Cercetatorii americani sunt îngrijorati de evolutia inteligentei artificiale

Peste 700 de cercetatori si sefi de companii, intre care Ellon Musk, miliardarul fondator al companiei aerospatiale SpaceX, au lansat, la sfarsitul saptamanii trecute, un apel privind utilizarea progreselor viitoare ale inteligentei artificiale in folosul societatii, relateaza marti AFP.
 Foto: (c) Elon Musk/Facebook
"Exista deja un amplu consens potrivit caruia cercetarile din domeniul inteligentei artificiale vor continua sa progreseze si ca impactul asupra societatii probabil va creste", in sensul posibilitatii de a "eradica bolile si saracia". "Tinand cont de potentialul inteligentei artificiale, este important sa-i studiem beneficiile si sa evitam capcanele", au subliniat ei, intr-o scrisoare deschisa publicata la 11 ianuarie de 'Future of Life Institute' (FLI).
FLI este un organism american non profit, cu membrii ilustri precum britanicul Stephen Hawking, Ellon Musk si George Church, profesor de genetica la Universitatea Harvard, sau actorul american Morgan Freeman.
Stephen Hawking, care este complet paralizat din cauza unei scleroze laterale amiotrofice si se exprima cu ajutorul unui computer, a avertizat de la inceputul lunii decembrie asupra riscurilor pe care le prezinta dezvoltarea inteligentei artificiale.
Intr-un interviu pentru BBC, fizicianul a declarat ca acest tip de tehnologie s-ar putea dezvolta rapid si depasi omenirea — un scenariu similar filmelor 'Terminator'.
Universitatea Stanford din California a lansat, la sfarsitul lui decembrie, un proiect menit sa anticipeze evolutia inteligentei artificiale in cursul urmatorilor o suta de ani, invitand experti in robotica si alte discipline sa se mobilizeze.
Cercetatorii de la Stanford vor sa examineze impactul pe care il au masinile capabile sa invete si sa reflecteze asupra vietii oamenilor, precum si modul in care acestea lucreaza si comunica.
AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Mariana Ionescu)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12839-Cercetatorii-americani-sunt-238-ngrijorati-de-evolutia-inteligentei-artificiale.aspx