Canadienii la Baia Mare

Timp de doua zile, in Baia Mare, cultura si civilizatia canadiene au fost in centrul atentiei

Joi, 8 aprilie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu" a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a patra Conferinte internationale neconventionale a tinerilor canadianisti, organizate de Centrul de Studii Canadiene (CSC) din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare. La eveniment a luat parte si excelenta sa Philippe Beaulne, Ambasadorul Canadei in Romania (vezi foto).

Cel dintii a luat cuvintul dr. Petru Dunca, decanul Facultatii de Litere a Universitatii de Nord, care a caracterizat conferinta drept un „eveniment de exceptie pentru Baia Mare si Maramures": „Un filosof antic afirma ca ceea ce ne uneste, ceea ce ne preocupa ne defineste. In aceste zile, ne uneste si ne preocupa pasiunea pentru cultura si civilizatia canadiene. Ma bucur ca acest lucru se intimpla in Maramures, in Baia Mare, la Universitatea de Nord si la Facultatea de Litere". Acesta le-a vorbit, apoi, strainilor prezenti despre institutia pe care o reprezinta, dar si despre Maramuresul pitoresc, respectiv Maramuresul tragic – al carui simbol este inchisoarea de la Sighetu Marmatiei.

Primind o diploma de onoare din miinile decanului, ambasadorul Philippe Beaulne s-a scuzat pentru faptul ca urma sa spuna „un discurs din pacate destul de conventional". Acesta a vorbit in cuvinte laudative despre reputatia CSC si despre frumusetea zonei in care traim, apreciind, totodata, faptul ca aceasta conferinta faciliteaza comunicarea intre studentii canadianisti din aceasta parte a Europei, stabilirea de parteneriate, imbunatatirea cursurilor pe teme de canadianistica, precum si incurajeaza studentii sa mearga in excursii de studii in Canada.

Daca secretarul stiintific al Facultatii de Litere, dr. Rodica Turcanu, a vorbit despre Canada ca tara a diversitatii, a tolerantei si a bunei vecinatati, iar dr. Dana Puiu, membra a comitetului de organizare a evenimentului, a facut un istoric al CSC, primul centru bilingv de studii canadiene din tara, infiintat in 1998 de dr. Ana Olos (autoproclamata, cu umor, „mama fondatoare" a Centrului), in schimb dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene, a avut un discurs cu adevarat neconventional.

Declarind, dintru bun inceput, ca anul acesta se implinesc 50 de ani de cind admira Canada, Ardelean a anuntat si faptul ca spera ca la anul sa ajunga in aceasta tara pentru a infiinta o biblioteca romaneasca. „Vreau sa deschid o mare biblioteca romaneasca, dar nu intr-un mare oras, ci intr-o localitate de 4.000 de suflete care se cheama Boian. Acesta este un orasel frate al localitatii Boian amintita de Eminescu, astazi in Bucovina ucraineana si care are doar 2.000 de locuitori. Ma inchin acestei tolerante culturale si administrative care a permis botezarea unui oras canadian cu un nume romanesc. Si pentru asta mi-e draga Canada".

La deschiderea oficiala a luat cuvintul si dr. Brendan Edwards, canadian care a venit pentru prima oara in Romania la precedenta editie a Conferintei tinerilor canadianisti si care a revenit, in urma cu mai multe luni, pentru a sustine o serie de cursuri la Universitatea de Nord, dar si in alte orase universitare din tara. „Cred ca, de cind sint aici, in ce priveste relatiile dintre cele doua tari am avut de invatat la fel de mult ca studentii", a marturisit el.

Conferinta a durat doua zile, ea avind tema „Canada metafictionala" si fiind un prilej pentru studentii si specialistii prezenti de a prezenta abordari interdisciplinare ale aspectelor istorice, sociologice, politice si artistice care definesc spatiul canadian; totodata, au avut loc recitaluri de poezie, un spectacol alternativ, iar din program nu a lipsit o sectiune de filmologie. Simbata, in ultima zi a evenimentului, oaspetii au mers intr-un tur al Maramuresului.

Anca GOJA

Baia Mare

aprilie 201

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1291-Canadienii-la-Baia-Mare.aspx