Marsul Secuilor de la Târgu Mures ar beneficia de finantare externa, sustine seful comisiei de avizare manifestarilor publice


Teful Comisiei de avizare a manifestarilor publice din Targu Mures, Valentin Bretfelean, a declarat luni, in cadrul dezbaterilor pe marginea solicitarii formulate de Asociatia Siculitas, prin liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, de organizare, in data de 10 martie, a unui mars al secuilor prin oras, ca manifestarea ar beneficia de finantare externa.
 Foto: (c) DORINA MATIS/AGERPRES ARHIV

'Pentru a aduce atatia oameni in Targu Mures, sa platesti atatea autobuze, sa le dai de baut pe traseu ca sa fie destul de bine turmentati sa isi asume activitati de scoatere a sabiei in oras cum s-a intamplat anul trecut, de lovire a jandarmului, cum s-a intamplat anul trecut, sa cheltuiesti atatia bani, e clar ca exista o finantare. Eu am identificat aceasta amenintare ca fiind externa din declaratiile organizatorilor din anii precedenti si, dupa cum bine ati vazut, domnul Izsak Balazs Arpad nu m-a contrazis', a sustinut Valentin Bretfelean.

Acesta a spus ca, in conformitate cu lit. h din art.10 Legea 60 din 1991 organizatorii sunt obligati sa-i indeparteze dintre manifestanti pe cei care produc tulburari sau care incearca sa schimbe scopul declarat al activitatii si ca nici in 2013, nici in 2014, organizatorii nu si-au facut datoria, nu au respectat legea, nu i-au indepartat si nici nu i-au predat organelor de ordine pe cei care au actionat in sens provocator.

Brtefelean a mai aratat ca Izsak Balazs a refuzat luni sa semneze procesul verbal al sedintei comisiei de avizare, deoarece 'actioneaza cu dublu standard: una spune in mass-media si in comisia de avizare si in subsidiar deruleaza activitati care sa duca la nerespectarea legii'.

'Acesta este motivul pentru care nu a dorit sa semneze procesul verbal, pentru ca prin semnatura ar fi recunoscut ca actioneaza duplicitar. Comisia are rol obligatoriu, dar consultativ. In sensul ca este obligatoriu a se intruni si a-si exprima un punct de vedere, dar este consultativa concluzia ei pentru primarul municipiului Targu Mures. Cu toate acestea, primarul municipiului Targu Mures s-a pronuntat impotriva marsului si a manifestarii din fata Prefecturii deoarece precedentul creat in anii trecuti l-a indrituit sa ia aceasta decizie.

Aceasta comisie s-a mai intrunit o data iar asociatiei deja i s-a adus la cunostinta, in scris, faptul ca ii este interzis a organiza marsuri si alte tipuri de manifestari in Targu Mures, in afara de cea comemorativ-istorica. Daca si in anul acesta vor continua sa nu respecte legea, vor ajunge acolo unde a propus unul din membrii comisiei, ca aceasta organizatie sa nu mai poata organiza niciun fel de manifestari pe raza municipiului Targu Mures', a spus Valentin Bretfelean.

In timpul dezbaterilor comisiei, la care a asistat si presa, Valentin Bretfelean i-a spus liderului CNS, Izsak Balazs, ca UDMR organizeaza de 25 de ani manifestari comemorative in data de 15 martie si ca acestea au fost organizate cu respect fata de populatia romana, spre deosebire de manifestarea din 10 martie in care au fost scandate numeroase lozinci antiromanesti si antistatale.

Intrucat organizatorii nu au putut oferi detalii cu privire la modul in care vor fi asigurate masurile de ordine in cazul unui mars prin oras sau cu privire la masurile care ar putea fi luate in cazul constatarii ca in grupul de manifestanti s-au infiltrat elemente extremiste, la fel cum s-a intamplat anul trecut, comisia a dat aviz negativ pentru marsul de protest.

'Comisia, in integralitatea sa, avand la baza prevederile Legii 60 din 1991, s-a exprimat pentru avizarea actiunilor comemorativ-istorice si pentru neavizarea marsului si a actiunii de protest din fata Prefecturii Mures. Ati asistat de asemenea la prezentarea unor filmulete care au relevat fara tagada aspecte de destabilizare interetnica si sociala la Targu Mures, actiuni derulate in anul 2013 si 2014 in organizarea aceleiasi organizatii. Cu certitudine, anul acesta, institutiile statului roman vor actiona cu si mai multa fermitate.

Anul trecut au fost declarati 4 cetateni indezirabili, s-au deschis trei dosare penale si au fost aplicate 11 sanctiuni contraventionale. Pe tot parcursul manifestarilor, respectiv marsului si protestului din fata Prefecturii, atat in 2013, cat si 2014 s-au scandat lozinci anticonstitutionale, autonomist-iredentiste, separatiste pe criterii etnice si s-au adus ofense grave natiunii romane. Nu cred ca Targu Muresul, care este un oras multicultural, unde romanii si maghiarii traiesc in pace, au nevoie de asemenea provocari care sa conduca inclusiv la conflicte', a declarat Valentin Bretfelean.

De cealalta parte, Izsak Balazs, a mentionat ca o decizie cu privire la marsul din 10 martie va fi luata si in functie de rezultatele demersurilor legale pe care le-a facut asociatia sa si ca, intrucat comisia este un organ consultativ, 'ceea ce decide comisia nu are valoare juridica obligatorie'.

'Desigur, cantaresc argumentele comisiei, pentru ca noi, ca si pana acum, am dori o buna colaborare cu autoritatile, am dori ca totul sa se desfasoare intr-un climat de pace si dialog, ceea ce este pentru noi deosebit de important. Dar trebuie sa facem distinctie intre aceste dorinte si respectarea legii. Deci noi respectam legea si asteptam respectarea legii de la autoritatile publice.

Consideram ca baza pacii sociale este intotdeauna respectarea legii intocmai. Astept ca organele abilitate ale statului sa spuna un cuvant, sa spuna o pozitie clara. Daca ceea ce am primit noi, aceasta adresa, este doar o adresa sau o decizie, daca exista un act al primarului privind marsul descris in declaratia prealabila. Deci cerem respectarea legilor de catre autoritati. Daca primarul va sustine comisia — avem o actiune la tribunal, pentru noi si asta conteaza, deci folosim toate institutiile statului de drept pentru a duce la indeplinire ceea ce ne-am propus', a sustinut Izsak Balazs.

In cadrul reuniunii, acesta le-a spus reprezentantilor jandarmilor ca autorii incidentelor de anul trecut din timpul marsului nu au fost invitatii organizatorilor si ca nicaieri in procesele verbale intocmite de Jandarmerie nu figureaza ca in 2014 s-ar fi scandat lozinci defaimatoare la adresa tarii sau cu caracter sovin.

In timpul dezbaterilor pe marginea solicitarii Asociatiei Siculitas de organizare a marsului prin Targu Mures, membrilor comisiei le-au fost prezentate imagini de la marsul din 2013 si de la cel din 2014, in care participantii scandau lozinci precum 'Tinutul Secuiesc nu e Romania', 'Ardealul va fi al Ungariei', 'Sa piara Trianonul', 'Strainilor, plecati acasa', 'In Bucuresti toti sunt tigani', precum si actele de agresiune la care s-au dedat unii dintre participanti.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matis, editor: Diana Dumitru)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12943-Marsul-Secuilor-de-la-T226-rgu-Mures-ar-beneficia-de-finantare-externa-sustine-seful-comisiei-de-avizare-manifestarilor-publice.aspx