Ambasadorul Ion Jinga, dupa prezentarea Simfoniei a III-a la Royal Festival Hall: Enescu a revenit la Londra


Trimisul special al AGERPRES, Daniel Popescu, transmite: Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, considera ca Enescu a revenit in capitala Marii Britanii, dupa primirea entuziasta a prezentarii "Simfonia a III-a", sambata seara, la Royal Festival Hall de la Southbank Centre, de catre London Philharmonic Orchestra, in premiera pe o scena londoneza.
 Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVA

"Enescu a revenit la Londra pentru ca in perioada interbelica acesta era o prezenta frecventa pe malurile Tamisei, pe marile scene londoneze, Enescu violonistul, Enescu dirijorul, Enescu profesorul", a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga.

La receptia oferita dupa concert de Ambasada Romaniei la Londra, Jinga a afirmat ca "din pacate, dimensiunea de compozitor a lui Enescu a fost mai putin cunoscuta" si ca "prin ceea ce s-a intamplat in seara aceasta si prin toata seria de evenimente organizate in ultima luna pentru a-l sarbatori si a-l promova, s-a reusit doar un inceput din ceea ce ar trebui sa fie marea revenire a acestuia pe scenele londoneze".

Diplomatul roman si-a exprimat satisfactia de a-l fi auzit pe Vladimir Jurowski "spunand acelasi lucru, anume ca George Enescu va reveni si aceasta seara este doar un inceput". "In acelasi timp, cred ca personalitatea lui George Enescu nu poate fi despartita de latura sa umana. Pentru ca el a fost nu numai un compozitor de geniu, el a fost un mare roman care si-a iubit tara, un om care si-a servit patria cu instrumentele si cu armele pe care le-a avut el la dispozitie: pana, arcusul si bagheta", a spus Ion Jinga.

Ambasadorul a elogiat "generozitatea rar intalnita" a lui George Enescu, "un om care si-a ajutat concetatenii, care a sustinut moralul populatiei romanesti si a trupelor romane in doua razboaie mondiale, un om care si-a pastrat verticalitatea si a ramas nu doar un umanist, ci si un democrat intr-o perioada in care a fi democrat era considerat o crima".

"Si care chiar si atunci cand a plecat din Romania a ramas roman, a plecat sa promoveze valorile, cultura si radacinile sale. Enescu este un model, Enescu este o sursa de inspiratie si Enescu este contemporanul nostru", a mai spus Ion Jinga.

In opinia directorului ICR Londra, Dorian Branea, programul institutiei pe care o conduce — "Luna Enescu la Londra" (22 ianuarie — 7 februarie) — a consacrat un model de promovare internationala a lui George Enescu.

"Programul Institutului Cultural Roman "Luna Enescu la Londra" a consacrat, in opinia mea, un model de promovare internationala a marelui nostru compozitor. Un dirijor celebru si o orchestra de prim rang canta Enescu la Bucuresti la invitatia Festivalului International "George Enescu". Concertul e reluat apoi intr-una dintre capitalele globale ale culturii. Institutului Cultural Roman construieste in jurul acestui eveniment un intreg program de promovare pentru a crea cat mai multa reverberare. Iata formula londoneza al carei succes ne-a depasit noua insine asteptarile", a spus Branea.

In acelasi cadru, directorul ARTEXIM, Mihai Constantinescu, a declarat, pentru AGERPRES, ca editia viitoare a Festivalului International "George Enescu" va fi deschisa, pe 2 septembrie 2017, cu opera Oedip in interpretarea London Philharmonic Orchestra, avandu-i pe Vladimir Jurowski la pupitru si pe baritonul John Riley in rolul Oedipe.

Ampla actiune dedicata lui George Enescu la 60 de ani de la moartea compozitorului, prima de acest fel in Marea Britanie, programul "Luna Enescu" a fost realizat de ICR Londra in parteneriat cu Ambasada Romanei la Londra, Festivalul International "George Enescu" de la Bucuresti, Muzeul National "George Enescu", Radio Romania si revista "The Gramophone", cu sprijinul Invitation Romania Travel.

AGERPRES / (AS — editor: Marius Fratila)
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12941-Ambasadorul-Ion-Jinga-dupa-prezentarea-Simfoniei-a-III-a-la-Royal-Festival-Hall-Enescu-a-revenit-la-Londra.aspx