Traian Basescu la Roma

I.

In traditia bizantina a culorilor definitorii pentru partide, la alegerile din 2004 au concurat pravoslavnicii „albastri" si „portocalii" prooccidentali. Dupa victoria surprinzatoare a celor din urma pana si in Ucraina, ce obligatii are de indeplinit in est si vest, Romania? Vizita noului Presedinte Traian Basescu la Chisinau, la poporul sau din republica vecina direct subordonata politic Cremlinului si religios Patriarhului intregii Rusii Alexei II, a fost de bun augur, dar piatra de hotar, de incercare a noului regim, ca si a celor precedente de altfel, e vizita la Papa de la Roma.

II.

Patriarhul occidentului, Papa Ioan Paul II primeste de la sine inteles pe toti sefii de state si patriarhii orientali. Acesta este punctul de plecare al agendei noului Presedinte si al Preafericitului Parinte Patriath Teoctist in Europa, in lumea romano-catolicilor. Roma are din totdeauna, dar mai ales in zilele noastre, o deschidere fara precedent fata de romani, dar ea a fost boicotata si de ortodoxo-comunistul Nicolae Ceausescu si de (neo)comunistul Ion Iliescu. Primul era oarecum incatusat intr-un „Lagar", dupa o Cortina de Fier pazita de Armata Rosie, in Pactul de la Varsovia, CAER. Al doilea era un agent de influenta, pregatit de Moscova inca sub Stalin sa-i apere pe romani cu duhul si sobornicia pravoslavnica in forma sa secularizata, marxist-leninista, de influenta nefasta a capitalismului si occidentului.

III.

Ceausescu a fost la Roma si a promis marea cu sarea occidentului, ceea ce a facut posibila dezvoltarea si bunastarea anilor '70, dar cand Mihail S. Gorbaciov a deschis larg portile Lagarului comunist, Ceausescu si-a dat arama pe fata si a fost impuscat. Iliescu cu Preafericitul au fost si ei de nenumarate ori la Papa de la Roma, in occident si au cautat sa preamareasca Revolutia din 1989 si reorientarea moldo-valaha de la est spre vest. Dar n-au fost nici credibili, nici la inaltimea mometului istoric dupa vizita Papei Ioan Paul II la romani si sunt marginalizati.

IV.

Presedintele democrat Traian Basescu va trebui sa-i depaseasca pe predecesorii ortodoxo-(neo)comunisti. El, impreuna cu BOR-ul, Parlamentul etc., are vointa si legitimitatea de a-i scoate pe romani din izolarea, mizeria milenara prin inceperea unui dialog deschis si sincer cu Roma. Acesta este fundamentul autentic si singura garantie a integrarii durabile a Romaniei, Moldovei in Europa si in acelasi timp ofera si sansa emanciparii romanilor din Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia si a milioanelor la munca in occident.

V.

Domnitorii moldo-valahi, de la Stefan cel Mare si Sfant, Mihai Viteazul pana azi, coopereaza pozitiv sau negativ, volens, nolens cu „a doua si a treia" Roma, Imperiul Otoman si Rus, dar si cu Sfantul Imperiu Roman, Roma. Latinii pravoslavnici, moldo-valahii sunt religios si politic, duhovniceste, soborniceste, geostategic predispusi si intr-un anumit sens, chiar condamnati la o duplicitate bine cunoscuta si in occident. In efortul lor de supravietuire, cu un picior in rasarit si altul in apus, sunt insa prinsi in final cu ocaua mica si lichidati ca Ceausescu, Ion Antonescu, Mihai Viteazul sau inlaturati de la putere ca tademul Iliescu-Nastase, dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen.

Va urma

 

Prof. dr. Viorel Roman, consilier academic la Universitatea din Bremen, Germania

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1303-Traian-Basescu-la-Roma.aspx