Din Lumea... lui Stanley Kramer (687)

* Intr-un discurs tinut la 15 Martie, 1884, in fata Reichstag-ului (Parlamentul german) cancelarul Bismarck a lansat una din formulele pe care le-a indragit cel mai mult: "Politica nu este o stiinta exacta -Die politik ist keine exakte wissenschaft- ci o arta". Legat de acelasi subiect politologul francez, Claude Levi-Strauss declara ca stiintele umane nu sunt stiinte decat printr-o magulitoare impostura. Nu este intentia mea de a trece in revista toate mintile luminate, care s-au dedicat studiului a ceea ce noi numim politica. Oricum pe acest esichier au patruns legiuni de incapabili, neaveniti si profitori care nu urmaresc sensul nobil si aristotelic al cuvantului "politica" (organizarea cetatii, in greceste polis) ci in exclusivitate manevre politicianiste. Pentru acesti impostori se potriveste perfect maxima lui Charles Maurras, prezentata in "Cercetare asupra monarhiei“: Politica inainte de toate -Politique d’abord. Un studiu recent arata ca 64% dintre americani, sunt nemultumiti de prestatia celor din Colina Capitoliului. Cat despre alesii Romaniei, imi amintesc cu regret o intalnire pe care am avut-o in urma cu ani, cu o delegatie parlamentara romana, aflata in SUA la invitatia guvernului american -Defense Department. Cu exceptia senatorilor Gheorghe Ana, Dumitru Badea, Karoly F Szabo si Radu Timofte, restul delegatiei mi s-a parut desprinsa dintr-un roman Kafkian. Dar sa revin la politicienii nostri. Recentele audieri in senatul SUA, privind nominalizarea in functia de ministru de externe-Secretary of State - a Dr. Condoleezza Rice, au demonstrat din partea unor politicieni, maniere greu de intalnit pana si la floraresele din piata Floreasca sau precupetele din piata Matache Macelaru. Eroina principala a acestor iesiri infantile, nu a fost alta decat senatorul de California, Barbara Boxer. Acum imi explic de ce, ziua in care Barbara a fost aleasa in Senatul SUA a fost denumita de Dennis Prager drept cea mai intunecata zi din politica americana, iar fostul vicepresedinte, Dan Quayle, a definit durerea pricinuita de alegerea Barbarei Boxer, similara cu pierderea alegerilor de catre presedintele George H W Bush. Ma surprinde ca nimeni, dar absolut nimeni, din partidul de care apartine, nu-i tempereaza zelul. Probabil, mult schimbata la fata, Hillary R.Clinton, intrata deja in cursa pentru campania prezidentiala din 2008, va realiza deserviciile pe care i le cauzeaza senatorul de California. Cat despre “Condy”, este prea elevata sa se coboare la nivelul Barbarei. Totdeauna am fost convins ca in spatele numelui se ascunde o personalitate proprie. Oricum, Barbara este nume predestinat .....

* In sfarsit o veste buna, venita de la sud de Rio Grande. Nu, nu va speriati ! Nu este vorba de cohortele de ilegali care ne invadeaza zilnic tara si care vor sa renunte la asemenea practici. Este vorba de o conationala de-a lor, care se va stabili legal in statul Texas. Numele distinsei persoane este Maria Asuncion Aramburuzabala, proprietara firmei Corona si mostenitoarea unei impresionante averi, cifrata la 1,5 miliarde dolari. Fericitul nu este altul decat Tony Garza, ambasadorul nostru la Mexico City si un prieten apropiat al presedintelui George W Bush. Voci autorizate confirma faptul ca Tony vizeaza fotoliul de guvernator al statului Texas . Succes... Maria Asuncion.

* Se estimeaza ca aproximativ 8 milioane de Irakieni s-au prezentat la alegerile parlamentare din Irak. Aceasta reprezinta cca.60% din populatia apta de vot. Tot felul de detractori, de pe aici si aiurea, au prevazut un esec total. V-ati inselat, domnilor. In Irak si nu numai acolo, democratia curge ca un rau imbelsugat. Pentru a implementa-o deplin, imi permit cu respect sa amintesc o butada piparata a politicianului francez, Edouard Herriot; "Democratia este fata buna, dar, ca sa nu te-nsele, trebuie sa faci zilnic dragoste cu ea- La democratie est une bonne fille, mais pour qu’elle soit fidele, il faut faire l’amour avec elle tous les jours “. Felicitari acestui Bismarck autohton, -presedintele George W Bush, care a facut posibil acest eveniment de exceptie. Ma surprinde ca invitatia primita la ceremonia de investitura a presedintelui SUA, a trecut total neobservata! Sa fie invidia, ignoranta, indolenta... Sau toate la un loc?!?

A.C. Ton

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1299-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-687.aspx