ITZHAK HANIT ÎN LINIE DREAPTA

Dorel SCHOR


La Casa Artistilor din Tel Aviv poate fi vizitata expozitia permanenta a lui Itzhak Hanit. O expozitie de gravura, monoprint si imprimare, la baza fiecarui desen aflanu-se culoarea. Dar cine este Itzhak Hanit? Un om simpatic, popular si modest, cu o biografie interesanta. Artistul s-a nascut la Iasi, se numea Suliteanu, nume care ar fi echivalentul ebraicului Hanit. A invatat intai la Academia de arta Bezalel din Ierusalim si apoi la Scoala Superioara de Pictura din Tel Aviv. A lucrat la televiziunea israeliana ca director de imagine (cameraman) si scenograf la televiziunea educativa. Il regasim acum la sediul Uniunii Artistilor Plastici in atelierul de gravura.

Pana a se consacra gravurii, Itzhak a fost un bun pictor expresionist, figurativ si partial abstract, influentat oarecum de avangarda rusa, de constructivism, de pictorii Paul Klee sau Kandinski. Si a ajuns curand la concluzia ca mai mult i se potriveste, ca tip de exprimare, grafica in stil geometric-abstract care ar sta, de fapt, la baza modernismului. Incat a trecut la forme stilizate, cu un mesaj emotionant, caruia i-a acordat un camp vizual prioritar.

In mod obisnuit, mijlocul principal de expresie al graficii este linia si desenul, nu culoarea. Itzhak Hanit o reconsidera insa, cromatica oferind lucrarilor o aparenta naturala combinata cu elemente de stilizare. Compozitiile sale sunt geometrice, lipsite de disonanta, sugerand spontaneitate in culori. Stilul lui este asociativ, vizual si ideatic. Artistul ne invita in universul cosmic, in care predomina miscarea, dinamica astrelor, fireasca aparitie a vietii, evolutia si „creatia" omului... Intuitie si spontaneitate, expresivitate si impact imperativ asupra privitorului, abordare temerara, neconventionala a temei - iata ce caracterizeaza lucrarile acestui neobosit novator.

Numai in ultimii ani, Itzhak Hanit a vernisat cinci expozitii personale si a participat la opt expozitii de grup in tara si peste hotare.

Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
30 ianuarie 2015


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12930-ITZHAK-HANIT-206-N-LINIE-DREAPTA.aspx