Protest Ordin samavolnic Csilla Hegedus/Nicolae Baciut

 

PROTEST
 
Domnule prim-ministru Victor Ponta!
Domnule ministru al Culturii – Ionut Vulpescu!

 
         Desi unii romani au fost tentati sa creada ca, odata cu iesirea de la guvernare, struto-camila UDMR isi va da, intr-un fel, duhul acela traditional - razbunator, mai ales dupa victoria in alegerile prezidentiale a domnului Klaus Iohannis, pisica udemerista scoate, din nou, ghearele!
         Jucand mereu la doua capete, UDMR a anuntat ca pleaca de la guvernare, cu gandul la un alt guvern, probabil ceva mai incolo, dupa instalarea noului presedinte la Cotroceni, si totusi, se aude ca ramane cu doi secretari de stat, doi pioni otraviti, starnind nedumeriri in randul celor care astfel au inteles ca UDMR pleaca, doar formal, dar vor cu coada in Guvernul Ponta 4, permitandu-i-se, fiind la putere si in opozitie, sa continue aceeasi politica antiromaneasca, tolerata de guvernantii actuali ai Romaniei.
        
Domnule prim-ministru Victor Ponta!
Domnule ministru al Culturii - Ionut Vulpescu!

 
         La 10 decembrie a.c., s-a petrecut ceva greu de inteles si de crezut intr-un adevarat stat de drept, in acest secol 21 si in mileniul trei: printr-un act total abuziv, al fostei ministrese in functie doar cateva zile, Hegedüs Csilla, inca, in acea zi, la plecare, inainte de a zavori usa si a preda cheia, prin Ordinul nr. 282, din 10 decembrie 2014, transmis Directiei pentru Cultura Mures, in data de 11 decembrie, prin fax, a dispus, fara nicio logica, fara niciun argument cat de cat plauzibil,  detasarea, pe sase luni, a directorului Directiei pentru Cultura Mures, Nicolae Baciut, la Directia pentru Cultura Olt. Un act revoltator, sfidator, umilitor, de o obraznicie udemerista fara limite, un ordin aberant, sfidare a legii, ignorare a realitatii, masura discriminatorie, greu de conceput intr-un stat de drept, intr-o tara normala! Era, cum spuneam, ultimul act semnat de coana ministru, in ultimele zile de ministeriat ale ei, maharul absolut, cu mandat expirat, peste cultura romaneasca! Act abuziv, strigator la cer!
        
Domnule prim-ministru!
Domnule ministru al Culturii!

 
         Detasarea, trimiterea abuziva la Olt, a lui Nicolae Baciut, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Uniunii Ziaristilor Profesionisti, Cetatean de Onoare al Targu-Muresului, detinator al „Fibulei de la Suseni”, cea mai inalta distinctie a judetului Mures, vicepresedinte al Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI, laureat al Marelui Premiu pentru poezie, la Festivalul International „Nichita Stanescu”, editia 2014, al carui nume deja il poarta doua cenacluri, posesor al zecilor de Diplome de Excelenta pentru promovarea si apararea culturii romanesti pe aceste meleaguri, nu se justifica, absolut cu nimic! Ceva greu de inchipuit azi, in anul 2014, amintind de niste metode pur staliniste din perioada „obsedantului deceniu”. Incat esti perfect indreptatit, ca om cu dreapta judecata, sa te intrebi: cum isi permite  cineva, chiar ministru fiind, sa comita, in lipsa macar a unui elementar argument, un astfel de abuz strigator la cer? In acest caz, lovitura este data nu doar lui Nicolae Baciut, ci tuturor scriitorilor, oamenilor de cultura, romanilor din acest Ardeal mereu urcandu-si Crucea si Calvarul! Printr-un terorism de tip udemerist, ministrul Hegedüs Csilla trimite, intr-un fel de exil, la plimbare, fara niciun motiv plauzibil, un adevarat profesionist, competent si specializat in domeniu, un poet talentat, un real om de cultura, intr-adevar om potrivit la locul potrivit, neintrebat, macar din curiozitate, care-i situatia lui medicala, la ora actuala. Doamna ministru, pe picior de plecare semnand enormitatea, si-a permis, din pacate, ce inca niciun ministru nu si-a permis  asa ceva in Romania postdecembrista, unde, iata, scara valorilor este rastalmacita si rasturnata, cu rea-intentie, prin aceste abuzuri udemeriste in Absurdistanul de azi. Avem motive serioase sa-i adresam doamnei  multe intrebari. A aparut, cumva, vreodata Nicolae Baciut in fata vreunei comisii care sa-i reproseze ceva? Oare pornirea, fara cauza, a doamnei udemeriste, pe picior de plecare, si-a pus, cumva, intrebarea care-i motivul acestei „urgente” a exilarii lui Nicolae Baciut la Olt? si, mai ales, de ce o face? Oare pe cine avea de gand, daca ramanea in scaunul ministerial, sa aduca in locul lui Baciut, stiind ce se intampla, de la un timp incoace, cand este vorba de ocuparea unor posturi la Mures? Oare nu era normal si logic sa fie organizat un concurs pentru ocuparea postului de director la Directia Culturii din Olt? Nu era mai bine, oare, sa fie numit director acolo un intelectual, fiu al Oltului? De ce trebuie detasat Baciut de la Targu-Mures, de la peste 400 de kilometri distanta? Sa nu mai vorbim de cheltuielile, pe banii statului, nu ai doamnei fost ministru, Hegedüs Csilla, dublate prin acest act de necugetare udemerista?
 
         Domnule prim-ministru Victor Ponta!
         Domnule ministru al Culturii - Ionut Vulpescu!

 
         Ce este si mai grav in acest caz, care i-a revoltat pe romanii mureseni, este faptul ca acest gest blamabil, in toate privintele, al detasarii, fara nicio justificare, la Olt, a lui Nicolae Baciut, se facea, nu intamplator, chiar in ziua lui de nastere! Ce mizerie! Aceasta era „felicitarea” ministresei Hegedüs Csilla? Iar ce este si mai revoltator este faptul ca, incalcand orice lege, ea comitea nerozia detasarii, fara a tine seama ca Nicolae Baciut se afla in concediu medical, ca este suferind si hartuit acum! Deci, un regretabil act abuziv, incalcandu-se toate legile romanesti!
 
         Domnule prim-ministru!
         Domnule ministru al Culturii!

 
         Aveti datoria, chiar obligatia, sa stopati acest act abuziv, greu de crezut si de acceptat intr-un stat de drept, prin care sfidat si insultat nu-i doar Nicolae Baciut: aici, in Ardeal, suntem noi, toti romanii! si ne dam, tot mai mult seama, ca, aici, in Ardeal, nu suntem aparati, protejati, de guvernantii romani, de toate loviturile si de batjocura UDMR-ista. Apoi, ne mai intrebam: ce s-ar fi intamplat daca un ministru roman ar fi detasat, abuziv, pe nepusa masa, incalcand grosolan legea, cum domnia sa  a procedat, un director, minoritar maghiar din Covasna sau Harghita, trimitandu-l la Olt?! Ar fi urlat, ca din gura de sarpe, toata Budapesta, toti clantaii europeni care le canta in struna, care, cu lacrimi de crocodil, ii plang ca nu ar avea destule drepturi! Iata ca pana si acest „drept”, transformat in abuz, si l-a arogat un minoritar in umilirea unui roman! Asa se intampla cand, din pacate, lucru grav, cultura romaneasca incape pe mainile nepotrivite ale unor Hunor, Rozsi, Csilla! E jalnic!
 
         Domnule prim-ministru!
         Domnule ministru al Culturii!

 
         Este momentul sa stopati abuzul si raul, cu efect de bomba cu explozie intarziata, ale acestei razbunari impotriva unui director, un functionar public, care se bucura de respectul romanilor, un adevarat profesionist, asa cum aratam, omul potrivit la locul potrivit!
Stopati raul!
Ce s-a intamplat la Mures, ce a intreprins fosta ministru este un act necugetat,  nemaiintalnit, din 1990 incoace, o manifestare a dispretului total fata de lege. Or, unde-i lege, se stie, nu-i tocmeala!
 
         Domnule prim-ministru Victor Ponta!
         Domnule ministru al Culturii - Ionut Vulpescu!

 
Faceti, in acest caz, lumina, legea, nu penibila pornire stalinista, sa triumfe! Raul trebuie ras din radacina! S-a creat un periculos precedent! Iar abuzurile de acest fel pot continua!
         Vegheati, in numele Adevarului si al biruintei dreptatii! Noi, romanii ardeleni, nu mai suportam bataia de joc, sfidarea si umilintele unei ministrese, obraznicia din ce in ce mai greu de stapanit, din pacate, de guvernantii romani!
         Destul!
         Toate au o limita!
 
         Domnule prim-ministru!
         Domnule ministru al Culturii!

 
O precizare de ultima ora! In culmea cinismului, doamna Hegedüs, la 16 decembrie a.c., a mai emis un alt ordin de detasare. Furioasa ca nu i-a reusit cu celalalt, din 11 decembrie, la 15 decembrie, ora 16,34, deci dupa terminarea programului, a transmis un nou ordin de detasare, incepand chiar cu ziua de 16 decembrie! Desi Nicolae Baciut e tot in concediu medical! Diabolica perseverare in greseala! De unde, oare, atata incrancenare, atata ura si inversunare foarte greu de imaginat? Intrebarea e: in ce calitate, din moment ce UDMR a iesit de la guvernare si nu mai face parte din Cabinetul Ponta 4?
Oare am ajuns, noi, romanii ardeleni, din nou, cu genunchiul pe gat in tara noastra?!
         Chiar am ajuns, din nou, sa ne rugam Parintelui Indurarilor, in 2014, in secolul 21 si in mileniul trei: „Doamne, ocroteste-i pe romani!”?
         Suntem toti cetateni ai acestei Romanii, care respectam Constitutia – pe care UDMR n-a votat-o! – si legile acestei tari. Aveti obligatia, domnilor guvernanti, sa ne aparati, sa ne protejati si sa puneti capat obrazniciei, sfidarii si nedreptatilor!
 
Targu-Mures,
16 decembrie 2014

 
LAZAR LADARIU, redactor-sef al ziarului „Cuvantul liber”, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Uniunii Ziaristilor Profesionisti, presedintele Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI;
MARIANA CRISTESCU, membra a Ligii Scriitorilor Romani, seful sectiei Cultura la cotidianul „Cuvantul liber”;
Dr. VALENTIN MARICA, senior-editor la Radio Targu-Mures, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, vicepresedinte al Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI;
Dr. NICOLAE GHEORGHE SINCAN, preot, scriitor, vicepresedinte al Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI;
General (r) MIRCEA CHELARU;
RAZVAN DUCAN, profesor, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania;
Prof. univ. dr. IOAN SABAU-POP, presedintele Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures, vicepresedintele  al ASTREI muresene;
ILIE SANDRU, scriitor, presedinte al  Fundatiei Culturale „Elie Miron Cristea”;
OLIMPIU SABAU-POP, lector universitar, Universitatea „Petru Maior”, consilier local;
CRISTIAN SOMOSAN, student la Universitatea „Petru Maior”;
Multi alti intelectuali mureseni.
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12723-Protest-Ordin-samavolnic-Csilla-Hegedus-Nicolae-Baciut.aspx