Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" ; Conducatori dupa "Inima oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14)

(Continuare din editia precedenta)

Moartea regelui Saul

Regele Saul a avut o moartea cumplita, pentru ca s-a aruncat in propria lui sabie, in urma infrangerii ce a suferit-o din partea Filistenilor (cf. 1 Regi 31:1-13). Cand David a aflat, de la un om amelec, a plans in ziua acea si s-a tanguit si a postit pana seara dupa regele Saul, dupa fiii lui si dupa oamenii din Israel, care cazusera sub sabie (cf. 2 Regi 1:11-17). Asadar, plecand mai departe in istorie vom putea vedea ca asa se intampla si cu conducatorii din toate vremurile istorice, care nu asculta de Dumnezeu si se departeaza de credinta in Dumnezeu, caderea intr-o moarte cumplita, adeverindu-se ce a zis Domnul Iisus: „Atunci Iisus i-a zis: Intoarce sabia ta la locul ei, ca toti cei ce scot sabia, de sabie vor pieri" (Matei 26:52). Iulian Apostatul, Imparatul Bizantului, care a fost impotriva Bisericii si a credintei in Domnul Iisus, intr-un razboi puternic, cand i-a venit o sageata direct in piept, a zis: „Ai invins Galileiene", adica a invins Domnul Iisus, pe care Il mai chemau si „Galileian", pentru ca a locuit mult in provincia Galileea.

David – marele rege al lui Israel, dupa „inima Domnului" 

„Acum insa nu va dura domnia ta: Domnul Isi va gasi un barbat dupa inima Sa si-i va porunci Domnul sa fie conducatorul poporului Sau, deoarece tu nu ai implinit ceea ce ti s-a poruncit de Domnul" (cf. 1 Regi 13:14). Asa a descoperit lui Saul Dumnezeu, prin marele preot Samuel, ca Domnul Isi va gasi un om dupa „inima Sa", sa fie conducatorul poporului Sau, pentru ca el nu a implinit ceea ce i-a poruncit Domnul, desi a primit toate darurile.

Iar acel om, pe care Domnul Dumnezeu l-a gasit dupa inima Sa si l-a ales sa fie conducatorul poporului Sau Israel, a fost David, dupa Scriptura care zice: "... si a zis Domnul catre Samuel: „Scoala-te si unge-l pe David, caci el este bun!"Atunci, Samuel a luat cornul si l-a uns in mijlocul fratilor sai; si Duhul Domnului a venit peste David, din ziua aceea si de atunci inainte..." (1 Regi 16:12-13), care era din familia lui Iesei, un tanar care pastea oile tatalui sau, si cel mai mic dintre fratii lui (cf. 1 Regi 16:11-13).

Iar cand Samuel se uita la fratii lui David, cand treceau prin fata lui, care erau oameni mari, Domnul i-a zis: „Dar Domnul a zis catre Samuel: „Nu te uita la infatisarea lui si la inaltimea lui; ca Eu nu ma uit ca omul; caci omul se uita la fata, iar Domnul se uita la inima" (1 Regi 16:7). David era un tanar balan, cu ochii frumosi si placut la fata (cf. 1 Regi 16:12).

David si-a inceput domnia in orasul Hebron

Dupa ce regele Saul a fost ingropat, David, care era uns rege de Samuel, a intrebat pe Domnul unde sa mearga, si Domnul i-a zis sa mearga la Hebron. La Hebron barbatii din semintenia lui Iuda l-au uns pe David rege. Aceasta ungere era o ceremonie de instalare, pentru ca David era uns rege de Samuel la porunca Domnului. Apoi, a trimis David soli la locuitorii din Iabesul Galaadului, ca sa le vesteasca ca el a fost uns rege peste ei. Dar Abner, care a fost capetenie ostirilor lui Saul, l-a luat pe Itboset, fiul lui Saul, si l-a facut rege peste Galaad si peste tot Israelul, domnind doi ani, iar David a ramas rege peste semintenia, adica peste urmasii din Iuda, unul din cei 12 fii ai lui Iacov (cf. 2 Regi 2:1-10), din care la plinirea vremii s-a nascut Mesia Hristos Iisus. De la aceasta data s-a format regatul lui Iuda cu regele lor, si regatul lui Israel cu ceilalti unsprezece copii ai lui Iacov, numit Israel. Regele David a domnit la Hebron sapte ani si sase luni (cf. 2 Regi 2:11).

Domnia regelui David la Ierusalim

Dupa moartea lui Itboset, rege in Israel, si dupa ce David a plans moartea lui Abner, care a incercat o intelegere cu David, si a lui Itboset (cf. 2 Regi 4:1-12), desi i-au fost dusmani, au venit celelalte unsprezece semintii ale lui Israel la regele David in Hebron, si i-au zis ca ei sunt oasele lui si carnea lui si ca Domnul i-a zis lui (adica lui David): „Tu vei paste pe poporul Meu Israel si tu vei fi povatuitorul lui Israel". Astfel, toti batranii lui Israel au incheiat legamant cu regele David in Hebron, inaintea Domnului, si asa au uns pe David rege peste tot Israelul, mutand capitala la Ierusalim (cf. 2 Regi 5:1-5). Aceasta a insemnat, cu alte cuvinte, in termenii nostri: Unirea intre urmasii celor unsprezece fii ai lui Iacov, numit Israel, cu urmasii fratelui lor Iuda, cu care odata s-a realizat Unirea intre cele doua regate: Iuda si Israel, devenind marele popor Israel, cu intinderile teritoriale din vremea marelui rege David si Solomon. Regele David a domnit in Ierusalim treizeci si trei de ani. In total, regele David a domnit patruzeci de ani, avand treizeci de ani cand a ajuns rege. (cf. 2 Regi 5:4-5)

O scurta prezentare istorica a Ierusalimului, ca marea capitala a poporului Israel

Pentru prima data in istorie, numele cetatii, adica a orasului Ierusalim, este mentionat intr-un text egiptean din secolele 19 sau 18 inainte de Hristos, sub numele de „Urutalim". Ierusalim este transcrierea greceasca a pronuntiei din limba aramaica. In grafia originala Ierusalimul inseamna „Cetatea Pacii". Momentul intrarii regelui David in Ierusalim este crucial! Ierusalimul devine nu numai capitala natiunii lui Israel, ci si cel mai important oras al lumii, cu cel mai mare centru de gravitatie. Asezat pe muntele care domina Ierusalimul, este o fortareata ce ofera o resedinta sigura. Astfel, Sionul va deveni „Casa lui Dumnezeu", prin aceea ca regele David va inalta in Ierusalim un Altar, iar Solomon, fiul lui, va zidi primul Templu in Ierusalim, prin voia lui Dumnezeu.

Primii locuitori ai Ierusalimului au fost Iebuteii (Ios 15, 63; 18, 16,28). Certificarea lui David ca rege al lui Israel s-a facut mai intai prin ungerea tainica, teologica, din partea lui Samuel, care a fost trimis de Dumnezeu, precum am vazut. Apoi, David prin ungerea ca rege la Hebron, de urmasii lui Iuda (2 Regi 2:4), prin consacrare publica, si prin ungerea sa tot la Hebron, de urmasii celorlalti unsprezece fii ai lui Israel, tot publica, regele David devine astfel recunoscut ca rege de intregul Israel. Totusi, cele doua mari teritorii a celor doua regate: Iuda si Israel, vor ramane distincte, pana la separarea lor politica de mai tarziu, in regatul de nord – Israel, si regatul de sud – Iuda.

Din marile victorii ale regelui David. Goliat infrant de David

Dupa ce David a fost uns rege, de marele preot Samuel, dupa porunca si invatatura lui Dumnezeu (1 Regi cap. 16), precum am vazut mai sus, tanarul rege David a avut prima victorie, din binecuvantarea lui Dumnezeu, in lupta cu Goliat, puternicul Filistenilor, pe care David l-a lovit cu o piatra trasa dintr-o prastie direct in capul lui Goliat (cf. 1 Regi 17:40-51). Aceasta biruinta a lui David s-a petrecut inca in timpul cand Saul era regele lui Israel.

Armatele Filistenilor si ale lui Israel erau asezate in linie de lupta, cu toate strategiile militare ale timpului, gata sa inceapa lupta, dar iata ca apare David in mijlocul lor, zicand: „Iar David a raspuns filisteanului (Goliat): „Tu vii asupra mea cu sabie si cu lance si cu scut; eu insa vin asupra ta in numele Domnului Savaot, Dumnezeul ostirilor lui Israel pe Care tu l-ai hulit ... Acum insa te va da Domnul in mana mea ... si va afla tot pamantul ca in Israel este Dumnezeu. Si toata adunarea aceasta va cunoaste ca nu cu sabia si cu sulita izbaveste Domnul, caci acest razboi este al Domnului si El va va da in mainile noastre" (1 Regi 17:45-47).

Dupa aceasta s-a ridicat Goliat cu armurile sale si a venit spre tanarul David, care a scos o piatra si a pus-o in prastia sa, si a tras-o direct in capul filisteanului Goliat, care a cazut la pamant si s-au speriat ambele armate (cf. 1 Regi 17:48-58).

Va urma

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1288-Conducatori-dupa-Inima-lui-Dumnezeu-Conducatori-dupa-Inima-oamenilor.aspx