai mari...
- Fereasca Dumnezeu!
- Da, dar nu m-a ferit, pentru ca dupa o pauza de, hai sa spunem o luna, ce crezi ca-mi zice Liuba? „Ai vazut ce lantisor cu diamante are madam Gurnist? Ea isi poate permite si noi nu? Vreau si eu asa ceva". Mama draga, i-am spus, ce rost are sa cumperi la fel cu ea?
- Bun argument,
- Te cred. Chiar si Liuba mi-a dat dreptate. Ai dreptate, mi-a spus, noi o sa cumparam ceva mult mai grozav. Tot am primit o suta de dolari pe daiboj, o s-o inebunim pe madam Gurnist!... Asa ca am cumparat un pandantiv exclusiv.

De atunci am ramas cu un sughit care ma apuca la serviciu. Si ca sa ma linistesc imi spun: ce era daca nu primeam cadou o suta de dolari? Divortam? Nu divortam, cine are putere sa divorteze? Si cand ma gandesc asa, sughitul ma lasa... Acuma, hai sa-ti spun sfarsitul. Ieri am primit inca o suta de dolari. Am o mare rugaminte la matale. Eu ii schimb in shekeli, ti-i dau matale si, cand o sa fim impreuna cu Liuba, eu cica te rog sa-mi imprumuti niste bani, mata imi plasezi suma si gata!
- Si la ce o sa ajute?
- Cum la ce? Sa stie Liuba ca am datorii pana si la unul ca dumneata... Isi mai poate permite s-o faca pe cucoana?

Dorel SCHOR
Tel Aviv
19 februarie 2015

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a13035-SCHITE-UMORISTICE-27-–-O-SUTA-DE-DOLARI.aspx