Aurescu sustine necesitatea combaterii cauzelor terorismului la nivel european


Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, ocazie cu care a reiterat condamnarea atacurilor teroriste de la Paris si a subliniat ca este extrem de important sa fie combatute si cauzele terorismului, masurile de aplicare a legii fiind necesare, dar nu si suficiente, precizeaza un comunicat de presa remis AGERPRES de catre MAE.
 Foto: (c) LIVIU SOVA/AGERPRES ARHIVA

In cadrul reuniunii, sefii diplomatiilor europene au urmarit identificarea viitoarelor modalitati de actiune ale UE pentru aprofundarea cooperarii in domeniul combaterii terorismului.

"Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea atacurilor teroriste de la Paris si sprijinul Romaniei pentru combaterea terorismului in toate formele sale. A subliniat ca este extrem de important sa fie combatute si cauzele terorismului la nivel european prin solutionarea problemelor de integrare economica, sociala si culturala ale comunitatilor vulnerabile la radicalizare si recrutare, masurile de aplicare a legii fiind necesare, dar nu si suficiente.

De asemenea, a subliniat ca este important ca masurile care vor fi discutate/ decise la nivelul Consiliului JAI sa aiba in vedere respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si realizarile procesului de integrare europeana, mai ales libertatea de circulatie a cetatenilor UE in interiorul Uniunii", sustine MAE.

Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii s-a referit la relatiile UE-Rusia si la modalitatile optime de gestionare a acestora, in special in contextul crizei ucrainene, obiectivul central, fiind, potrivit sursei mentionate, trecerea in revista a optiunilor UE pentru a determina o schimbare de atitudine din partea Rusiei.

In acest context, Aurescu a subliniat necesitatea unei abordari strategice a UE in relatia cu Rusia si a accentuat relevanta mentinerii regimului de sanctiuni, pentru a determina Moscova sa se angajeze constructiv in implementarea acordurilor de la Minsk din septembrie 2014 si in identificarea unei solutii politice de durata la criza ucraineana.

De asemenea, ministrii de externe europeni au avut o discutie cu Nabil Al-Arabi, secretarul general al Ligii Statelor Arabe, pe marginea evolutiilor recente din Siria si Irak din perspectiva amenintarilor gruparii ISIL.

Pe masa discutiilor s-a mai aflat, printre altele, problematica schimbarilor climatice, subiect abordat succint, in pregatirea Conferintei Partilor la Conventia โ€” Cadru privind schimbarile climatice (COP 21), ce se va desfasura la Paris in perioada 30 noiembrie โ€” 11 decembrie 2015, adauga MAE.

AGERPRES/(AS โ€” autor: Catalin Alexandru, editor: Florin Marin)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12862-Aurescu-sustine-necesitatea-combaterii-cauzelor-terorismului-la-nivel-european.aspx