Turistii britanici, interesati de conace si castele din judetul Covasna


Numarul turistilor britanici care viziteaza judetul Covasna a crescut in ultimii ani, acestia fiind interesati indeosebi de conacele si castelele din zona, afirma managerul Agentiei Transilvania Tourist Service, Laszlo Endre.
 Foto: (c) Malina NEGREA / AGERPRES FOTO

El pune acest lucru si pe seama "publicitatii" facute de printul Charles al Marii Britanii, care detine mai multe proprietati in Ardeal, printre care una si in Valea Zalanului din judetul Covasna.

"Interesul pentru judetul Covasna este in crestere, se bucura de un real succes (...) Vin din Anglia multi turisti, se pare ca este o destinatie buna pentru ei (...) Sunt interesati de conace, de castele, de turismul nobiliar, sa spunem asa, dar si de traditiile oamenilor din aceasta zona (...) Am dus pe cineva la o moara din Batanii Mici, cea mai veche din zona, am pornit-o si a stat acolo vreo trei ore si s-a tot uitat. A facut si o fotografie cu turla unei biserici si a primit vrei 2.000 de like-uri pe facebook", a declarat pentru AGERPRES Laszlo Endre.

Printre destinatiile favorite se numara casele de oaspeti ale contelului Kalnoky de la Miclosoara, domeniul printului Charles de la Valea Zalanului, iar mai nou si un castel din localitatea Talisoara, care a fost reabilitat si introdus in circuitul turistic.

Consiliul Judetean Covasna a editat in urma cu cativa ani un album intitulat "Tinutul conacelor", in care sunt mentionate aproape 200 de castele si conace folosite pe vremuri de aristocrati ca resedinte permanente, de vacanta sau de vanatoare, si intentioneaza sa realizeze in viitor si un "drum al conacelor" pentru turistii interesati de vacante de neuitat.

Multe dintre aceste cladiri sunt in ruina, dar unele si-au recapatat stralucirea de altadata. Printul Charles al Marii Britanii, spre exemplu, a cumparat mai multe cladiri vechi de peste o suta de ani in Valea Zalanului, un catun cu circa 150 de oameni, pe care le-a renovat si le-a transformat in resedinta de vacanta. Printul vine aici, de regula, o data pe an, primavara, intr-o mica vacanta.

In satul Bicfalau, la cativa kilometri de municipiul Sfantu Gheorghe, sunt aproape 40 de conace, unele foarte vechi. Autoritatile vor sa includa satul in patrimoniul UNESCO, considerand ca aceste conace reprezinta o valoare pentru intreaga umanitate si trebuie protejate.

"Aproape toate aceste imobile sunt proprietate privata si se afla intr-o stare precara, deoarece nu au beneficiat de ani de zile de lucrari de reparatii si renovare", spune primarul comunei, Raduly Istvan.

Unul dintre cele mai frumoase si bine intretinute conace este fosta resedinta nobiliara a baronului Szentkereszty din localitatea Arcus, langa Sfantu Gheorghe. Dupa nationalizare, in perioada comunista, acest mic castel a fost, pe rand, orfelinat, scoala de mecanici agricoli, magazie si sediu de CAP, iar in cele din urma a fost transformat in resedinta pentru Nicolae Ceausescu. Aici functioneaza in prezent un centru cultural, patronat de Ministerul Culturii, dar domeniul este in litigiu, fiind revendicat de unul dintre descendentii fostului proprietar.

AGERPRES/(A — autor: Oana Malina Negrea, editor: Stefan Gabrea)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12861-Turistii-britanici-interesati-de-conace-si-castele-din-judetul-Covasna.aspx